Κοντονής: Κυβέρνηση και πρωθυπουργός δεν εκβιάζονται

27/11/16 • 16:15 | UPD 27/11/16 • 16:15

«Πρώτα ο Πρωθυπουργός αλλά και κανένα μέλος της Κυβέρνησης δεν εκβιάζεται, δεν συναλλάσσεται, δεν τους φοβόμαστε», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής αναφερόμενος στη διαπλοκή κατά την ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) προσθέτοντας ότι με άθλια δημοσιεύματα νομίζουν ότι θα μας κάμψουν και σε αυτό τον δρόμο καλούμε τους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς να δώσουμε τη μάχη κατά της διαπλοκής που είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη γι αυτή την κατάσταση.

Παράλληλα, κατά της εργασίες της σημερινής γενικής συνέλευσης της ΕΕΕ, απολογητικό χαρακτήρα είχαν οι χαιρετισμοί τόσο του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαου Σακελλαρίου, όσο και της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής θάνου.

Κατά την γενική συνέλευση κυριάρχησε τόσο η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών και εισαγγελεύον κατά δύο χρόνια όσο και η ίδρυση νέας δικαστικής Ένωσης.

Δημήτρης Ασπρογέρακας

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ Δημήτρης Ασπρογέρακας, ανέφερε ότι η ΕΕΕ αποτελεί το μοναδικό πόλο συσπείρωσης της ισταμένης Δικαιοσύνης (απαριθμεί 550 μέλη). Η ΕΕΕ δεν είναι αμιγώς συνδικαλιστικό σωματείο. Και το πρόβλημα της Δικαιοσύνης είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης του λαού, συγκεκριμένες επιθέσεις στη Δικαιοσύνη δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες.

Δεν νοείται Δικαιοσύνη χωρίς προσωπική ανεξαρτησία. Οι τρείς λειτουργίες του πολιτεύματος πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ τους για τη λειτουργία του κράτους δικαίου. Στη χώρα μας επικρατεί σύγχυση για τη λειτουργία των θεσμών.

Η ΕΕΕ πιστεύει στην απόλυτη ανάγκη της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας. Ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης η ΕΕΕ θα προτείνει μεταρρύθμιση ότι ο εισαγγελέας του Άρειου Πάγου θα εκλέγεται μετά από σύμφωνη γνώμη της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Η θέση αυτή πρέπει να καταλαμβάνεται από εισαγγελικό λειτουργό. Ριζοσπαστική πρόταση όπου θα εξαλείψει την ανάμειξη της εκτελεστικής εξουσίας και τονώνεται το αίσθημα της Ολομέλειας.

Προτείναμε την Ομοσπονδία Δικαστικών Ενώσεων και στο Δ.Σ. του οποίου θα εκπροσωπούνται όλες οι δικαστικές Ενώσεις. Δικαίωμα του καθενός να μετέχει σε οποιαδήποτε δικαστική Ένωση επιθυμεί.

Η κατάσταση στο χώρο απονομής της Δικαιοσύνης είναι επιεικώς απερίγραπτη, όπως απερίγραπτη είναι και η καθυστέρηση στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης.

Στο Εφετείο Αθηνών το πινάκιο μπορεί να έχει ακόμα και 38 κακουργήματα. Η χρήση της αίθουσας του Κορυδαλλού που από εξαίρεση έγινε κανόνας πρέπει να σταματήσει. Αναφέρθηκε στις επικίνδυνες συνθήκες υγιεινής. Στην έλλειψη ηλεκτρονικών υπολογιστών των εισαγγελέων. Στην ανάγκη διασύνδεσης συστημάτων, στη λειτουργία δικαστικής αστυνομίας.

Άχαρο το ζήτημα με τις οικονομικές μας διεκδικήσεις, αλλά αναγκαίο. Το ζήτημα εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων είναι αυτονόητο.

Το μισθολόγιο των δικαστών δεν είναι ειδικό, αλλά συνταγματικό μισθολόγιο και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται από την πολιτεία. Οι συντάξεις του προέδρου του ΑΠ ανέρχεται σε 1.500 ευρώ.

Για τα όρια ηλικίας η ερμηνεία των συνταγματικών διατάξεων πλάθεται και ξαναπλάθεται. Όταν θα ανοίξει το θέμα της αναθεώρησης θα υποβάλλουμε τις προτάσεις μας.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ανέφερε ότι αυτή την περίοδο κορυφώνεται η αντιπαράθεση της Κυβέρνησης με το σύστημα της διαπλοκής που ενδημεί επί χρόνια στη χώρα μας που εγκατέστησαν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις. Σ΄ εσάς δεν προσβλέπει η Κυβέρνηση μόνο, αλλά πρώτα η κοινωνία γιατί τον αγώνα ενάντια στη διαφθορά πρέπει να τον δώσετε εσείς. Ο αγώνας βρίσκεται στην κορύφωση του όπως και ο αγώνας ενάντια στη διαπλοκή γιατί τα οικονομικά συμφέροντα δεν είναι μόνα τους. Αυτό το ιερό τρίγωνο των οικονομικών συμφερόντων, των Τραπεζών, του πολιτικού προσωπικού που εύκολα συνέπραττε σε αυτή την κατάσταση και όλων εκείνων που λειτουργούσαν ως εκπρόσωποι των ΜΜΕ πρέπει να σπάσει και διαρραγεί. Αυτά τα πρόσωπα βλέπουν ότι δεν υπάρχει Κυβέρνηση πρόθυμων απέναντι της. Πρώτα ο Πρωθυπουργός αλλά και κανένα μέλος της Κυβέρνησης δεν εκβιάζεται, δεν συναλλάσσεται, δεν τους φοβόμαστε. Με άθλια δημοσιεύματα νομίζουν ότι θα μας κάμψουν. Σε αυτό τον δρόμο καλούμε τους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς να δώσουμε τη μάχη κατά της διαπλοκής που είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη γι αυτή την κατάσταση.

Η Κυβέρνηση γνωρίζει καλά τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης. Από την πρώτη στιγμή αντιμετωπίσαμε με εμπιστοσύνη το σύνολο των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών. Όχι στα λόγια στην πράξη. Επιλέξαμε τοποθέτηση δικαστών στα δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου γιατί μόνο εσείς μπορείτε να φέρετε σε πέρας την κάθαρση στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Υποστήκατε μια εξωθερμική και εν πολλοίς άδικη περικοπή μισθών. Η Κυβέρνηση σταμάτησε αυτόν τον κατήφορο. Έμπρακτα απέδειξε εφαρμόζοντας την απόφαση του Μισθοδικείου. Οι προσπάθειες διαπραγμάτευσης και απομείωσης του χρέους μπορεί να βοηθήσει την κοινωνία να βγει από αυτή την μέγγενη.

Την τελευταία περίοδο παρατηρούμε φαινόμενα που μας ανησυχούν ιδιαιτέρως. Δεν αναφέρομαι σε ανοίκειες ανακοινώσεις εναντίον δικαστικών Ενώσεων. Αναφέρομαι σε κάτι που δημιουργεί μείζον ζήτημα. Αναφέρομαι σε εμπρηστικές ανακοινώσεις Ενώσεων εναντίον άλλων πολιτών που συγκροτούν Ενώσεις, οι οποίες ακόμα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιχειρούν να εμπλέξουν. Πάνω από όλα είστε δικαστές και πρώτα από όλα πρέπει εσείς να το περιφρουρήσετε.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΠΑΓΕΛΌΠΟΥΛΟΣ

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, τόνισε ότι η πολιτεία έχει εμπιστευθεί στον εισαγγελέα πολύ μεγάλη εξουσία και συνέχισε: Γι αυτό πρέπει να λειτουργεί με σύνεση, μετριοπάθεια και ευαισθησία. Ο εισαγγελέας πρέπει να είναι επιεικής, ανεξκίκακος, να μην είναι αλαζόνας και κυρίως να υπομένει στωικά τις όποιες άδικες επιθέσεις γίνονται εναντίον του, αλλά και να μη επηρεάζεται από τον Τύπο. Εμπιστευόμαστε την ανεξαρτησία σας, αναγνωρίζουμε την προσφορά σας στον Ελληνικό λαό. Οι εισαγγελείς οφείλουν να προασπίζονται το δημόσιο συμφέρον, να μην υποκύπτουν στα θέλγητρα της δημοσιότητας και να μένουν ανεπηρέαστοι. Κλείνοντας, ο κ. Παπαγγελόπουλος είπε ότι νιώθει ακόμα εισαγγελέας.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΘΑΝΟΥ

Κατ΄ αρχάς η κυρία Θάνου επισήμανε ότι ενώνει τη φωνή της με αυτή του προέδρου της ΕΕΕ κυρίου Ασπρογέρακα και επισήμανε το βαρύ επίμονο και σπουδαίο έργο των εισαγγελέων και των δικαστών οι οποίοι πρέπει να βρίσκονται σε ψυχική ηρεμία. Πέρα από αυτό πρέπει οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι προσπαθούν να διαταράσσουν την ψυχική ηρεμία των δικαστών όταν οι υπηρεσιακές τους ενέργειες δεν είναι αρεστές.

Στη συνέχεια η πρόεδρος του Αρείου Πάγου έκανε υπό την μορφή απολογίας αναδρομή σε γεγονότα τα οποία επισημάνθηκαν τόσο από τα ΜΜΕ όσο και από πολιτικά πρόσωπα.

Ειδικότερα, η κυρία Θάνου επισήμανε ότι όταν της αναγνωρίστηκε η δυνατότητα άσκησης πειθαρχικής δίωξης προσπάθησαν ανεπιτρέπτως να βάλλουν κατά του θεσμού του προέδρου του Αρείου Πάγου και προσέθεσε ότι έγινε μεγάλος λόγος με κακοπιστία από ορισμένους για τη συνάντηση των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων με τον Πρωθυπουργό και προσέθεσε ότι δεν κατανοεί ούτε δικαιολογεί ορισμένες μεμονωμένες φωνές που έσπευσαν να κριτικάρουν τη συνάντηση αυτή και να την χαρακτηρίσουν ως συναλλαγή. Τα πικρόχολα σχόλια περί δήθεν συναλλαγής εκθέτουν εκείνους που τα εκστομίζουν. Η συνάντηση ήταν εποικοδομητική γιατί έγινε η αύξηση οργανικών θέσεων κατά 18. Όπως και η αύξηση κατά 4 των αρεοπαγιτών.

Σχετικά με το θέμα που ταλανίζει το τελευταίο διάστημα το χώρο της Δικαιοσύνης και των δικαστικών Ενώσεων, αυτό της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, πλέον των άλλων η κυρία Θάνου στο πλαίσιο των επιχειρημάτων της προς την κατεύθυνση αυτή (αύξηση ορίου) εξομοίωσε τους δικαστές με τους δημοσίους υπαλλήλους.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου ως προς το επίμαχό ζήτημα ανέφερε μεταξύ των άλλων, ότι το θέμα αυτό ετέθη γιατί με πολύ πρόσφατα νομοθετήματα οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι υπάλληλοι της Βουλής έχουν αύξηση ορίου ηλικίας, όλοι οι πρόεδροι ανεξάρτητων Αρχών έχουν ως όριο αποχώρησης το 73ο, οι συμβολαιογράφοι και οι υποθηκοφύλακες το 70ο. Έτσι, καταφενάστατο είναι ότι οι δικαστές που είχαν υπεροχή περιέρχονται σε δυσμενή διάκριση έναντι όλων των άλλων.

Ακόμη, προς ενδυνάμωση των ισχυρισμών της η κυρία Θάνου έκανε ειδική αναφορά στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία (Ευρωπαϊκές οδηγίες), επισημαίνοντας ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο έχει διατάξεις παρόμοιου περιεχομένου του Συντάγματος για την αρχή της ίσης μεταχείρισης και της ελευθερίας της απασχόληση και σε συνάρτηση με το Σύνταγμα, το όλο πλαίσιο χρήζει ερμηνείας.

Κλείνοντας, η κυρία Θάνου τόνισε ότι θα είμαστε έτοιμοι στο μέλλον να καταθέσουμε όλα τα επιχειρήματα για να κάνουμε ανταλλαγή απόψεων για να ευρεθεί η καταλληλότερη λύση.

ΞΕΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου επισήμανε ότι να στήσουμε πάλι στη Δικαιοσύνη στο βάθρο που της πρέπει και να σχεδιαστεί με σύνεση αφήνοντας στην άκρη τα μικροσυμφέροντά μας, όταν μάλιστα είμαστε σε ένα κόσμο που το έγκλημα είναι έτη φωτός μπροστά σε σχέση με τη Δικαιοσύνη. Ακόμη, η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε μορφές φιλικής Δικαιοσύνης, δυνατότητα αποποινικοποίησης ήσσονος σημασίας ποινικών αδικημάτων, αλλά και επισήμανε την ανάγκη μηχανοργάνωσης των δικαστηρίων.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ

«Ήρθα να σας πω δυο λόγια μέσα από την καρδιά μου» ανέφερε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας αναβαίνοντας στο βήμα της ΕΕΕ και προσέθεσε: «Ποια είναι η θέση του κράτους δικαίου; Έχουμε ένα Σύνταγμα πολύ αποτελεσματικό και παρέχει εχέγγυα για την προστασία του κράτους δικαίου και κοινωνικού κράτους. Σήμερα καταβάλλουμε προσπάθειες να διασώσουμε τα ελάχιστα από αυτές τις συνταγματικές έννοιες. Το Σύνταγμα αντέχει. Το ερώτημα είναι αν αντέχουμε εμείς το βάρος της συνταγματικής μας αποστολής. Όλοι κάνουμε την προσπάθειά μας. Να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή.

Στην συνέχεια ο κ. Σακελλαρίου έκανε αναδρομή σε γεγονότα του πρόσφατου παρελθόντος που τον απασχόλησαν με την ιδιότητα του προέδρου του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, που δεν είναι άλλα από την υπόθεση της Ολομελείας για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών, ενώ άφησε και αιχμές κατά του Τύπου.

Χαρακτηριστικά είπε, μεταξύ των άλλων, ο κ. Σακελλαρίου:
«Υπέστη πλήγματα, τελευταία δέχθηκα ανοίκειες επιθέσεις επ’ ευκαιρία συγκεκριμένης υπόθεσης. Δεν είναι δυνατόν εγώ να λαμβάνω εντολές είτε από θεσμικούς είτε από εξωθεσμικούς παράγοντες για το πότε θα κάνω εγώ διάσκεψη. Γιατί είχε γίνει αυτή η διάσκεψη γνωστή; Πώς είχε γίνει γνωστή; Δια της διαβολής… Δεν σας τα λέω για να δικαιώσω τον εαυτό μου. Οφείλουμε όλοι να τηρούμε το μέτρο. Πολλές φορές υποσκάπτεται η ενότητα στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις.

Ο Τύπος να αναλάβει τις δικές του ευθύνες. Είχαμε μια υπόθεση που αφορούσε τα Μέσα Ενημέρωσης. Εδώ είδατε τη μεγάλη δύναμη του Τύπου. Εμάς δεν είναι η δουλειά μας αυτή. Υποχρέωσή μας να τηρούμε απαρασάλευτα το καθήκον μας. Αυτό έκανα και δεν με νοιάζει όποια προσωπική επίθεση κι αν μου γίνεται».

Κλείνοντας, ο κ. Σακελλαρίου επισήμανε:

Έχουμε και εμείς την ευθύνη μας για αυτά τα Μνημόνια και το PS . Προσωπικά δεν αισθάνομαι υπηρέτης κανενός. Ας κρατήσουν όλοι τις θέσεις τους για τα όρια έχουν εξαντληθεί.

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΣΕΒΑΣΤΙΔΗΣ

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων εκ μέρους όλων των λοιπών δικαστικών Ενώσεων, τόνισε την ανάγκη συσπείρωσης των δικαστικών Ενώσεων και η πορεία και η στόχευση όλων κοινή.

Όμως, η ενότητα αυτή βάλλεται και πολεμάται από ελάχιστους μέσα στο δικαστικό σώμα. Γίναμε όλοι μάρτυρες διασπαστικών διεργασιών που εκπορεύονται από ανθρώπους που αναδείχθηκαν στο παρελθόν σε αξιώματα και τιμήθηκαν με τη ψήφο των συναδέλφων τους. Η νέα Ένωση ( Ένωση Ανωτέρων και Ανωτάτων Δικαστικών Λειτουργών) έχει σαφή προσωπικά χαρακτηριστικά και σύντομο χρόνο λήξης.

Ακόμα ο κ Σεβαστίδης έκανε αναφορά για αντίφαση στην επωνυμία και το καταστατικό της νέας δικαστικής Ένωσης και τόνισε «40 συνάδελφοι συνέστησαν μία αντιένωση».
Ως προς την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ο κ. Σεβαστίδης ανέφερε ότι δεν θα μπορούσαμε να συναινέσουμε γιατί έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το Σύνταγμα και χαιρέτισε τις πρόσφατες δηλώσεις υπουργού Δικαιοσύνης οι οποίες κάνουν αναφορά στους συνταγματικούς περιορισμούς.

Στη συνέχεια ο κ. Ασπρογέρακας τόνισε ότι πρέπει να δούμε τί έχει να προσφέρει η νέα Ένωση και πως θα πάει και έκλεισε εκφράζοντας το απόλυτο σεβασμό του στις δικαστικές Ενώσεις και τις επωνυμίες τους.