Στάινμαϊερ σε Τσίπρα: Παλέψαμε για να γίνουν καλύτερες οι σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας

05/12/16 • 10:59 | UPD 05/12/16 • 10:59

«Οι σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας είναι πλέον πολύ καλύτερες και νομίζω ότι και οι δύο πλευρές εργάστηκαν γι’ αυτό» τόνισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φραντς Βάλτερ Στάινμαϊερ πριν την συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα προσθέτοντας ότι «ήταν φορές στο παρελθόν που οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας δεν ήταν οι καλύτερες».

Δήλωσε, επίσης ότι «έχω πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι η Ελλάδα δεν είναι σε εύκολη κατάσταση δεδομένου αφενός ότι αντιμετωπίζει οικονομική κρίση , δεύτερον ότι έχει να σηκώσει το βάρος για το προσφυγικό και τρίτον ότι έχει και το θέμα του Κυπριακού».

Αναφερόμενος στα εκλογικά αποτελέσματα σε Ιταλία και Αυστρία είπε ότι «μπορεί να χαιρόμαστε ότι οι ψηφοφόροι στην Αυστρία δεν εξέλεξαν τον υποψήφιο των λαϊιστικών δυνάμεων ωστόσο παρακολουθούμε με ανησυχία το αποτέλεσμα στην Ιταλία. Δεν είναι θετικό το μήνυμα που εκπέμπεται στην Ευρώπη από το αποτέλεσμα στην Ιταλί. Δεν πρόκειται για κάποια πολιτιακή κρίση αλλά μια κυβερνητική κρίση στην Ιταλία που πρέπει να επιλυθεί».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας βρήκε την ευκαιρία με αφορμή τα αποτελέσματα σε Ιταλία και Αυστρία να τονίσει αφενός ότι «η μεγάλη απειλή είναι η άνοδος της άκρας δεξιάς και του αδιέξοδου λαϊκισμού των δυνάμεων αυτών» και αφετέρου ότι «μόνο με πολιτικές τιμωρίες και χωρίς πολιτικές κοινωνικές συνοχής η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά».

Μιλώντας για το σημερινό κρίσιμο Eurogroup είπε ότι «ο Ελληνικός λαός έχει κάνει μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης και έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να στρέψει το βλέμμα της με αλληλεγγύη στο λαό και σε ό,τι αφορά την οικονομική και όσον αφορά την προσφυγική κρίση».

Copy link
Powered by Social Snap