Βαρουφάκης: Ο Σόιμπλε είχε αποφασίσει να ρίξει τον Σαμαρά από το 2014

13/12/16 • 11:02 | UPD 13/12/16 • 11:02

Στην αποκάλυψη πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε αποφασίσει να ρίξει την κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά από τον Ιούνιο του 2014 προχώρησε ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά την παρουσίαση του βιβλίου του «Η αρπαγή της Ευρώπης».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, μιλώντας κατά την χτεσινή παρουσίαση του βιβλίου του, δήλωσε ότι σε συνομιλία που είχε με τον κ. Σόιμπλε, ο τελευταίος του αποκάλυψε πως είχε αποφασίσει από τον Ιούνιο του 2014 να ρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά.

«Το 3ο μνημόνιο το σχεδίαζαν από το 2013-14. Ο κ. Σόιμπλε από τον Ιούνιο του 14 αποφάσισε ότι ο Σαμαράς δεν του κάνει πλέον. Τον ρώτησα «Βόλφγκανγκ πες μου πότε αποφασίσατε να ρίξετε τον Σαμαρά;». Και μου λέει τον Ιούνιο του ’14», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Ο ίδιος συνέχισε με βολές προς τον Γερμανό: «Νομίζετε ότι ο Σόιμπλε νοιάζεται για την Ελλάδα; Γνωρίζει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα επιτυχίας των μνημονίων στην χώρα μας. Το μόνο που θέλει είναι να ελέγχει τον προϋπολογισμό της Γαλλίας. Είδε την συντριβή της αντίστασης της Αθήνας για να την χρησιμοποιήσει ως παράδειγμα στους ευρωπαίους ηγέτες».

Από τη χτεσινή παρουσίαση δεν έλειψαν και οι κατηγορίες Βαρουφάκη για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υποτάχθηκε στο 3ο μνημόνιο γιατί την έπεισαν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική. Δεν είχα καμία όρεξη να γίνω υπουργός οικονομικών, αλλά είχα μια άποψη για εποικοδομητική ανυπακοή. Να έχει ελπίδες ο λαός ! Αυτό ήθελα. Είχα τονίσει ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι ευχολόγιο και δεν έπρεπε να το κάνουμε».

Μιλώντας για το δημοψήφισμα, ο πρώην υπουργός σημείωσε: «Το βράδυ του δημοψηφίσματος έπρεπε να είμαστε πιστοί στον κόσμο. Έπρεπε να προετοιμάσουμε τον κρατικό μηχανισμό για να μείνουμε ζωντανοί για δυο εβδομάδες. Δεν θα μας άφηναν να βγούμε από το ευρώ! Θα αποδέχονταν την πρόταση μας. Δεν τιμήσαμε το 62% του ελληνικού λαού».

Κλείνοντας πάντως ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως η Ελλάδα δεν πρέπει να βγει σήμερα από το ευρώ. «Μπήκαμε αλλά δεν θα πάμε στην θέση που ήμασταν πριν μπούμε», εξήγησε.