Τζανακόπουλος: Το ΔΝΤ πατάει σε δύο βάρκες – Ο Σόιμπλε «τα βάζει» με όλους

21/11/16 • 09:26 | UPD 21/11/16 • 09:26

Κάλεσμα στο ΔΝΤ «να σταματήσει να πάτα σε δύο βάρκες και να μάς πει αν είναι μέσα ή έξω από το πρόγραμμα» απηύθυνε τη Δευτέρα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στον απόηχο του βραχυκυκλώματος στην αξιολόγηση λόγω των εργασιακών. «Το ΔΝΤ επιμένει σε μεταρρυθμίσεις που δεν θα βοηθήσουν στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας» δήλωσε.

Δήλωσε δε, ότι οι θέσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι γνωστές από το 2010, αλλά τα δεδομένα στο μεταξύ έχουν αλλάξει. «Οι θέσεις του δεν έχουν αλλάξει, έχει αλλάξει το κλίμα… Τα «βάζει» με τον Ομπάμα την Κομισιόν, την Ιταλία και την Ελλάδα. Υπάρχει μετατόπιση στον συσχετισμό δύναμης» εκτίμησε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι βασικοί άξονες για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης είναι οι βασικοί άξονες της συμφωνίας Ιουλίου – Αύγουστου 2015. «Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει η αξιολόγηση στην ώρα της χωρίς άσκοπες κωλυσιεργίες αλλά και χωρίς υποχωρήσεις άρχων» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος, αποσαφηνίζοντας ότι η επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας, είναι μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. «Η αγορά εργασίας μετατράπηκε σε ζούγκλα στα χρόνια του μνημονίου» τόνισε.

«Έχουμε δυνατότητα να περάσουμε τον κάβο της αξιολόγησης χωρίς υποχωρήσεις που θα μετατρέψουν το καθεστώς της εργασιακής ζούγκλας σε ακόμη πιο σκληρό. Πρώτος στόχος μας είναι η επαναρρύθμιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας όπως σε όλη την Ευρώπη» διευκρίνισε.

Στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, πρόσθεσε, στόχος μας είναι να έχει κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, να πάρουμε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και να περάσουμε σε συγκεκριμένα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα.

Ανέφερε ότι μεταξύ των βραχυπρόθεσμων μέτρων είναι και η αλλαγή των κυμαινομένων επιτοκίων σε σταθερά. «Αυτό θεωρούμε ότι θα δημιουργήσει ένα καθαρό διάδρομο για τους επενδυτές, αν επενδύσουν στην οικονομία θα ξέρουν ότι τα επιτόκια τους είναι σταθερά. Θα ανοίξει και ο δρόμος για το QE (πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης) της ΕΚΤ που θέλει κάποια μέτρα για το χρέος. Εντός του 2017 η ένταξη στο QE αλλάζει πλήρως το τοπίο» σχολίασε δε.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ακόμη ότι και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι πρέπει να ανοίξει το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019 και μετά. «Όψιμα θυμήθηκε η αντιπολίτευση τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων» παρατήρησε.

Πάντως, αρνήθηκε να κάνει λόγο για μείωση φόρων, επικαλούμενος και τους όρους της συμφωνίας, αλλά επισήμανε ότι υπάρχει μείωση της ανεργίας. Η ΝΔ επέμεινε, θέλει σκληρή λιτότητα θέλει μείωση φορολογίας κατά κύριο λόγο των επιχειρήσεων.

«Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019… Η ΝΔ θέλει να αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις και να μην υπάρχει ρύθμιση του χρέους» δήλωσε.

Προσφυγικό

«Αν καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία αυτά που θα ζήσουμε δεν έχουν σχέση με όσα έχουμε ζήσε έως σήμερα» προειδοποίησε μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Καταφέραμε να διαχειριστούμε την προσφυγική κρίση με τρόπο που δεν έκαναν άλλες χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης» ανέφερε εξάλλου ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. H Eυρώπη ευθύνεται γιατί κωλυσιεργεί στην μετεγκατάσταση των προσφύγων, είπε.

Για τις ταραχές με τους πρόσφυγες στη Χίο, επέρριψε ευθύνες στη δημοτική αρχή δηλώνοντας πως «οι ευθύνες δεν είναι μόνο της κυβέρνησης, είχαμε κάνει συζητήσεις για χώρο υποδοχής προσφύγων μακριά από το κέντρο τον οποίο η δημοτική αρχή υπέδειξε και ο δήμος υπαναχώρησε».