Μητσοτάκης: Χωρίς στρατηγική η κυβέρνηση απέναντι σε Τουρκία-Αλβανία

23/11/16 • 11:10 | UPD 23/11/16 • 11:51

Με ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση ξεκίνησε την ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι η «πολιτική αλλαγή» πλέον είναι ένα αίτημα της πλειοψηφίας του λαού.

Όπως είπε, δεν είναι μόνο η παταγώδης αποτυχία της κυβέρνησης που κάνει επιτακτική την ανάγκη πολιτικής αλλαγής, αλλά είναι και οι διεθνείς ανακατατάξεις. Κατά τον κ. Μητσοτάκη, μόνο μια νέα, σοβαρή και αξιόπιστη κυβέρνηση μπορεί να εκμεταλλευτεί τις ανακατατάξεις αυτές προς όφελος της Ελλάδας.

Ακόμη ανέφερε ότι η πολιτική αλλαγή είναι αίτημα πλειοψηφικό της κοινωνίας, η οποία δεν αντέχει άλλο μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Εν όψει της μίνι συνόδου της Ευρωζώνης με το ΔΝΤ στο Βερολίνο την Παρασκευή, ο πρόεδρος της ΝΔ παρατήρησε ότι η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε, καθώς κάποιοι θέλουν να αποφασίσουν για μας χωρίς εμάς.

Μετά από εκτενή του αναφορά στις διεθνείς εξελίξεις, τόσο στη γειτονιά της χώρας όσο και παγκοσμίως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «αντιμετωπίζει τις τεκτονικές γεωπολιτικές εξελίξεις χωρίς ξεκάθαρη στρατηγική».

«Δεν είμαστε μέρος καμίας λύσης, αλλά ένα διαρκές πρόβλημα. Η διεθνής κοινότητα μας αντιμετωπίζει με αισθήματα συμπόνοιας και οίκτου. Η κατανόηση των ξένων δεν είναι αρκετή για να εξασφαλίσει από μόνη της την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων», πρόσθεσε.

Ειδικά για την Τουρκία ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα είναι απρόβλεπτη. Χαρακτήρισε απαράδεκτες τις συνεχείς τοποθετήσεις Ερντογάν για τη συνθήκη της Λωζάνης, λέγοντας ότι προκαλούν προβληματισμό και προσθέτουν μία ακόμη εστία ανησυχίας στην ήδη ταραγμένη περιοχή.

Ακόμη, μίλησε για κρεσέντο εθνικισμού από την Αλβανία, η οποία βάζει στο τραπέζι όλα τα διμερή θέματα.

Αναφορικά με το Κυπριακό εξέφρασε προβληματισμό για τα βήματα υπαναχώρησης των Τουρκοκυπρίων στις πρόσφατες συνομιλίες της Ελβετίας.

«Η 5η Δεκεμβρίου θα παρέλθει και δεν θα υπάρχει οριστική συμφωνία» 

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για καθυστερήσεις και εκτίμησε ότι «η 5η Δεκεμβρίου (ημερομηνία συνεδρίασης του Eurogroup) θα έρθει και θα παρέλθει και δεν θα υπάρχει οριστική συμφωνία».

«Η τρέχουσα αξιολόγηση φαίνεται να σκοντάφτει στα εργασιακά. Η κυβέρνηση αντί να θέτει ως στόχο τη μείωση της ανεργίας αναλώνει πολιτικό κεφάλαιο οδηγούμενη από τις πολιτικές της ιδεοληψίες» είπε για να προσθέσει: «Καλό θα ήταν η κυβέρνηση να μη ρισκάρει μία νέα αποτυχία για χώρη υμέτερων συνδικαλιστών και κομματαρχών».

Σημείωσε ακόμη ότι και άλλα ζητήματα στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης θα έπρεπε να είχαν συμφωνηθεί εδώ και καιρό.

 

«Μη ρεαλιστική» η πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,7% το 2017

Προειδοποίησε στη συνέχεια ότι ο προϋπολογισμός «κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα από τέσσερις ωρολογιακές βόμβες» που υπάρχουν στα θεμέλιά του και αυτές είναι, όπως είπε: οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών, τα «κόκκινα» δάνει, η «μαύρη τρύπα» στα ασφαλιστικά ταμεία και η ρευστότητα των φορέων του δημοσίου που «επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα».

Χαρακτήρισε ακόμη μη ρεαλιστική την πρόβλεψη της κυβέρνησης για ανάπτυξη 2,7%, καθώς, όπως εκτίμησε «το εισόδημα των πολιτών θα συρρικνωθεί περισσότερο».

Αναφορά Μητσοτάκη στον Κωστή Στεφανόπουλου

Με αναφορά στον Κωστή Στεφανόπουλο ξεκίνησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητστοτάκης, την ομιλία του στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

Ο Κωστής Στεφανόπουλος αναβάθμισε κάθε αξίωμα από το οποίο υπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον και κυρίως το ύπατο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: Κέρδισε την αγαπή και τον σεβασμό των Ελλήνων και αισθανόμαστε τιμή που αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της παράταξης.

«Διέλυσαν την οικονομία»

Κλιμακώνοντας την κριτική του στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγόρησε τους κυβερνώντες ότι «έριξαν την προηγούμενη κυβέρνηση, έσυραν τη χώρα σε μια αχρείαστη περιπέτεια, συκοφάντησαν τους πολιτικούς τους αντιπάλους, διέλυσαν την πραγματική οικονομία και σήμερα προσπαθούν να φτάσουν εκεί που ήμασταν πριν από δύο 2 χρόνια.

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, επικαλούμενος στοιχεία του προϋπολογισμού «ο πλούτος που χάθηκε σε απώλεια εγχώριου ακαθάριστου εθνικού προϊόντος από την αναίτια παράταση της ύφεσης ανέρχεται σε 26 δισ. ευρώ».

«Στην αγορά εργασίας μειώνονται οι θέσεις πλήρους απασχόλησης προς όφελος της μερικής απασχόλησης. Η ανταγωνιστικότητα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών αυξήθηκαν. Τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 37 δισ. ευρώ τις μέρες του ΣΥΡΙΖΑ», είπε καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι αδυνατεί να δώσει λύσεις και να οδηγήσει την χώρα στην ανάπτυξη.

sunedriasi-koinovouleutikis-ko-omadas-nd-1300-4

sunedriasi-koinovouleutikis-ko-omadas-nd-1300-1

sunedriasi-koinovouleutikis-ko-omadas-nd-1300-2

sunedriasi-koinovouleutikis-ko-omadas-nd-1300-3