Επανέναρξη των επιστροφών προσφύγων στην Ελλάδα προτείνει η Κομισιόν

08/12/16 • 13:17 | UPD 08/12/16 • 13:24

Τη σταδιακή επανέναρξη των επιστροφών προσφύγων στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Κανονισμό του Δουβλίνου προτείνει η Ευρωπαϊκή επιτροπή.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι μετανάστες βρεθούν σε ευρωπαϊκό έδαφος από τα μέσα Μαρτίου εκείνο το κράτος μέλος έχει το δικαίωμα να τους επιστρέψει στην χώρα από την οποία εισήλθαν συμπεριλαμβανομένου και την Ελλάδα που μέχρι τώρα εξαιρείτο.

Σημειώνεται ότι οι επιστροφές προσφύγων στην Ελλάδα έχουν ανασταλεί από το 2011 με  απόφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ).

Το μέτρο αυτό θα αφορά μόνο σε αιτούντες άσυλο οι οποίοι εισήλθαν παράτυπα στην Ελλάδα μετά τις 15 Μαρτίου 2017, ενώ θα εξαιρούνται οι ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα πρέπει να δώσει την άδεια για τις επιστροφές αυτές  καθώς πρέπει να αποδείξει  ότι οι μετανάστες που θα επιστρέψουν θα έχουν την κατάλληλη αντιμετώπιση και ότι η διαδικασία υποβολής ασύλου θα γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να αρνηθεί τις επιστροφές αυτές αν οι παραπάνω συνθήκες δεν ικανοποιούνται.

Η Κομισιόν επισημαίνει ότι η επανέναρξη των επιστροφών θα πρέπει να συνοδευθεί από την επιτάχυνση των μετεγκαταστάσεων προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλα κράτη – μέλη της.  Η συγκεκριμένη Σύσταση εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας αναθεώρησης του Συστήματος του Δουβλίνου που θα συζητηθεί και στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.