ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ: ΙΣΧΥΡΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Μητσοτάκης: Γενναίες μεταρρυθμίσεις κόντρα στον λαϊκισμό

30/11/16 • 08:27 | UPD 30/11/16 • 08:28

Ισχυρές συμμαχίες στο κέντρο ενός ασταθούς γεωπολιτικά περίγυρου και πολλαπλά πολιτικά μηνύματα για την οικονομική πορεία της Ελλάδας περιελάμβανε η διήμερη περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Βαλκάνια. Τελευταίος σταθμός του προέδρου της Ν.Δ. κατά την επίσκεψή του σε Βουλγαρία και Σερβία ήταν το Βελιγράδι, όπου είχε επαφές με την κυβέρνηση Vucic με την οποία η Ελλάδα έχει παγώσει τις διμερείς σχέσεις εδώ και δύο χρόνια λόγω της αδιαφορίας που έχει επιδείξει.

Επειτα από τη συνάντηση που είχε προχθές με τον Σέρβο πρόεδρο Tomislav Nikolic, ο κ. Μητσοτάκης είδε χθες και τον πρωθυπουργό Alexandar Vucic στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος στη σερβική πρωτεύουσα. Αμέσως μετά τη συνάντηση η οποία έγινε σε πολύ θερμό κλίμα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κοινή συνέντευξη τύπου που ακολούθησε και με αφορμή τις οικονομικές προσπάθειες και τα αποτελέσματα της σερβικής κυβέρνησης έστειλε σαφές μήνυμα ότι μπορούν να προχωρήσουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις κόντρα στον λαϊκισμό.

«Θέλω να συγχαρώ τον πρωθυπουργό της Σερβίας για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και τη θέλησή του να μιλά τη γλώσσα της αλήθειας και να μην υποκύπτει στον λαϊκισμό. Είναι πολύ εύκολο, στις μέρες μας, να λες στον κόσμο αυτά που θέλει να ακούσει. Είναι σαφώς πιο δύσκολο να προχωράς σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, που έχουν βραχυπρόθεσμο κόστος, αλλά παράγουν αποτελέσματα σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης των οικονομικών δεσμών των δύο χωρών και τόνισε τη δυνατότητα για προσέλκυση περισσότερων ελληνικών επενδύσεων στη Σερβία, αλλά και προώθηση των σερβικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Επίσης, αναφέρθηκε και στα περιθώρια προσέλκυσης περισσότερων Σέρβων τουριστών στην Ελλάδα, αλλά και αύξησης του αριθμού των Ελλήνων που ταξιδεύουν στη Σερβία. «Το διμερές εμπόριο έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, δεδομένων και των μεγεθών των δύο οικονομιών», σημείωσε.

Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο ανδρών βρέθηκαν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις, με τον πρόεδρο της Ν.Δ. να τονίζει πως «η Ελλάδα και η Σερβία αποτελούν παράγοντες σταθερότητας σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει αυξανόμενη αβεβαιότητα». Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Vucic εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν που αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λωζάννης. «Συμφωνήσαμε ότι τέτοιες δηλώσεις δεν βοηθούν στην καλλιέργεια κλίματος συνεργασίας στην περιοχή» ανέφερε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Υπέρ της επιχειρηματικότητας

Η δεύτερη ημέρα της περιοδείας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα Βαλκάνια ξεκίνησε με χαιρετισμό του στους Ελληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Σερβία, όπου τόνισε πως ‎η στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας περνά μέσα από την πολιτική αλλαγή στη χώρα, ενώ πρόσθεσε πως η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη για μια πιο τολμηρή οικονομική πρόταση μακριά από κρατικοδίαιτες λογικές.

«Εχουμε τη δυνατότητα να αρθρώσουμε ένα εναλλακτικό λόγο, η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη πλέον να δεχθεί μια πιο δυνατή οικονομική πρόταση που θα αποδεσμεύσει τις δυνατότητες του επιχειρείν. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα» τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη να κρατηθεί ζωντανή η ελληνική τραπεζική παρουσία στα Βαλκάνια, τόσο για τη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων όσο και για το θέμα της συνέπειας της χώρας.

«Το ζήτημα του ρίσκου για εσάς μπορεί να λυθεί μόνο μέσα από την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα», είπε απευθυνόμενος προς τους Ελληνες επιχειρηματίες. Η εκδήλωση στο Βελιγράδι διοργανώθηκε από ‎τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Σερβίας, ο οποίος αριθμεί περισσότερα από 80 μέλη, με επενδεδυμένο κεφάλαιο πάνω από 2,5 δισ. ευρώ και 15.000 θέσεις εργασίας.

Γιώργος Δ. Ευθυμίου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Copy link
Powered by Social Snap