Το αντίο του Μπαράκ Ομπάμα στους Ευρωπαίους

17/11/16 • 22:01 | UPD 17/11/16 • 22:01

Η επίσκεψη και η χθεσινή αποχαιρετιστήρια ομιλία του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα καλύφθηκε από όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία και δίκτυα, που ανανέωναν τις ιστοσελίδες τους με τις τελευταίες εξελίξεις.

Το αμερικανικό CNN σε εκτενές ρεπορτάζ γράφει για την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Ακρόπολη, σημειώνοντας πως «ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαιρετίζει τη δημοκρατία, ακόμα και όταν είναι πολύπλοκη». H Politico κάνει μνεία στην προάσπιση της δημοκρατίας από την πλευρά του Αμερικανού προέδρου. Στο κείμενο αναφέρεται αντιπαραθετικά με τον Τραμπ και σημειώνει: «Αυτό είναι το πρόβλημα με τη δημοκρατία, καμιά φορά κερδίζει ο Τραμπ».

Η γερμανική Deutsche Welle βγάζει τίτλο από τη φράση του Ομπάμα πως «η ανισότητα είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη δημοκρατία», σημειώνοντας πως επέλεξε τον τόπο γέννησης της δημοκρατίας, για να μιλήσει για τις ανισότητες στον κόσμο. Στο ρεπορτάζ τονίζεται πως πρέπει να προστατευτούν οι δημοκρατικοί θεσμοί και επισημαίνεται σημείο της ομιλίας του όπου αναφέρθηκε σε αυτό το θέμα.

Η γερμανική ιστοσελίδα Spiegel επιλέγει στον τίτλο «Η δημοκρατία είναι σημαντικότερη από το κάθε άτομο», τον ίδιο με τη διαδικτυακή έκδοση των New York Times.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters προτάσσει τη δήλωση του Ομπάμα ότι «θα καλέσει τους πιστωτές να δώσουν χώρο στην Ελλάδα για ανάκαμψη». Το NBC αναφέρθηκε στην επίσκεψη του προέδρου στην Ακρόπολη, με το ρεπορτάζ να τιτλοφορείται «Ο πρόεδρος Ομπάμα ξεναγείται στην Ακρόπολη, στη γενέτειρα της Δημοκρατίας».

Ο βρετανικός Guardian γράφει «Ο Ομπάμα ζητά “διόρθωση πορείας” για να μοιραστούν τα λάφυρα της παγκοσμιοποίησης», επισημαίνοντας πως οι σπασμωδικές κινήσεις ενάντια στην παγκοσμιοποίηση προσφέρουν άνοδο σε λαϊκιστικά κινήματα.

Η γαλλική Le Figaro σε ρεπορτάζ της για την επίσκεψη του προέδρου αναφέρει: «Το αντίο του Μπαράκ στους Ευρωπαίους».

Α. ΣΟΥΤΖΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου