Το 59,3% δεν ξαναψηφίζει Τσίπρα

Δημοσκόπηση Μarc: «Double score» για την ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 15 μονάδες

11/12/16 • 12:50 | UPD 11/12/16 • 13:17

Σαφής υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 15,4 ποσοστιαίες μονάδες μονάδων αποτυπώνει νέα δημοσκόπηση.

Η δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Marc για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα»,  δείχνει την  Νέα Δημοκρατία να συγκεντρώνει ποσοστό 30,5%, έναντι μόλις 15,1% του κυβερνώντος κόμματος.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, η διαφορά μεγαλώνει σταθερά, κάτι που οφείλεται στην απευθείας μετακίνηση ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ, ενώ πλέον 1 στους 2 πολίτες θέλει -για πρώτη φορά- κυβέρνηση με κορμό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επίσης, 59,3% των αναποφάσιστων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ δεν επιστρέφει στο κόμμα, ενώ σε ποσοστό 65% οι ερωτηθέντες είπαν πως ήταν λάθος το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Κούβα, προκειμένου να εκφωνήσει επικήδειο λόγο για τον ηγέτη της κουβανικής επανάστασης Φιντέλ Κάστρο. Σημαντικό είναι και το ότι ένα ποσοστό 67% από όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ κρίνει αρνητικά την πορεία της κυβέρνησης.

Ώθηση στο κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης και στον Κυριάκο Μητσοτάκη που υπερτερούν έναντι της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα,  δίνει η βαθιά απογοήτευση που κυριαρχεί στην συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών για τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής  και την πορεία της χώρας με 8 στους 10 Έλληνες να αξιολογούν αρνητικά την κυβέρνηση.

Σε τροχιά αυτοδυναμίας βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία,σύμφωνα με τη μέτρηση, καθώς συγκεντρώνει 30,5%, έναντι 15,1% του ΣΥΡΙΖΑ, με τη Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ να κινούνται στο 6,7%, το ΠΑΣΟΚ στο 5,2%, την Ένωση Κεντρώων στο 2,8%, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και την Πλεύση Ελευθερίας στο 2,6%, και το Ποτάμι στο 1,8%.

Η ΝΔ εισπράττει 10,8% από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ των προηγούμενων εκλογών, και παγιώνει το σημαντικό προβάδισμά της έναντι της σημερινής κυβέρνησης, στα λεγόμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Αίσθηση προκαλεί ωστόσο και η απάντηση στο ερώτημα για το εάν υπάρχει έστω και μια πιθανότητα να ξαναψίφηζαν τον ΣΥΡΙΖΑ ή το αποκλείουν εντελώς με το 59,3 των ερωτηθέντων αν το αποκλείει.

 

Οσον αφορά στα άλλα κόμματα, η Χρυσή Αυγή διατηρεί σταθερά την τρίτη θέση με ποσοστό 6,74%, με το ίδιο ποσοστό όμως εμφανίζεται και το ΚΚΕ (6,74% δηλαδή), ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη συγκεντρώνει ποσοστό 5,26%.

Στο 17,9% η διαφορά σε νέα δημοσκόπηση

Πάντως, διαφορά 17,9 ποσοσταίων μονάδων δίνει στη Νέα Δημοκρατία, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, και άλλη δημοσκόπηση, της εταιρείας TO THE POINT αυτή τη φορά, που δημοσιεύεται στην «Μακεδονία της Κυριακής».

Σύμφωνα με αυτή τη δημοσκόπηση, η ΝΔ λαμβάνει στην πρόθεση ψήφου 37,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 20%, η Χρυσή Αυγή 9,9%, το ΚΚΕ 7,3%, η ΔΗ.ΣΥ.(ΠΑΣΟΚ) 4,7%, η Ενωση Κεντρώων 3,5%, το Ποτάμι 2,7% και οι ΑΝΕΛ 1,9%.

H δημοσκόπηση έγινε στις 4 περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας (Θράκης-Ανατολικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου).