Μουζάλας: Έχουμε ζητήσει την ανάπτυξη της Frontex στα βόρεια σύνορά μας

13/12/16 • 17:47 | UPD 13/12/16 • 17:47

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει από το Σεπτέμβριο να αναπτυχθεί η Frontex στα βόρεια σύνορα της χώρας», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, εξηγώντας ότι η κίνηση αυτή έγινε στο πλαίσιο «της προσπάθειάς μας να αποφύγουμε δευτερογενείς ροές, δηλαδή παράνομες μετακινήσεις προσφύγων προς άλλες χώρες».

Δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή σχεδιάζει να στείλει δύναμή της για να επιτηρεί τα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ. Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το δημοσίευμα ο υπουργός απαντά: «Ναι βεβαίως και ισχύει και μου κάνει εντύπωση που αυτό το ζήτημα ανακινήθηκε. Ήδη από το Σεπτέμβριο είχαμε καλέσει τη Frontex και ο οργανισμός με βάση σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως κάνει και σε άλλες χώρες, αναπτύσσεται στα βόρεια σύνορα και τα σύνορα με την Αλβανία για να μειώσει τις δευτερογενείς ροές». Διευκρινίζει εξάλλου ότι το ζήτημα αυτό «δεν έχει να κάνει με τη Συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας».

Ο κ. Μουζάλας υπογραμμίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση «προσπαθεί να αυξήσει τη νόμιμη μετεγκατάσταση στην Ευρώπη και δεν έχουμε διάθεση ή πρόθεση να διευκολύνουμε την παράνομη μετανάστευση» συμπληρώνοντας ότι έτσι αντικρούονται «τα ψεύδη που λέγονται από χώρες του Βίζεγκραντ και την Αυστρία και τα οποία διαδίδονται από κάποιες πηγές ότι πάνω από 700 την ημέρα περνούν παράνομα τα σύνορα. Αυτό έχει σταματήσει».