Από αύριο καταθέσεις για τις… μπλεγμένες γραμμές

05/12/16 • 13:08 | UPD 05/12/16 • 13:08

Τις πρώτες τηλεφωνικές επαφές με στελέχη του ΚΚΕ είχαν το πρωί του Σαββάτου στελέχη της Κρατικής Ασφάλειας, προκειμένου να συνεννοηθούν για τη λήψη μαρτυρικών καταθέσεων στο πλαίσιο της κατεπείγουσας προανακριτικής έρευνας που διέταξε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γεώργιος Νούλης, μετά τις καταγγελίες του Περισσού για τηλεφωνικές συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες καταθέσεις υπαλλήλων του τηλεφωνικού κέντρου και στελεχών του ΚΚΕ θα ληφθούν αύριο.

Η σχετική εντολή του εισαγγελέα έφθασε το απόγευμα της Παρασκευής στα γραφεία της Κρατικής Ασφάλειας με την αυτονόητη επεξήγηση στην αστυνομική ανακριτική αρχή του ορισμού τεχνικών πραγματογνωμόνων, του ΟΤΕ και της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), για να υπάρξει αντίστοιχη τεχνική έρευνα.

Τεχνικός έλεγχος

Το επόμενο βήμα μετά τις καταθέσεις θα είναι η αυτοψία των εξειδικευμένων τεχνικών συμβούλων μαζί με κλιμάκιο αστυνομικών στα γραφεία του ΚΚΕ και κυρίως στο τηλεφωνικό κέντρο και τις ψηφιακές τηλεφωνικές συνδέσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει εξωγενής προσβολή του απορρήτου των επικοινωνιών. Θα υπάρξει δηλαδή έρευνα, πραγματογνωμοσύνη και έκθεση για τα αποτελέσματά της. Αν μέσα από αυτή επιβεβαιωθεί τεχνικά ενδεχόμενη συνακρόαση, θα ακολουθήσει νέα έρευνα για το ποιος το έχει κάνει, από πού και με ποιο τρόπο.

Ωστόσο, μετά τη σχετική ανακοίνωση του ΚΚΕ για οχλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, ο ΟΤΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία έκανε λόγο για άμεση τεχνική διερεύνηση του θέματος και ενημέρωνε πως από τους μέχρι στιγμής ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν δεν παρατηρήθηκε κάποια δυσλειτουργία, με τον τεχνικό έλεγχο να συνεχίζεται. Παράλληλα η διοίκηση του ΟΤΕ ενημέρωσε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ για τις ενέργειες που απαιτούνται προς τις αρμόδιες αρχές για την περαιτέρω νόμιμη διερεύνηση της καταγγελίας, υπονοώντας την εισαγγελική εντολή της προανακριτικής έρευνας που δόθηκε χθες προς την Κρατική Ασφάλεια.

Η καταγγελία

Σύμφωνα με την καταγγελία του ΚΚΕ, στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της Κ.Ε. του κόμματος στον Περισσό παρατηρούνται «επανειλημμένες οχλήσεις που αφορούν συνακροάσεις με τρίτους, μεταξύ των οποίων και με τα τηλεφωνικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ, της Ν.Δ. και του Ποταμιού. Οι συνακροάσεις αυτές προκαλούνται από άγνωστο κέντρο».

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει αυτό το γεγονός. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ερευνήσει σε βάθος αυτό το ζήτημα, να αποκαλυφθούν οι υπαίτιοι και να εξασφαλίσει, όπως οφείλει να κάνει κάθε κυβέρνηση, την προστασία του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων» υπογραμμίζει η ανακοίνωση του κόμματος.

Στελέχη του Περισσού, εξηγώντας τι ακριβώς έχει συμβεί, περιέγραφαν ότι σχεδόν καθημερινά το τελευταίο διάστημα, όταν η τηλεφωνήτρια του Περισσού απαντούσε με τη φράση «Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, λέγετε», άκουγε ταυτοχρόνως έναν συνάδελφό της που εργαζόταν είτε στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε στη Ν.Δ. είτε στο Ποτάμι να ανταποκρίνεται απαντώντας στην ίδια κλήση! Συνέβη μάλιστα σε 2-3 περιπτώσεις οι τηλεφωνητές των κομμάτων να συνομιλήσουν και μεταξύ τους μήπως και λύσουν την «παρεξήγηση». Και καθώς το «πρόβλημα» μόνο τυχαίο δεν θεωρήθηκε, το ΚΚΕ αποφάσισε να το δημοσιοποιήσει.

Ο Θαν. Παφίλης ενημέρωσε αρχικώς τον ΟΤΕ και κατόπιν τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση, τον Ν. Παππά, τον Στ. Θεοδωράκη και τους Παν. Ρήγα του ΣΥΡΙΖΑ και Λευτ. Αυγενάκη της Ν.Δ. Οι τελευταίοι, ωστόσο, δήλωσαν άγνοια και έτσι το ΚΚΕ αποφάσισε να καλέσει δημοσίως την κυβέρνηση να εξηγήσει τις «περίεργες συνακροάσεις».

Διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλες τις προσπάθειες για τη διερεύνηση των καταγγελιών του ΚΚΕ περί συνακροάσεων παρείχε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Οι καταγγελίες αξιολογούνται από την κυβέρνηση ως «εξαιρετικά σοβαρές», ως εκ τούτου έχουν ήδη δοθεί οι σχετικές εντολές προς τις αρμόδιες αρχές.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

pspyropoulos@e-typos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου