Μνημόνιο συνεργασίας σε τεχνολογία και έρευνα θα υπογράψουν Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ

08/12/16 • 15:32 | UPD 08/12/16 • 15:32

Μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας αναμένεται να υπογράψουν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, ο Ισραηλινός ομόλογός του, Βενιαμίν Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στο τέλος του γεύματος εργασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Παράλληλα, τόσο στην τριμερή συνάντηση όσο και στις διμερείς που προηγήθηκαν, διαπιστώθηκε σημαντική πρόοδος στη συνεργασία και σε άλλους τομείς, όπως η ενέργεια, το περιβάλλον, ο τουρισμός, το εμπόριο και η υγεία.

Όλες οι συναντήσεις γίνονται σε πάρα πολύ καλό κλίμα, το οποίο φάνηκε και στην κοινή εμφάνισή τους για τις δηλώσεις ενώπιον των δημοσιογράφων και των υπουργών που τους πλαισίωναν.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι με το που κάθισαν και οι τρεις στο τραπέζι και άρχισαν να υπογράφουν την κοινή δήλωση, αναποδογύρισε ένα ποτήρι και χύθηκε το νερό. «Γούρι», φώναξαν οι Έλληνες και οι Κύπριοι, «ευλογία», είπε ο Νετανιάχου και χαμογέλασαν απάντες.

Ο κ. Αναστασιάδης αποκαλούσε τον Νετανιάχου με το χαϊδευτικό του ονόματός του, Μπίμπι και οι τρεις τους μιλούσαν ο ένας στον άλλο στον ενικό.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι βρήκε πάρα πολύ καλή την ιδέα του Ισραηλινού πρωθυπουργού να συγκροτηθεί μια περιφερειακή δύναμη, η οποία θα συνδράμει σε γεγονότα πολιτικής προστασίας ή φυσικών καταστροφών και ζήτησε να διευρυνθεί με τη συμμετοχή και άλλων χωρών πέραν των τριών. Και οι τρεις αναφέρθηκαν στις περιπτώσεις συνεργασίας που υπήρξαν στον τομέα της πυρόσβεσης.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι το καλοκαίρι ελληνικά και ισραηλινά πυροσβεστικά συμμετείχαν στην κατάσβεση πυρκαγιών στην Κύπρο, ακολούθως ελληνικά και κυπριακά πυροσβεστικά συμμετείχαν στην κατάσβεση πυρκαγιών που ξέσπασαν πρόσφατα στο Ισραήλ και μάλιστα κοντά στην Ιερουσαλήμ. Ειδική αναφορά έκανε και ο κ. Νετανιάχου στο θέμα, ενώ όταν ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι χαρούμενος για το γεγονός ότι ελληνικά πυροσβεστικά βοήθησαν στο να σωθεί η Χάιφα, ξέσπασαν χειροκροτήματα.

Παραδοσιακά, οι τρεις έδωσαν τα χέρια κατά την είσοδό τους στην αίθουσα για τις δηλώσεις και πόζαραν για τις ανάγκες των φωτορεπόρτερ και των τηλεοπτικών συνεργείων.