Στην Κούβα με τη Νίνα Κασιμάτη ο Αλέξης Τσίπρας: «Η ιστορία δικαίωσε τον Κάστρο»

30/11/16 • 12:16 | UPD 30/11/16 • 12:20

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της ης Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Κούβας κυρία Νίνα Κασιμάτη συνοδεύει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην Κούβα γι την κηδεία του Φιντέλ Κάστρο.

«Η Ιστορία έχει ήδη δικαιώσει τον Φιντέλ Κάστρο», επισημαίνει σε δήλωσή της από την Αβάνα η κυρία Κασιμάτη.

«Παντοτινή τιμή να αποχαιρετήσουμε τον Κομαντάντε»,αναφέρει η Βουλευτής και συνεχίζει λέγοντας : «Ο Φιντέλ Κάστρο ήταν ο ηγέτης και ο εμπνευστής ενός μαχόμενου, αγωνιζόμενου λαού, που δικαιούται να είναι εθνικά υπερήφανος.

Λάτρης της ελληνικής παιδείας, δικηγόρος των φτωχών, ανίκητος επαναστάτης – ο Φιντέλ Κάστρο προσωποποίησε τον διαρκή αντιιμπεριαλιστικό-διεθνιστικό αγώνα, τον διεθνισμό των πατριωτών, τον μοναδικό υπαρκτό, τελικά. Για τη σοσιαλιστική κοινωνία, για την ήττα του ιμπεριαλισμού, την έμπρακτη υποστήριξη των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων σε όλο τον κόσμο».

Όμως, η βουλευτής Νίνα Κασιμάτη αναδεικνύει και μια ακόμη πτυχή του εκλιπόντος ηγέτη της Κούβας: «Ήταν φίλος της Ελλάδας και της Κύπρου. Μάλιστα στην Αβάνα έχει στήσει άγαλμα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, του ηγέτη της Κύπρου που οι ιμπεριαλιστές χαρακτήριζαν ως «Κάστρο της Μεσογείου», από τον φόβο μήπως η Κύπρος γίνει μια Νέα Κούβα – στη συνέχεια ανέλαβαν δράση ανατρέποντάς τον με πραξικόπημα και με τη γνωστή συνέχεια για τη Μεγαλόνησο».

Και στη δήλωσή της καταλήγει, «Στον αγώνα για την αυτοδιάθεση των λαών, ο Φιντέλ Κάστρο υπήρξε λοιπόν πρωτοπόρος στο πέρασμά του από τη ζωή. Και επειδή σε όλη του τη διαδρομή αγωνίστηκε για ν’ αλλάξει τον κόσμο, παρέμεινε μέχρι τα 90 του νέος, κάνοντας πράξη εκείνο που αναφέρει ο Δημήτρης Γληνός: «Ο μόνος τρόπος για να ζήσει κανείς και να πεθάνει σαν άνθρωπος, είναι να ζήσει και να πεθάνει για ένα ιδανικό». Στην ανθρωπότητα αφήνει παρακαταθήκη τη συνέχιση του αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο, με ανθρωπιά, ελευθερία και αξιοπρέπεια. Κι αν δει κανείς τη βαρβαρότητα που επικρατεί στον ανεπτυγμένο κόσμο σήμερα, η Ιστορία τον έχει ήδη δικαιώσει!».