Συμφωνία επί της αρχής θέλει η κυβέρνηση από το Eurogroup

Ψάχνουν «σωσίβιο» στην πολιτική διαπραγμάτευση

02/12/16 • 08:31 | UPD 02/12/16 • 08:32

Εχοντας… φρεσκάρει το αριστερό του προφίλ στην Κούβα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσγειώθηκε στα δύσκολα της ελληνικής πραγματικότητας, όπως αυτά ορίζονται στην κεντρική τους θεώρηση από τον μαραθώνιο της δεύτερης αξιολόγησης της Αθήνας από τους πιστωτές. Οσο οι κυβερνητικοί, δε, έστησαν αψίδα θριάμβου για την παρουσία του κ. Τσίπρα στην Αβάνα και τους εναγκαλισμούς με τους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, τα εικοσιτετράωρα που ακολουθούν έχουν ως μείζον ζήτημα το αφήγημα της «πολιτικής διαπραγμάτευσης», με το ευχετικό για τη συγκυβέρνηση σενάριο να είναι η επίτευξη μίας πρώτης συμφωνίας στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, υποστήριξε ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για να μπορέσουμε τη Δευτέρα, τουλάχιστον επί της αρχής, να συμφωνήσουμε στις βασικές αρχές αυτής της συμφωνίας.

Σημειώνοντας, λοιπόν, ότι έχουν γίνει εκατέρωθεν υποχωρήσεις και συμβιβασμοί και «έχουμε καταλήξει στο 90%-95% των θεμάτων», ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης μίλησε για τρία ζητήματα, επάνω στα οποία σκαλώνουν οι εξελίξεις. «Τα εργασιακά, ένα μικρό κενό -μιλάμε για μια διαφορά 200-250 εκατ.- το οποίο γεφυρώνεται και θεωρούμε ότι θα το έχουμε λύσει μέχρι τη Δευτέρα (αφορά τα δημοσιονομικά του 2018) και το τρίτο ζήτημα που συζητείται και νομίζω θα υπάρξει γεφύρωση της διαφοράς είναι το ζήτημα των ενεργειακών», σημείωσε (Αντέννα).
Οσον αφορά στον πυρήνα της δεύτερης αξιολόγησης, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι αυτός αποτελείται από τρεις πυλώνες: Την τεχνική συμφωνία που αφορά δημοσιονομικό και μεταρρυθμίσεις μέχρι το 2018, το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά τη λήξη του προγράμματος. «Αυτό που εμείς θέλουμε είναι να υπάρξει μία επί της αρχής συμφωνία τη Δευτέρα σε ό,τι αφορά τον πρώτο πυλώνα», ήταν η σχετική τοποθέτησή του.

Ανοιχτή… γραμμή

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, με τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας, υπό το πρίσμα των εξελίξεων στο Κυπριακό, της εφαρμογής της συμφωνίας για το Προσφυγικό αλλά και της κλιμακούμενης επιθετικής ρητορικής εκ μέρους της Αγκυρας, να αποτελεί το κυρίως μενού.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε στην κ. Μέρκελ τον σοβαρό προβληματισμό του για τη ρητορική έντασης που ακολουθεί η Τουρκία σε ό,τι αφορά στο Αιγαίο, ενώ για το Κυπριακό διαβεβαίωσε ότι πάγια θέση της ελληνικής πλευράς είναι η ανάγκη για άμεση επανεκκίνηση των συνομιλιών. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη να συνεχιστεί και να εφαρμοστεί η συμφωνία για το Προσφυγικό, ενώ, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, στη συζήτηση δεν τέθηκε επί τάπητος η εν εξελίξει διαπραγμάτευση Αθήνας-θεσμών.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ

dgatsios@e-typos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου