Πρόεδρος ΑΔΑΕ προς ΚΚΕ: Τα σημαντικά μην τα λέτε στο τηλέφωνο αλλά… να τα γράφετε

06/12/16 • 17:22 | UPD 06/12/16 • 17:27

Να …γράφουν τα σημαντικά σε χαρτί και να μην τα λένε στο τηλέφωνο κάλεσε τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστος Χαζμπίρας.

«Είμαστε απολύτως εκτεθειμένοι. Η τεχνολογία που υπάρχει σήμερα δεν διασφαλίζει το απόρρητο των τηλεφωνικών επικοινωνιών. Αν θέλετε να πείτε κάτι σημαντικό, γράψτε το σε χαρτί και μην το λέτε σε τηλέφωνο», δήλωσε ο κ. Ζαμπρίρας σε σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνεδρίασης της επιτροπής θεσμών, όπου κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για τις καταγγελίες του ΚΚΕ όσον αφορά παρακολουθήσεις και συνακροάσεις του τηλεφωνικού κέντρου.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ μίλησε στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας και ανέφερε οτι οι καταγγελίες του ΚΚΕ ερευνώνται αλλά μέχρι στιγμής δεν εχει βγει πόρισμα.

«Δεν έχουμε πολλά να πούμε προς το παρόν. Ενημερωθήκαμε για την καταγγελία και προσωπικά επικοινώνησα με τον κ. Παφίλη για να μάθω τι έχει γίνει. Τεχνικοί του ΚΚΕ επικοινώνησαν με τους δικούς μας για να δούμε τι θα γίνει. Την Παρασκευή συστήσαμε διευρυμένη ομάδα ελέγχου και ο έλεγχος ξεκίνησε την ίδια ημέρα από τα γραφεία του ΚΚΕ.
Η επιτροπή συνεχίζει τους ελέγχους από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Ειναι νωρίς ακόμα για να πούμε ότι καταλήξαμε σε συμπεράσματα

Χθες η ομάδα ελέγχου επισκέφθηκε τον ΟΤΕ. Οι πληροφορίες μας ήταν ότι αρχικά ο ΟΤΕ το αντιμετώπισε ως βλάβη. Ο ΟΤΕ έκανε έρευνα για βλάβη.»

Από την πλευρά του ο Θανάσης Παφίλης απο το ΚΚΕ επέμεινε στις καταγγελίες και περιέγραψε το χρονικό των ενεργειών που οδήγησαν στις καταγγελίες του ΚΚΕ:

Παφίλης: «Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν προβλήματα στο τηλεφωνικό κέντρο στον Περισσό. Καλούσε κάποιος με απόκρυψη και όταν απαντούσαμε στο ακουστηκό απαντούσε ταυτοχρονα η ΝΔ, το Ποτάμι ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξε συνακρόση με άλλους και άλλα 3 κόμματα. Θεωρήσαμε σκόπιμο να καλέσουμε τον ΟΤΕ και να αναφέρουμε βλάβη. Είδαμε όμως ότι το θέμα συνεχίστηκε. Το πρωί το είπαμε το απόγευμα συνεχίστηκε. Με αποτέλεσμα να ενημερώσουμε τους εκπροσώπους των κομμάτων για να κάνουν έλεγχο και στα δικά τους κέντρα. Η εκτίμησή μας είναι ότι υπάρχει 3ο κέντρο που οργανώνει αυτά τα πράγματα. Υπήρξε άμεση αντίδραση από την ΑΔΑΕ και ήρθε τεχνικό κλιμάκιο στον Περισσό.

Επίσης επικοινώσησε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ και συνεννοήθηκαν οι τεχνικοί για τον έλεγχο. Ο ΟΤΕ έβγαλε κάποια ανακοίνωση που λέει ότι δεν είναι μέσα από τις δικές του γραμμές. Φαντάζομαι ότι θα επιχειρηθεί η αποκωδικοποίηση της απόκρυψης. Να βρεθεί ποιος ήταν αυτός που καλούσε. Χθες τεχνικοί της ΕΥΠ ήρθαν στα γραφεία μας και δώθηκε κατάθεση επι όλων των πραγματικών περιστατικών. Θεωρούμε ότι είναι πολύ σοβαρό περιστατικό και οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να δόσουν πειστική απάντηση. Φαντάζομαι ότι δεν είναι κάποιος τυχαίος που έχει αυτές τις τεχνικές ικανότητες. Θεωρούμε ότι υπάρχει 3ο κέντρο.»