Καταστροφικές οι εκλογές πριν το κλείσιμο της αξιολόγησης λένε στην κυβέρνηση

25/11/16 • 18:50 | UPD 25/11/16 • 18:50

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές επιχειρούν να ξορκίσουν τα σενάρια πρόωρων εκλογών που άνοιξε η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι ενδεχόμενη πολιτική αποσταθεροποίηση πριν το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την χώρα.

«Ο Τσίπρας περιέγραψε στην Κ.Ο. τι ακριβώς θα συνέβαινε στη χώρα αν έκανε δεκτό το αίτημα του Μητσοτάκη για εκλογές. Για εμάς ισχύει ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019, το είπε ο πρωθυπουργός στο τελευταίο υπουργικό» λένε χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα υπονοούν ότι πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δεν επιθυμεί ούτε η ΝΔ, αναφέροντας: «Ρωτήστε τον αρχηγό της ΝΔ αν επιθυμεί να παραιτηθεί αύριο ο πρωθυπουργός και να πάμε σε εκλογές χωρίς να έχει κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση να δούμε τι θα απαντήσει».

«Πολιτική συμφωνία στις 5 Δεκέμβρη»

«Βεβαίως, βεβαίως, πολιτική συμφωνία μέχρι τις 5 Δεκέμβρη. Δουλεύουμε στην κατεύθυνση να έχουν κλείσει όλα μέχρι τότε. Όπως γράφει το protothema.gr το βασικό σενάριο και χρονοδιάγραμμα είναι να υπάρξει πολιτική συμφωνία στις 5 Δεκέμβρη» τόνισε ο ίδιος ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος ερωτηθείς αν η προθεσμία της 5ης Δεκεμβρίου που έχει πει ο πρωθυπουργός είναι ακόμη εφικτή.

Εκτός αυτών, οι ίδιες πηγές εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι έως την 5η Δεκεμβρίου θα κλείσουν με επιτυχία τα ανοικτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά και το δημοσιονομικό.

Συγκεκριμένα αναφέρουν: «Είναι εφικτό και εργαζόμαστε σκληρά για να υπάρξει πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Τα μόνα αγκάθια που έχουν μείνει είναι τα εργασιακά και το δημοσιονομικό, στα οποία γίνονται εντατικές συζητήσεις. Στο Eurogroup θα συμφωνηθεί το χρονοδιάγραμμα, εφόσον υπάρξει πολιτική συμφωνία υπάρχει πιθανότητα να έρθουν κι άλλα νομοσχέδια μέχρι το τέλος του χρόνου. Το να υπάρξει πολιτική συμφωνία σημαίνει από την πλευρά της κυβέρνησης να έρθουν τα prior actions. Εφόσον υπάρξει πολιτική συμφωνία θα γίνει ότι και με τη συμφωνία του Μαΐου».

Και μπορεί στην κυβέρνηση να επιμένουν ότι δεν θα υπάρξει υποχώρηση αρχών σε ζητήματα όπως τα εργασιακά, καθώς και νέα μέτρα λιτότητας, ουδείς ωστόσο είναι σε θέση να διαβεβαιώσει αν η Αθήνα θα κρατήσει τις «κόκκινες γραμμές» της, σε περίπτωση που οι δανειστές αποφασίσουν να προχωρήσουν στην ελάφρυνση χρέους που διακαώς επιθυμεί η κυβέρνηση, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος και για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Τα όσα είπαν χθες στις δηλώσεις τους τόσο ο Πιερ Μοσκοβισί όσο και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αφήνουν μεν ελπίδες για θετική έκβαση στα ζητήματα της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης και της ελάφρυνσης του χρέους, ωστόσο είναι άγνωστο πόσο σκληρά θα είναι τα μέτρα που θα ζητήσουν οι δανειστές ως αντάλλαγμα…