Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟΠΙΟ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ

«Κρυφτούλι» από το Μαξίμου για αξιολόγηση και κάλπες

04/12/16 • 07:00 | UPD 04/12/16 • 07:00

Να κλοτσήσουν το τενεκεδάκι παρακάτω ετοιμάζονται -για μία ακόμη φορά- κυβέρνηση και θεσμικοί πιστωτές προκειμένου να αποφευχθεί ένα ελληνικό ατύχημα στη διάρκεια του εκλογικού έτους 2017 (δημοψήφισμα στην Ιταλία και προεδρικές εκλογές στην Αυστρία την Κυριακή, εκλογές στην Ολλανδία και τη Γαλλία την άνοιξη, στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο). Για το σκοπό αυτό δίνεται η μάχη των ευφημισμών και των συγκαλύψεων.

Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών, δείχνει πρόθυμη ακόμη και για επέκταση του «κόφτη» μέχρι το 2020 (από το 2018 που έχει συμφωνηθεί μέχρι τώρα), παρόλο που αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση δημοσιονομικών αποκλίσεων θα γίνει αυτόματη ενεργοποίηση του μηχανισμού διόρθωσης με ό,τι αυτό θα σημαίνει για μισθούς και συντάξεις.

Για τον ίδιο λόγο γίνονται εντατικές διεργασίες στο παρασκήνιο προκειμένου να μην κοινοποιηθούν τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ και τα οποία αποδέχονται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί για το 2018 και την περίοδο μέχρι το 2020. Ετσι, κυοφορείται πολιτική συμφωνία με πολλούς αστερίσκους (εκκρεμότητες προς υλοποίηση τους επόμενους μήνες), ανακοίνωση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του χρέους και μια ασαφή πρόβλεψη για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα για δύο χρόνια, μέχρι τη λήξη του τρίτου Μνημονίου, υπό όρους και προϋποθέσεις που θα μείνουν στην ομίχλη.

Ετσι κι αλλιώς, στο σύνολό της η διαπραγμάτευση εξελίσσεται στην ομίχλη. Με βάση τις πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου στην τελευταία τηλεφωνική συνομιλία Μέρκελ-Τσίπρα δεν συζητήθηκε το θέμα της δεύτερης αξιολόγησης. Είναι δυνατόν; Οσο είναι δυνατόν να μην ξέρουμε με ασφάλεια αν έχει πραγματοποιηθεί ή όχι το περίφημο Washington Group (σύνοδος υπουργών Οικονομικών των μεγαλύτερων χωρών της ευρωζώνης με εκπροσώπους του ΔΝΤ και της ΕΚΤ), το οποίο έγινε γνωστό από γερμανικά δημοσιεύματα, μετά αναβλήθηκε για να επαναπρογραμματιστεί σε ημερομηνία που δεν ανακοινώθηκε.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ

 aspanou@e-typos.com

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής