Μητσοτάκης: Σε λιγότερο από δύο χρόνια κομματικοποίησαν το κράτος

10/12/16 • 08:41 | UPD 10/12/16 • 08:41

Για κομματικοποίηση του κράτους, ανομία στη Δημόσια Διοίκηση και παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από το βήμα του 9ου Ετήσιου Συνεδρίου Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπογράμμισε ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά βαθιά θεσμικό και έχει στον πυρήνα του τη ρήξη εμπιστοσύνης των πολιτών με το πολιτικό σύστημα.


«Για χρόνια, η κοινή γνώμη δηλητηριάστηκε με ψεύτικους διχασμούς μεταξύ δήθεν εντίμων και απατεώνων. Μεταξύ παρατάξεων που δήθεν εκπροσωπούσαν τη συστημική διαφθορά και διαπλοκή και αυτών που πρέσβευαν την ηθική υπεροχή όσων δεν είχαν διαχειρισθεί την εξουσία. Η ίδια η ζωή διέψευσε αυτές τις δημαγωγικές υπεραπλουστεύσεις», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης: «Αυτοί που ανήλθαν με τη σημαία των πολέμιων της διαφθοράς κατάφεραν μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια να επαναφέρουν την ανομία στη Δημόσια Διοίκηση. Να κομματικοποιήσουν το κράτος διορίζοντας κολλητούς και φίλους και -εν τέλει- να υπονομεύσουν τους ίδιους τους θεσμικούς αρμούς της Δημοκρατίας μας».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε σε πρωτοποριακές ιδέες που κατέθεσε ως βουλευτής, καθώς και σε πρωτοβουλίες που ανέπτυξε για την πάταξη της διαφθοράς και την εξυπηρέτηση του πολίτη ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ προχώρησε στην κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων που θα εφαρμόσει η Ν.Δ. ως κυβέρνηση. Οπως: ενίσχυση και υποστήριξη του έργου των δικαστικών λειτουργών στη μάχη κατά της διαφθοράς, με την ανάπτυξη των κατάλληλων δεξιοτήτων, εργαλείων και υποστηρικτικών δομών για την αποτελεσματική δίωξη των υποθέσεων απάτης και διαφθοράς, δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού Συστήματος Εσωτερικού και Εξωτερικού Ελέγχου με βάση τα διεθνή πρότυπα και πρακτικές, με ενίσχυση της συνεργασίας και άρση των επικαλύψεων.

Επίσης, διασύνδεση της αποστολής και της δράσης των δημοσίων οργανισμών με συγκεκριμένους στόχους για την ενίσχυση της διαφάνειας και της ακεραιότητας, απλοποίηση διοικητικών διαδικασιών με τη χρήση της τεχνολογίας, ώστε να περιορίζεται η φυσική επαφή πολιτών και επιχειρήσεων με κρατικούς λειτουργούς, συνεχής αξιολόγηση της προσήλωσης των δημοσίων στελεχών στις ηθικές αξίες τόσο κατά την πρόσληψη όσο και κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

«Ο εκλογικός νόμος που θα φέρουμε μετά από συνεννόηση στην επόμενη Βουλή θα αντιμετωπίζει και το ζήτημα του πολιτικού χρήματος, προβλέποντας την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Ετσι ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από το τρίγωνο πολιτική – επιχειρήσεις – ΜΜΕ», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τις εξαγγελίες

Σκληρή κριτική άσκησε η Ν.Δ. στον πρωθυπουργό μετά το διάγγελμα πανικού και την εξαγγελία εφάπαξ βοηθήματος. Κορυφαία στελέχη ανάφεραν ότι το 2016 η κυβέρνηση πήρε από τους συνταξιούχους πολλαπλάσια λόγω της μείωσης του αφορολογήτου, της σταδιακής κατάργησης του ΕΚΑΣ, της επιβολής των εισφορών 6% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. « Στον Προϋπολογισμό 2017 το συνολικό ποσό από περικοπές συντάξεων είναι 1,6 δισ. ευρώ. 586.000.000 ευρώ μόνο από την κατάργηση του ΕΚΑΣ, ενώ οι υπόλοιπες περικοπές προέρχονται από τις μειώσεις σε επικουρικές και συντάξεις χηρείας, προσωρινές και αναπηρικές και από αύξηση εισφορών. Παράλληλα, οι συνταξιούχοι επιβαρύνονται έμμεσα από την αύξηση του ΦΠΑ, την αύξηση σε ενεργειακά προϊόντα, την αύξηση σε καφέ και τσιγάρα. Η απάντηση της κυβέρνησης σε αυτή τη λεηλασία των συνταξιούχων είναι μια εφάπαξ καταβολή 617.000.000 ευρώ. Λιγότερα, δηλαδή, από όσα τους έκοψε μόνο από την αύξηση των εισφορών! Και σε τρεις εβδομάδες θα τους τα πάρει πάλι πίσω! Ποιον νομίζει ότι κοροϊδεύει;», επισήμαιναν από την Πειραιώς. «Είναι πλέον σε όλους σαφές ότι ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται πλέον ως απερχόμενος και πανικόβλητος πρωθυπουργός που προσπαθεί με σπασμωδικές κινήσεις να συμμαζέψει τα συντρίμμια της πολιτικής του. Μόνο που τώρα πια δεν τον πιστεύει κανείς».

Κ. ΚΑΤΣΑΒΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου