«Μετέωρη» η έλευση των Θεσμών τη Δευτέρα στην Αθήνα

11/12/16 • 18:45 | UPD 11/12/16 • 18:45

Άγνωστο παραμένει αν θα επιστρέψουν αύριο, Δευτέρα, στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο.

Τα τεχνικά κλιμάκια επρόκειτο να φτάσουν αύριο και οι επικεφαλής των κλιμακίων μέσα στην εβδομάδα.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, το ΔΝΤ εμφανίζεται απρόθυμο να στείλει την εκπρόσωπό του Ντέλια Βελκουλέσκου στην Αθήνα, πριν «γεφυρωθούν» οι διαφορές του με το Βερολίνο.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η ασάφεια οφείλεται σε δυσαρέσκεια για τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού την περασμένη Πέμπτη για τις οποίες δεν ήταν ενήμεροι οι δανειστές. Ωστόσο το κλίμα ασάφειας της ημερομηνίας προσέλευσής τους στην Αθήνα προϋπήρχε των πρωθυπουργικών εξαγγελιών.

Βασικό θέμα των διαπραγματεύσεων όταν θα ξεκινήσουν αναμένεται να είναι η συγκρότηση ενός μηχανισμού αυτόματης περικοπής δαπανών και επιβολής φόρων, όπως προέβλεπε η απόφαση του Eurogroup της προηγούμενης Δευτέρας, ώστε να επιτευχθούν τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% από το 2018 και μετά.

Τα χρονοδιαγράμματα είναι πιεστικά καθώς οι εκπρόσωποι των θεσμών πρέπει να αναχωρήσουν λίγο πριν τα Χριστούγεννα (21-22 Δεκεμβρίου). Αν δεν βρεθεί λύση τότε είναι ανοικτό το σενάριο οι εκπρόσωποι των θεσμών να επιστρέψουν μετά τις γιορτές πλέον.