Βόζεμπεργκ: Ποια σκοπιμότητα επιβάλλει την επιστροφή προσφύγων στην Ελλάδα;

09/12/16 • 09:01 | UPD 09/12/16 • 09:01

«Ποια σκοπιμότητα επιβάλλει την εδώ και τώρα άρση της εξαίρεσης της Ελλάδας από τη μεταφορά προσφύγων τη στιγμή που η χώρα δεν αντέχει να επιβαρυνθεί με πρόσθετο αριθμό αιτούντων άσυλο», ερωτά η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ελίζα Βόζεμπεργκ με κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ερώτηση κατατέθηκε με αφορμή την ανακοίνωση της Κομισιόν σχετικά με τα επείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την Ελλάδα για την ορθή εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί ασύλου και την επανέναρξης μεταφοράς προσφύγων από τα άλλα κράτη-μέλη στην Ελλάδα, από τον προσεχή Μάρτιο.

Στην ερώτησή της η κ. Βόζεμπεργκ αναφέρει ότι η Επιτροπή κάνει λόγο για σταδιακή επανέναρξη της μεταφοράς μεταναστών-αιτούντων άσυλο από τα άλλα κράτη-μέλη στην Ελλάδα από το Μάρτιο του 2017, προκειμένου να λάβει τέλος η εξαετής εξαίρεση της χώρας από τους Ευρωπαϊκούς Κανόνες για το άσυλο.

Με δεδομένο ότι

α) παρά τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες εξακολουθούν αποδεδειγμένα να καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά καθημερινά περίπου 100-150 αλλοδαποί,

β) δημιουργούνται καθημερινά επεισόδια λόγω της υπερσυσσώρευσης αιτούντων άσυλο στους χώρους υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων, που έχουν πλέον ξεπεράσει κατά πολύ τις αντικειμενικές τους δυνατότητες

γ) η μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλα κράτη-μέλη ουσιαστικά δεν λειτουργεί, ερωτάται η Επιτροπή:

– Είναι δυνατόν με αυτές τις αντικειμενικά αδιέξοδες συνθήκες να επιβαρυνθεί η Ελλάδα με πρόσθετο αριθμό προσφύγων;

– Ποια σκοπιμότητα επιβάλλει την άμεση ανάκληση της απόφασης περί αναστολής μεταφοράς προσφύγων στην Ελλάδα;»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Copy link
Powered by Social Snap