Αλλος έχει τον τίτλο και τρ-έχει το χαρτοφυλάκιο

Γιατί απέχει από τις διαπραγματεύσεις ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου

27/11/16 • 07:00 | UPD 27/11/16 • 15:22

Κέρδισε την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στα χαρτιά, όχι όμως -για την ώρα τουλάχιστον- και στην πράξη. Ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ήταν ένα από τα ονόματα-έκπληξη στον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Ηρθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες… μετά βαΐων και κλάδων και ανέλαβε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, δηλαδή το πλέον σημαντικό χαρτοφυλάκιο στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχει αναλάβει ενεργό ρόλο για να καταθέσει δείγματα… υπουργικής γραφής.

Το πλέον παράδοξο είναι πως στις διαπραγματεύσεις για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, που αφορά στα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, ηγετικό ρόλο εξακολουθεί να έχει ο προκάτοχός του και νυν υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης. Είναι, με άλλα λόγια, σαν το «καυτό» μέτωπο των εργασιακών να εξακολουθεί να το διαχειρίζεται ο τέως υπουργός, Γιώργος Κατρούγκαλος, αντί για την πρώην μαθητευομένη του και νυν επικεφαλής του υπουργείου, Εφη Αχτσιόγλου.

Ο κ. Παπαδημητρίου έδωσε μεν το «παρών» σε κάποιες από τις πρόσφατες συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους θεσμούς σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Η παρουσία του, ωστόσο, ήταν περισσότερο τυπική, αφού τόσο η διαπραγμάτευση όσο και η ενημέρωση για την πορεία αυτής προς τους συντάκτες του οικονομικού ρεπορτάζ γίνονταν από τον κ. Σταθάκη.

Στέλεχος της διαπραγματευτικής ομάδας ανέφερε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής πως πριν από την έναρξη των διά ζώσης διαβουλεύσεων οικονομικού επιτελείου-δανειστών ο κ. Παπαδημητρίου είχε ενημερωθεί, διεξοδικά, για τις προτάσεις της κυβέρνησης πάνω στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, οι οποίες τον είχαν βρει σύμφωνο. Σε κάθε περίπτωση, ο νυν υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης δεν έχει τοποθετηθεί ανοιχτά για το περιεχόμενο του συγκεκριμένου «μηχανισμού».

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής