Μαξίμου: «Άβυσσος» χωρίζει την 13η σύνταξη Τσίπρα με το κοινωνικό μέρισμα Σαμαρά

09/12/16 • 17:36 | UPD 09/12/16 • 17:36

Δεν υπάρχει κοινό σημείο ανάμεσα στις εξαγγελίες για εφάπαξ 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους και στο κοινωνικό μέρισμα της Κυβέρνησης Σαμαρά, αναφέρει το Μαξίμου.

Σε άτυπο σημείωμά του το Μαξίμου, αφού επιτίθεται στη ΝΔ κάνοντας λόγο για αμηχανία και σφοδρή ενόχληση που προκάλεσε στην αξιωματική αντιπολίτευση η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, υποστηρίζεται ότι τις δύο πρωτοβουλίες (κοινωνικό μέρισμα το 2014 και 13η σύνταξη τώρα) «χωρίζει άβυσσος». Όπως ειδικότερα αναφέρεται «η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ανακοίνωσε τον Μάρτιο του 2014 το «κοινωνικό μέρισμα», ύψους 450 εκατ. ευρώ, το οποίο αντλήθηκε, δήθεν, από μέρος του πλεονάσματος του 2013. Με αυτόν τον τρόπο, εγγράφοντας δηλαδή τη δαπάνη στον προϋπολογισμό του 2014, η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ έριξε στα βράχια τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 ύψους 1,5%.

Τελικά ο λογαριασμός έγραψε πλεόνασμα μόνο 0,4% δημιουργώντας δημοσιονομικό κενό κοντά στο 1 δις. ευρώ». Στο ίδιο κυβερνητικό σημείωμα προστίθεται ότι αυτό δεν ήταν αστοχία της τότε κυβέρνησης, αλλά στρατηγική της επιλογή, αφού «υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής, που επιβεβαιώθηκε και στις ευρωεκλογές τρεις μήνες αργότερα, Σαμαράς και Βενιζέλος, είχαν αποφασίσει να εγκαινιάσουν μία μακρά προεκλογική περίοδο και να ναρκοθετήσουν το δρόμο για την επερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Έτσι, αναφέρουν οι ίδιες πηγές του Μαξίμου, «αντ’ αυτού η σημερινή κυβέρνηση προχώρησε στην διανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων του 2016 με κοινωνικά κριτήρια. Η δαπάνη αυτή, η οποία, επαναλαμβάνουμε, δεν προέρχεται από το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά από την υπεραπόδοση, εγγράφεται στον προϋπολογισμό του ιδίου έτους χωρίς να διακινδυνεύεται η επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς για το 2016 (+0,5%). Είναι στην απόλυτη ευχέρεια της ελληνικής κυβέρνησης να κατανείμει τις δαπάνες της κατά τον τρόπο τον οποίο θεωρεί εκείνη πιο αποτελεσματικό και ορθό κοινωνικά, αρκεί να επιτυγχάνεται ο συμφωνημένος στόχος. Η Ελλάδα δεν είναι αποικία».

Το Μαξίμου συνεχίζει λέγοντας ότι «δυστυχώς για τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά ευτυχώς για τη χώρα, η κίνηση αυτή δεν έχει χαρακτήρα προεκλογικής παροχής αλλά αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού και κίνηση ανακούφισης μιας ευρείας κοινωνικής ομάδας που έχει υποστεί πολλά κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η Κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά την πορεία της για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την επιτροπεία με δίκαιη ανάπτυξη και αναδιανομή. Και, κυρίως, με την κοινωνία όρθια»!

Το κυβερνητικό σημείωμα καταλήγει ως εξής: «Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία του κ. Μητσοτάκη και τα εσωκομματικά του προβλήματα, αλλά για τις εκλογές θα κάνουν όλοι υπομονή μέχρι το 2019. Ως τότε καλό θα είναι η ΝΔ να αφήσει την αφωνία για το μείζον θέμα των εργασιακών που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση και αφού τόσο νοιάζεται για όσους έχουν υποστεί βαριά πλήγματα από την κρίση, να απαντήσει επιτέλους στους πολίτες: Αποτελεί «ιδεοληπτική εμμονή της αριστεράς» η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων;»