ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΘΑ ΣΗΜΑΙΝΕ ΕΚΛΟΓΕΣ

Ο Τσίπρας ομολόγησε αποτυχία της κυβέρνησης βάζοντας στην ατζέντα το 4ο Μνημόνιο

24/11/16 • 07:39 | UPD 24/11/16 • 07:42

Εάν μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, τότε στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αποτυπώθηκε μια συγκυβέρνηση ανάμεσα σε… Συμπληγάδες, χωρίς όραμα και πολιτικά σωσίβια να προβάλλουν στον ορίζοντα.

Εάν αναζητηθούν καίρια σημεία στην ομιλία του κ. Τσίπρα, τότε αυτά σχηματίζουν ένα πολλαπλό μέτωπο από μαύρες τρύπες, κοινή συνισταμένη των οποίων είναι ένα οικοδόμημα που τρέχει πίσω από τις εξελίξεις, επαναλαμβάνοντας τα ίδια κορυφαία λάθη των… παιδικών ασθενειών της πρώτης φοράς Αριστερά.

Ενας πρωθυπουργός με λόγο πολωτικό, προκειμένου να συσπειρώσει βουλευτές, με εμφανή την αγωνία για τις εξελίξεις στο μέτωπο της αξιολόγησης από τους πιστωτές. Ενας πρωθυπουργός, εξόχως προεκλογικός, αν και στις λέξεις επιχείρησε να βγάλει από το κάδρο την όποια σεναριολογία περί προσφυγής στην κάλπη.

Ενας πρωθυπουργός που στήνει ένα εν αναμονή success story, ισχυριζόμενος πως η οικονομία βρίσκεται πλέον σε φάση ανάκαμψης. Ενας πρωθυπουργός που νιώθει καυτή την ανάσα της λαϊκής δυσαρέσκειας που διογκώνεται, παραδέχεται την απογοήτευση της κοινωνίας και καλεί τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του να σταθούν σε διάταξη μάχης δίπλα στους πολίτες. Ενας πρωθυπουργός που καταναλώνει το μεγαλύτερο μέρος της παρέμβασής του για να επιτεθεί στη Νέα Δημοκρατία και τον πρόεδρό της, Κυριάκο Μητσοτάκη, μη έχοντας θετικά μηνύματα να απευθύνει στην κοινή γνώμη, παρά μόνο υποσχέσεις. Αυτό το μείγμα ήταν εμφανές στην αίθουσα της Γερουσίας. Γιατί μία προς μία οι φράσεις του κ. Τσίπρα, όταν αναλυθούν, δείχνουν μόνο μια αγωνιώδη προσπάθεια αναπτέρωσης του πεσμένου ηθικού των συντρόφων του, με ολίγη από πολιτική διαπραγμάτευση παρελθόντων μηνών.

Εν αρχή, λοιπόν, το… μενού που σερβιρίστηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα περιείχε δόσεις αισιοδοξίας, σε βουλευτές που φοβούνται την υιοθέτηση νέων μέτρων. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε βέβαιος ότι η διαπραγμάτευση θα κλείσει έγκαιρα, μιλώντας για πολιτική συμφωνία στις 5 Δεκεμβρίου, με ταυτόχρονη λήψη των βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του χρέους, καθώς και άμεση συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Παράλληλα, επανέλαβε ότι υποχωρήσεις η κυβέρνηση ιδιαίτερα στα εργασιακά και, δη, στις ομαδικές απολύσεις και στις συλλογικές συμβάσεις δεν πρόκειται να κάνει, ενώ έσπευσε να πει πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήσει την προσπάθεια στη μέση.

«Ολοι εδώ, αλλά και η κοινωνία -παρά το γεγονός ότι υπάρχει απογοήτευση γιατί υπήρχε μια ελπίδα πιο γρήγορης ανάπτυξης της οικονομίας- ξέρουν ότι το να αφήσεις την προσπάθεια στη μέση του ποταμού και να γυρίσεις πίσω είναι συνταγή αποτυχίας. Εχουμε την αποφασιστικότητα να περάσουμε απέναντι και να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση όχι για τους αριθμούς αλλά για τους πολίτες», υποστήριξε και κάλεσε τους βουλευτές να βγουν στους δόμους και να υποστηρίξουν το κυβερνητικό έργο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ

dgatsios@e-typos.com

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου