Οι επαφές Κυριάκου και ο ρόλος Καραμανλή, Σαμαρά ,Μεϊμαράκη

Στρατηγική υπέρβαση από την ΝΔ με «άνοιγμα» σε όλους τους πολιτικούς χώρους

27/11/16 • 07:00 | UPD 27/11/16 • 08:03

Στη Φυσική, εντροπία είναι η έννοια μέσω της οποίας μετράται η αταξία. Η μέγιστη τιμή της εντροπίας αντικατοπτρίζει την πλήρη αποδιοργάνωση και ισοδυναμεί με την παύση της ζωής ή αλλιώς της εξέλιξης. Με μια τέτοια κατάσταση παρομοιάζουν στη Ν.Δ. τη σημερινή σκληρή πραγματικότητα στην οποία έχει οδηγήσει τη χώρα και την οικονομία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες και να προκαλέσει την «αντίστροφη αντίδραση» για να αντιστρέψει την παραπάνω πορεία.

Πώς θα το καταφέρει αυτό ο πρόεδρος της Ν.Δ.; Οπως σημείωνε στενός συνεργάτης του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, θα συνεχίσει σταθερά την πολιτική του ανοίγματος σε όλους τους πολιτικούς χώρους, προκειμένου να γίνει η υπέρβαση και να μη χαθεί η τελευταία ευκαιρία που έχει η χώρα για ανάκαμψη. «Δεν θα έχουμε πολλές ακόμα ευκαιρίες υπέρβασης και ανάκαμψης. Η στιγμή μας θα έρθει σύντομα», φέρεται να λέει σε συνομιλητές του ο κ. Μητσοτάκης.

Αν και στην οδό Πειραιώς η εικόνα που έχουν τα γαλάζια στελέχη δείχνει αυξημένες πιθανότητες αυτοδυναμίας της Ν.Δ., ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει πως ακόμη και αν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο ίδιος θα επιδιώξει το σχηματισμό κυβέρνησης με το μεγαλύτερο δυνατό εύρος. Προς την κατεύθυνση αυτή ακολουθεί σταθερά ανοίγματα και θα επιδιώξει συνεργασίες με όλα τα κόμματα που συμμερίζονται τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας.

Προ των ευθυνών τους έθεσε και τα δικά του στελέχη, με την πρόσφατη ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπου, λίγες μέρες μετά το γαλάζιο ανασχηματισμό, ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει δεκτό κανένα φαινόμενο αλαζονείας. Αντιθέτως, ζήτησε συστράτευση από τους βουλευτές που ορίστηκαν τομεάρχες και θα βρίσκονται σε συνεργασία με τον επικεφαλής του επιτελείου του και διευθυντή του πολιτικού γραφείου του, Μιχάλη Μπεκίρη. Οπως διευκρίνισε, το σχήμα που ανακοινώθηκε δεν τον δεσμεύει ούτε ως προς τον αριθμό ούτε ως προς τα πρόσωπα για το σχηματισμό της κυβέρνησής του. «Να δείτε την τοποθέτησή σας ως προσωπική ευκαιρία», τους είπε.

Νέα εκλογικά κοινά

Οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα ανησυχούν όλο και περισσότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τους συνεργάτες του να επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση, εκτός από την τεράστια αποτυχία της στο πεδίο της οικονομίας, προκαλεί προβληματισμό στους πολίτες σχετικά και με το διεθνή ρόλο της χώρας. Ο όρος «νέος πατριωτισμός» και οι συνεχείς αναφορές του σε ένα «εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση», εκτός από το να βάζουν στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης τα συγκεκριμένα ζητήματα, έχουν προστεθεί στον πολιτικό λόγο του προέδρου της Ν.Δ., με ένα ακόμη στόχο.

Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει ότι, τα τελευταία χρόνια, το κόμμα του έχει δεχτεί πλήγμα στα «δεξιά» του, χάνοντας ψηφοφόρους με πιο εθνικοκεντρικές αναφορές. Στην προσπάθειά του να προσεγγίσει κρίσιμα εκλογικά κοινά, ο πρόεδρος της Ν.Δ. απευθύνεται πλέον και στο συγκεκριμένο ακροατήριο προσπαθώντας να το «επαναπατρίσει» στην κεντροδεξιά παράταξη. Ηδη στις δημόσιες τοποθετήσεις του έχουν πληθύνει οι αναφορές για «συμφέροντα και στρατηγική του έθνους, που πρέπει να υπερβαίνουν τις κομματικές διακρίσεις».

ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ

gefthimiou@e-typos.com

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής