Ονείρου «οδύσσεια»… η ισότητα

Δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και τις ευκαιρίες ζητούν τα άτομα με αναπηρία

03/12/16 • 08:38 | UPD 03/12/16 • 08:38

Σαν να μη συνέβη ποτέ ο διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης και των παραολυμπιακών αθλητών στη Βουλή, τότε που όλοι γιόρταζαν τα μετάλλια που ήρθαν στη χώρα. Οι υποσχέσεις που είχαν δοθεί για το σύνολο των Ατόμων με Αναπηρία, για ευκαιρίες εργασίας αλλά και ίσα δικαιώματα παραμένουν στο συρτάρι, την ίδια στιγμή που οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες βιώνουν δύσκολες καταστάσεις και αναζητούν μια πιο ανθρώπινη μεταχείριση.

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία σήμερα και οι εικόνες που διαδραματίστηκαν στο χθεσινό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας ήταν ενδεικτικές της έκτασης του προβλήματος. Μεγαλύτερη πληγή οι περικοπές στις συντάξεις και το μήνυμα… ξεκάθαρο: «Ναι στις ίσες ευκαιρίες – ναι στην αξιοπρέπεια – ναι στην εργασία – όχι στην περιθωριοποίηση – όχι στην κοινωνική απομόνωση».

Οι άγριες περικοπές δεν εξαιρούν κανέναν. Ούτε καν τους ασθενείς που ζουν σε νοσοκομειακά ιδρύματα και έχουν 90% αναπηρία. Περιπτώσεις δηλαδή που τους έχει κοπεί το επικουρικό, με αποτέλεσμα να έχουν κατά πολύ μειωμένες τις αναπηρικές τους συντάξεις. Ο,τι απομένει λοιπόν, από την τσεκουρωμένη σύνταξη το κρατούν οι ιδιωτικές κλινικές, για να παρέχουν νοσηλεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ιστορία του Δημήτρη, ο οποίος έχει σκλήρυνση κατά πλάκας σε προχωρημένο στάδιο, δημιουργώντας του με τα χρόνια τετραπληγία. Τα χρήματα που παίρνει πια ανέρχονται στα 360 ευρώ και η κατάσταση της υγείας του απαιτεί καθημερινή φροντίδα από αποκλειστική νοσοκόμα. Από τα χρήματα που τελικά φτάνουν στα χέρια του, πρέπει να καλύψει τα προσωπικά του έξοδα αλλά και να παρέχει μισθό και ασφάλιση στη νοσοκόμα.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Φουντουλάκης, πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες, τονίζει στον Ελεύθερο Τύπο πως τα άτομα με αναπηρία είναι τα πρώτα που έχουν «στριμωχτεί» από τα σκληρά μέτρα και εξαιτίας της κατάστασής τους δεν μπορούν να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες. Ο ίδιος έχει υποστεί μείωση 250 ευρώ στην επικουρική του σύνταξη και όπως λέει χαρακτηριστικά «δεν νομίζω ότι η τρόικα και το ΔΝΤ όταν μιλάνε, να βάζουν όρους για τους αναπήρους. Αυτοί ζητάνε ένα ποσό, αν έχουμε φτάσει στο κόκκινο και πρέπει να χτυπήσουμε και τις αναπηρικές συντάξεις και είμαστε υπό κατεδάφιση και εξαφάνιση, ε, ας το κάνουν», επιρρίπτοντας τις ευθύνες στο κράτος και στην αδυναμία του να παρέχει βασικές και νομικές υποχρεώσεις.

ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ

mxipnitou@e-typos.com

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου