«Η απάντηση στο λαϊκισμό είναι να λέμε την αλήθεια»

Μητσοτάκης: Έλλειψη σχεδίου και εύκολες υποσχέσεις από την κυβέρνηση

13/12/16 • 08:40 | UPD 13/12/16 • 08:43

Στη μάχη με το λαϊκισμό επικεντρώνει το βάρος της στρατηγικής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την ώρα που στην κυβέρνηση, όπως καταγγέλλουν από τη Ν.Δ., κινούνται χωρίς σχέδιο, αποδεικνύοντας ότι δεν έχουν τίποτε να προσφέρουν. Παράλληλα από την αξιωματική αντιπολίτευση επιστρέφουν το χαρακτηρισμό «πρόθυμοι» στα κυβερνητικά στελέχη που τον διατυπώνουν, σε μια πρωτοφανή προσπάθεια να μετακυλήσουν τις ευθύνες στην επόμενη κυβέρνηση.

Σε άρθρο πάντως του έγκυρου αμερικανικού περιοδικού «Newsweek», που φιλοξενεί και απόψεις του κ. Μητσοτάκη, αναφέρεται πως το πολιτικό μέλλον την χώρας είναι ξεκάθαρο και αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. «Την ώρα που κεντρώες δυνάμεις στην Ευρώπη βρίσκονται σε οπισθοχώρηση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα πιστεύει ότι η χώρα δοκίμασε το λαϊκισμό και τώρα στρέφεται προς το ρεαλισμό», σημειώνει ο συγγραφέας του άρθρου.

«Το εκκρεμές έχει αλλάξει κατεύθυνση», τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ. και εκφράζει την πεποίθησή του ότι, αν γίνουν εκλογές μέσα στο 2017, θα τις κερδίσει». Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 διότι υποσχέθηκε ότι θα διαπραγματευθεί με τους πιστωτές της χώρας τη διαγραφή μέρους του χρέους και την αύξηση των δημοσίων δαπανών. «Ο κ. Τσίπρας προσέφερε εύκολες και βολικές υποσχέσεις σε προβλήματα που απαιτούσαν δύσκολες λύσεις», σημειώνει επίσης.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει την ιδιοκτησία του μεταρρυθμιστικού προγράμματος. «Ακόμα υπάρχει μεγάλη εσωτερική διαμάχη στους κόλπους της κυβέρνησης κάθε φορά που πρέπει να γίνει μια ιδιωτικοποίηση και κάθε φορά που καλούνται να υποστηρίξουν την ιδιωτική επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «αφού αυτή η κυβέρνηση είναι το πρόβλημα, τότε οι εκλογές είναι η λύση».

«Η απάντηση στο λαϊκισμό είναι να λέμε στον κόσμο την αλήθεια», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Και αυτό, σύμφωνα με το «Newsweek», σε μια περίοδο όπου το πολιτικό Κέντρο βυθίζεται στην Ευρώπη και ο λαϊκιστής Ντόναλντ Τραμπ είναι έτοιμος να αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλωσορίζει το χαρακτηρισμό που του αποδίδουν ως κεντρώου και μεταρρυθμιστή.

Ελλειμμα έργου

Από την οδό Πειραιώς με αφορμή την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό μιλούν για ένα πρωθυπουργό κατώτερο των περιστάσεων, ο οποίος απέτυχε να απαντήσει σε όλα τα σημαντικά ζητήματα που του ετέθησαν και στην τεκμηριωμένη κριτική και στα στοιχεία που του παρέθεσε ο κ. Μητσοτάκης. «Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση υπέγραψαν και εκχώρησαν τον εθνικό μας πλούτο, την περιουσία μας για 100 χρόνια, αποδέχθηκαν πλεονάσματα 3,5% σε ένα μεσοπρόθεσμο διάστημα που θα δούμε πόσα χρόνια είναι και ναρκοθέτησαν την πορεία της χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Βασίλης Κικίλιας.

Μιλώντας στο BHMA FM, ο κ. Κικίλιας απάντησε και στις αιτιάσεις του Μεγάρου Μαξίμου κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας πως «αν ψάχνει ο κ. Τζανακόπουλος πρόθυμους, καλύτερα να πάρει τον κ. Τσίπρα και να τον πάει στον καθρέφτη», καθώς, όπως πρόσθεσε, ο πρωθυπουργός «έβαλε την υπογραφή του στο 3ο Μνημόνιο, στο 3ο Μνημόνιο plus και θα τη βάλει τώρα φαρδιά πλατιά στο 4ο Μνημόνιο».

«Αρα, τη λέξη “πρόθυμοι” κανείς πρέπει να τη σκέπτεται δύο φορές όταν την εκστομίζει για την αξιωματική αντιπολίτευση που έχει ένα άλλο, διαφορετικό πολιτικό πλάνο και οικονομική πρόταση», συμπλήρωσε, σημειώνοντας πως το πλαίσιο μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό αν κανείς -όπως είπε- παραδεχτεί ότι χρειάζεται μια συνολική ατζέντα εξόδου από την κρίση.

«Ενα εθνικό σχέδιο, επιθετικό σχέδιο, σχέδιο επιθετικών μεταρρυθμίσεων, εμπροσθοβαρές πλάνο, τέτοιο που θα μειώσει τις δαπάνες, θα μειώσει τη φορολογία, θα αυξήσει τις δουλειές που έχουν τόσο ανάγκη τα νέα παιδιά στη χώρα μας και θα δημιουργήσει ένα τέτοιο κλίμα που η διαπραγμάτευση σε μορφές κανονικότητας και όχι ψευτοτσαμπουκά θα έχουν αποτέλεσμα προς όφελος του ελληνικού λαού», πρόσθεσε και επανέλαβε το αίτημα της Ν.Δ. για εκλογές.

ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου