«Δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα, μέχρι να συμφωνηθούν όλα»

Επίθεση Τζανακόπουλου στο ΔΝΤ: Να πιέσει τους Ευρωπαίους και όχι εμάς

06/12/16 • 13:21 | UPD 06/12/16 • 13:40

«Το ΔΝΤ δεν μπορεί να πιέζει την ελληνική κυβέρνηση για νέα μέτρα και όχι τους Ευρωπαίους εταίρους για μείωση των πλεονασμάτων» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Για τη στάση του ΔΝΤ,  δήλωσε ότι «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο του Ταμείου πρέπει να αποφασίσει τι θέλει να κάνει. Το ΔΝΤ οφείλει να κατανοήσει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχτεί μέτρα για μετά τη λήξη του Προγράμματος και να συνεχιστεί η συζήτηση για τα εργασιακά. Αναμένουμε, από τον κ. Σόιμπλε και το ΔΝΤ να σταματήσουν να επιμένουν στη συνέχιση της ακραίας λιτότητας που είναι κοινωνικά καταστροφική».

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση ζητήσει να φύγει το ΔΝΤ αν επιμένει σε σκληρά μέτρα, είπε ότι «τίποτε δεν είναι δεδομένο κατά τη διάρκεια μιας διαπραγμάτευσης. Εμείς  δεν πρόκειται να δεχτούμε νέα μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος. Το ΔΝΤ πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει… χθες ο κ. Τόμσεν επέμενε μόνο να πιέζει την ελληνική πλευρά και όχι τους εταίρους για τη μείωση των υψηλών πλεονασμάτων».

Σχετικά με το θέμα της μείωσης των πλεονασμάτων, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη συζήτηση για την ανάγκη συγκεκριμενοποίησης μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, που φυσικά περιλαμβάνει και τη συζήτηση για τη μείωση των πλεονασμάτων μετά τη λήξη του προγράμματος.

Τόνισε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι πως τα πρωτογενή πλεονάσματα οφείλουν να μειωθούν, ώστε «να αποκτήσουμε δημοσιονομικό χώρο τόσο για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας όσο και την ελάφρυνση των πλέον αδύναμων συμπολιτών μας».

Όπως εξήγησε ο κ. Τζανακόπουλος, ο πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες με ξένους ηγέτες και αξιωματούχος στο περιθώριο της Συνόδου προκειμένου να καταστήσει σαφές ότι πρέπει να υπάρξει κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχής όπως νέα μέτρα μετά το 2018 και αλλαγές στα εργασιακά.
Είπε ακόμη ότι χθες η κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε επιπλέον μέτρα για το 2019 και το 2020, άλλα και επιπλέον μέτρα στα εργασιακά.

«Οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα έχουν τελειώσει από τον Ιανουάριο του 2015»: Με αυτό τον τρόπο απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να προχωρήσει σε απολύσεις στο Δημόσιο. «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα και κανένα περιθώρια για μείωση του δημοσίου τομέα», πρόσθεσε ο κ. Τζακακόπουλος.

Παράλληλα κατηγόρησε για μια ακόμη φορά τη ΝΔ ότι «εκείνη είναι που είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε απολύσεις. Έχει δηλωθεί και έχει δώσει δείγματα γραφής ο πρόεδρος της», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.