Απέσυραν «φωτογραφική» διάταξη για επιχείρηση

29/11/16 • 09:23 | UPD 29/11/16 • 09:23

Σε άτακτη… οπισθοχώρηση υποχρεώθηκε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, κατά την πρώτη του κοινοβουλευτική εμφάνιση. Κι αυτό αφού έπειτα από σφοδρές καταγγελίες της αντιπολίτευσης για «φωτογραφική διάταξη» στο νομοσχέδιο για την απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων αναγκάστηκε, τελικά, να την αποσύρει.Ο αναπτυξιακός νόμος 3299/2004 αναφέρει πως σε περίπτωση που έχουν υποβληθεί στην υπηρεσία ψευδή ή παραπλανητικά στοιχεία ή αποσιώπηση τέτοιων στοιχείων, η γνώση των οποίων θα οδηγούσε στον αποκλεισμό της υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου στις διατάξεις του νόμου ή στη μη με διαφορετικούς όρους υπαγωγή ή σε μη πιστοποίηση της ολοκλήρωσής του, το έργο απεντάσσεται και επιστρέφεται η ενίσχυση.

Το άρθρο 19 ωστόσο επέφερε τροποποίηση της παραπάνω πρόβλεψης όσον αφορά στην κάλυψη της ίδιας συμμετοχής. Για την ακρίβεια, υποστήριζε πως εφόσον κατά το στάδιο υλοποίησης της επένδυσης συντελεί νόμιμη κάλυψη της ίδιας συμμετοχής και ανεξάρτητα αν κατά το στάδιο της υπαγωγής της επένδυσης προσκομίσθηκαν ψευδή ή παραπλανητικά στοιχεία ή αποσιωπήθηκαν τέτοια στοιχεία, τότε το έργο ολοκληρώνεται και επιβάλλεται πρόστιμο τουλάχιστον 10% της ενίσχυσης αντί για απένταξη και επιστροφή του συνόλου αυτής.

Κατά τη χθεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου, το οποίο εντάσσεται στα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν πως η παραπάνω διάταξη εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα, ζητώντας ταυτόχρονα την απόσυρσή της.

Ο εισηγητής της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας διερωτήθηκε: «Πώς είναι δυνατόν η χρήση ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων για την υπαγωγή στο νόμο να ανταμειφθεί από την Πολιτεία αντί να πάει στον αρμόδιο εισαγγελέα;». Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος σημείωσε απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης: «Είστε πρόθυμος αυτούς με τα πλαστά τιμολόγια να τους τιμωρήσετε μόνο με το 10% της ενίσχυσης;». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς, από την πλευρά του. τόνισε ότι «δεν μπορεί κάποιος που έχει βάλει παράνομα χέρι σε κρατικές ή ευρωπαϊκές ενισχύσεις καταθέτοντας πλαστά χαρτιά να τη σκαπουλάρει με τόσο χαμηλό κόστος».

Ο κ. Παπαδημητρίου. παρότι αρχικά υποστήριξε ότι το άρθρο 19 δεν αφορά φωτογραφική ρύθμιση για κάποιο επιχειρηματία, αλλά είναι μια ενιαία διοικητική ρύθμιση που υιοθετήθηκε από το νέο αναπτυξιακό νόμο, λίγη ώρα αργότερα, μετά τη διακοπή της συνεδρίασης για την ακρόαση φορέων, επανήλθε ανακοινώνοντας την απόσυρσή του.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την αρμόδια επιτροπή και σήμερα εισάγεται για συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής.

Νωρίτερα, πριν από την έναρξη της συζήτησης επί του νομοσχεδίου, ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος είχε δηλώσει: «Αντί ν’ αποτελεί αντικείμενο εισαγγελέα, επιβραβεύεται κιόλας ένα διαφαινόμενο σκάνδαλο, που λέγεται ότι καταβάλλεται προσπάθεια να “ξεπλυθεί” και να νομιμοποιηθεί με “φωτογραφική” τροπολογία στη Βουλή». Ο ίδιος κοινοποίησε πως σύμφωνα με στοιχεία και πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του «προσπαθούν κάποιοι να χαρίσουν 20 εκατ. ευρώ σε ξενοδοχείο, παρότι επί υπουργίας Μηταράκη, μετά από τρεις ελέγχους, είχε απορριφθεί η επιδότησή του, γιατί ο επιχειρηματίας είχε παρουσιάσει ψευδή και παραπλανητικά στοιχεία που αφορούσαν την ίδια συμμετοχή του κατά το στάδιο της υπαγωγής επένδυσής του στον αναπτυξιακό νόμο».
Πληροφορίες αναφέρουν πως στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού Kόμματος Χανίων απέστειλαν στον κ. Νικολόπουλο ατράνταχτα στοιχεία, που υποκρύπτουν σκανδαλώδη έννοια υπέρ μεγαλοξενοδόχου της περιοχής.

Ιωάννα Φεντούρη

ifentouri@e-typos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου