ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΕ ΞΑΝΘΗ, ΕΒΡΟ, ΡΟΔΟΠΗ

Τσίπρας: Δίνουμε «μάχη» για τις ευρωπαϊκές αξίες

25/11/16 • 18:11 | UPD 25/11/16 • 21:15

«Θέλω οι κάτοικοι της Θράκης να είναι ασφαλείς και να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με όλους τους άλλους Έλληνες», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του σε πόλεις της Θράκης και επεσήμανε πως η Ελλάδα δίνει μάχη για τις Ευρωπαϊκές αξίες.

Ο Πρωθυπουργός πραγματοποίησε περιοδεία στην Ξάνθη, στην Αλεξανδρούπολη και στην Φιλλύρα Ροδόπης

Στην Κομοτηνή

Στην Κομοτηνή, ο Πρωθυπουργός παρέστη στην ευρεία σύσκεψη φορέων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο πρωθυπουργός προέταξε ως εθνικό στόχο και προτεραιότητα για το επόμενο χρονικό διάστημα την ανάπτυξη με δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ, όπως τόνισε, πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης θα είναι «η ανάπτυξη με κοινωνικό και γεωγραφικό πρόσημο, που θα αφορά ιδιαίτερα τις περιφέρειες της χώρας που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες πληγές από την κρίση αλλά και διαθέτουν, ταυτόχρονα, εθνική και αναπτυξιακή σημασία για τον τόπο».

«Θεωρώ ότι η Θράκη είναι μία περιοχή που αξίζει ιδιαίτερης προσοχής και που έχει σημαντικές δυνατότητες να αναβαθμιστεί σε έναν κόμβο διαμετακομιστικό, εμπορικό και ενεργειακό, με αναφορά και εμβέλεια στην ευρύτερη βαλκανική περιοχή και στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Να αποτελέσει το πεδίο σύνδεσης και μεταφοράς ενέργειας από την Ανατολή προς τη Δύση, αλλά και μεταφορών από τη Μεσόγειο προς την Μαύρη θάλασσα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή μετάβασης για την οικονομία, μετά από πολλά χρόνια ύφεσης και υπανάπτυξης, σε μία περίοδο που έχουν καταγραφεί θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και προβλέπονται πολύ θετικοί ρυθμοί για όλο το 2017.

«Δεν είναι τυχαίο που επέλεξα να ξεκινήσω την πρώτη περιοδεία σε περιφέρεια που πραγματοποιώ ως πρωθυπουργός από την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη. Ο σχεδιασμός που βάζει τη Θράκη στο επίκεντρο της αναπτυξιακής προσπάθειας, δεν αφορά μία παράταξη και μία κυβέρνηση. Είναι εθνικής και στρατηγικής σημασίας. Και σε αυτήν την προσπάθεια σάς θέλουμε και συνεργάτες», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος προς τους φορείς της περιοχής.

Αναφερόμενος στις αναπτυξιακές παρεμβάσεις για τη Θράκη, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μπορεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Βαλκανικής, την ίδια ώρα που ο αγωγός φυσικού αερίου καθιστά τη χώρα μας ως ένα πολύ σημαντικό ενεργειακό κόμβο. Επίσης, μίλησε για την σιδηροδρομική σύνδεση Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, η οποία απασχόλησε, όπως είπε, τη συνάντησή του, στη Σόφια τον περασμένο Αύγουστο, με τον Βούλγαρο ομόλογό του, όπου συμφωνήθηκε η επόμενη συνάντησή τους γι’ αυτό το θέμα να γίνει στην Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα, έκανε λόγο για την ανάγκη να αναπτυχθεί ένα δίκτυο κάθετων αξόνων στην Εγνατία Οδό, που θα αναβαθμίσει την ποιότητα των οδικών δικτύων και θα καταστήσει ταχύτερη και ευκολότερη την πρόσβαση στην περιοχή για τους ξένους επισκέπτες.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η ΔΕΠΑ, σε συνεργασία με την ΠΑΜ-Θ, προχωρά στην επέκταση χρήσης φυσικού αερίου στις πόλεις της Θράκης, ενώ αυτά τα έργα, σε συνδυασμό με τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στη θάλασσα της Αλεξανδρούπολης και τον αγωγό IGB, ο οποίος θα είναι κάθετος στον αγωγό TAP και θα συνδέει την πόλη της Θράκης με τη Βουλγαρία, θα δώσουν αναπτυξιακή πνοή και θέσεις εργασίας στην ευρύτερη περιοχή.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστος Μέτιος, παρουσίασε μία σειρά έργων, που αποτελούν μέρος του σχεδιασμού της Περιφέρειας, προκειμένου να αποκτήσει αναπτυξιακή δυναμική και να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματά της, που απορρέουν από τη γεωγραφική θέση της και το ανθρωπογενές περιβάλλον. Μεταξύ όσων ανέφερε ο κ. Μέτιος περιλαμβάνονται η κατασκευή νέας μεθοριακής γραμμής και μεθοριακού σταθμού στο Τελωνείο των Κήπων, για την προσέγγιση επισκεπτών από την Τουρκία και τη Βουλγαρία, η σύνδεση της Εγνατίας Οδού με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, η εγκατάσταση της ηλεκτροκίνησης και αναβάθμισης της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης-Ορμενίου, ως τμήμα του άξονα Αλεξανδρούπολης-Μπουργκάς, η κατασκευή πολιτιστικού σταθμού στον λιμένα Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να εξυπηρετεί τον ρόλο του ως διαμετακομιστικό κέντρο, η ολοκλήρωση υποδομών των λιμένων της Καβάλας, η σιδηροδρομική σύνδεση του εμπορευματικού λιμένα Καβάλας με τους Τοξότες, ο αυτοκινητόδρομος Δράμας-Καβάλας, ο κάθετος άξονας Ξάνθης-ελληνοβουλγαρικών συνόρων και το μεγάλο έργο που αφορά την αντιπλημμυρική θωράκιση του Έβρου.

Τέλος, ο περιφερειάρχης ζήτησε τη θέσπιση κριτηρίων στον αναπτυξιακό νόμο, που θα λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες της περιφέρειάς ΑΜ-Θ για τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και τη θωράκισής της από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίσταται λόγω της γεωγραφικής θέσης της, από γειτονικές χώρες με ευνοϊκότερα φορολογικά καθεστώτα, την παροχή καθεστώτος βίζας 72 ωρών από την Τουρκία και την άρση της απαγόρευσης διέλευσης λεωφορείων από τον μεθοριακό σταθμό της Νυμφαίας, όπως και την κατασκευή νέου νοσοκομείου στη Ροδόπη.

Στη συνάντηση με τους φορείς της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, τον πρωθυπουργό συνόδευαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Χαρίτσης και ο υφυπουργός, Στέργιος Πιτσιόρλας, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο πρώην υπουργός και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Μάρκος Μπόλαρης, οι βουλευτές των νομών της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης του ΣΥΡΙΖΑ, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας, ενώ παρόντες ήταν οι αντιπεριφερειάρχες των πέντε Περιφερειακών Ενοτήτων, οι δήμαρχοι της περιοχής και οι εκπρόσωποι επιμελητηρίων, κοινωνικών οργανώσεων, συλλόγων και εργατικών κέντρων της ΠΑΜ-Θ.

 

 

Στην Ξάνθη

Στην Ξάνθη ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε την ομιλία του στο μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ξάνθης και τους 635 μαθητές του. Σε αυτή αρχικά σχολίασε ότι όλοι οι μαθητές ήταν με το κινητό στο χέρι για να καταγράψουν την επίσκεψη του και στη συνέχεια κάλεσε τους μαθητές να «αγαπήσουν το σχολείο και τους καθηγητές».

Εν συνεχεία τόνισε  κάθε άνθρωπος έχει ένα ιερό δικαίωμα στη γνώση. «Για την κυβέρνηση μας, η γνώση και τα σχολεία είναι προτεραιότητα» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος σε μαθητές της μειονοτικής κοινότητας. Εμείς δεν διαχωρίζουμε τα παιδιά ανάλογα με το Θεό που πιστεύουν και ανάλογα με το σχολείο που πηγαίνουν. Για εμάς όλα τα παιδιά είναι ίσα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και στο τέλος χειροκροτήθηκε.

Στην Αλεξανδρούπολη

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης επισκέφτηκε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας, ώστε να διαπιστώσει από κοντά την πορεία των έργων αναβάθμισης του λιμανιού, την κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP) και τη δημιουργία πλωτής αποθήκης υγροποιημένου Φυσικού Αερίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Αλεξανδρούπολη γίνεται ένας «σημαντικός κόμβος ενέργειας», καθώς από εκεί περνάνε οι δρόμοι προς την Ευρώπη. «Θα δημιουργήσουμε ένα ισχυρό λιμάνι» είπε ο πρωθυπουργός.

«Τα έργα θα αλλάξουν τον χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Θα επιθεωρήσουμε σήμερα την πρόοδο των εργασιών των λιμανιών.«Ο κόμβος εδώ έχει ιδιαίτερη σημασία. Είναι ένας κόμβος ενέργειας», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «άμεση έναρξη σιδηροδρομικής γραμμής Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη» και είπε ότι: «Η Αλεξανδρούπολη θα γίνει ένας ισχυρός κόμβος μεταφορών, εμπορίου και ενέργειας».

Στη Φιλλύρα Ροδόπης

Στη Φιλλύρα ο πρωθυπουργός  ανέφερε πως «Θέλω οι κάτοικοι της Θράκης να είναι ασφαλείς και να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με όλους τους άλλους Έλληνες»,  σημειώνοντας παράλληλα πως « η κυβέρνησή θα αγωνιστεί για να μην επιστρέψει στη λογική του διχασμού».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι μέγιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να στηρίξει τη δημόσια παιδεία στη Θράκη. «Μέγιστη προτεραιότητα είναι  να βρούμε τον τρόπο ώστε τα παιδιά να μπαίνουν και να τελειώνουν το σχολείο, να σπουδάζουν και να μένουν στην Θράκη και να δουλεύουν» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Γνωρίζω ότι μιλώ σε έναν από τους πιο φτωχούς Νομούς της Ευρώπης»,  υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η παρουσία του εκεί δίνει το μήνυμα ότι «ενώνουμε και δεν χωρίζουμε διότι όλοι οι πολίτες πρέπει να είναι ίσοι απέναντι στο νόμο».