Στη Νίσυρο ανακοινώνει ο Τσίπρας τα μέτρα για τη νησιωτική πολιτική

12/12/16 • 10:39 | UPD 12/12/16 • 10:39

Από το ακριτικό νησί της Νισύρου θα ανακοινώσει αύριο Τρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τα μέτρα για τη νησιωτική πολιτική.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν οι υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός.

Στις εξαγγελίες που θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας μετά το χριστουγεννιάτικο μποναμά στους συνταξιούχους αναμένεται να είναι η αναστολή του ΦΠΑ (δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ποια νησιά αφορά) πιθανότατα να είναι και μέτρα για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στους λιγότερο τουριστικούς προορισμούς των Δωδεκανήσων.

Θα τον ανακηρύξουν επίτιμο δημότη

Πάντως ήδη στο νησί έχει σημάνει συναγερμός για την επικείμενη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα. Ενδεικτικό είναι πως με κατεπείγουσα πρόσκληση του δημάρχου, συνεδρίασε χθες το απόγευμα στο Δημοτικό Κατάστημα Μανδρακίου το δημοτικό συμβούλιο με θέμα «Η ανακήρυξη του πρωθυπουργού της χώρας, κ. Αλέξη Τσίπρα, σε επίτιμο δημότη του Δήμου Νισύρου και η έγκριση διάθεσης πίστωσης για τις τιμητικές εκδηλώσεις». Το νέο κυκλοφόρησε σε χρόνο dt από τη μία έως την άλλη άκρη της Καλντέρας – αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα του δήμου, για να το διαβάσουν οι νεότεροι που σερφάρουν στο Διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα (στη Ρόδο και την Κω), η άφιξη του πρωθυπουργού υπολογίζεται λίγο μετά τις 11 το πρωί. Πάντως ο κ. Τσίπρας θα επιστρέψει αυθημερόν στην Αθήνα, αφού Τετάρτη πρωί πρωί πετάει για Βρυξέλλες για το Κυπριακό.

Σημειώνεται ότι η Νίσυρος είναι νησί του νότιου Αιγαίου και ένα από τα Δωδεκάνησα. Ανήκει στην ομάδα των αρχαίων Νοτίων Σποράδων, και βρίσκεται βορειοδυτικά της Ρόδου, ανάμεσα στην Κω, την Τήλο και την Αστυπάλαια. Συγκεκριμένα, απέχει 8 μίλια ΒΔ. της Τήλου, και 10 μίλια νότια της Κω, στην οποία και υπάγεται διοικητικά, και 9 ναυτικά μίλια ανατολικά από το ακρωτήρι Νάτσα της Τουρκίας. Η Νίσυρος έχει έκταση περίπου 41 τετραγωνικά χιλιόμετρα και συνολικό μήκος ακτών περίπου 24 χιλιόμετρα.

Ο πληθυσμός της το 1950 αριθμούσε 2.516 κατοίκους. Κατά την τελευταία απογραφή (2011), ο πληθυσμός της ανερχόταν σε 987 κατοίκους. Πρωτεύουσα του νησιού είναι το Μανδράκι. Άλλα χωριά της Νισύρου είναι ο Εμπορειός, οι Πάλοι, τα Νικειά και τα Λουτρά.