Σταθάκης: Είμαστε σε καλό δρόμο για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια

16/11/16 • 22:57 | UPD 16/11/16 • 22:57

Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες, οι επαφές για τη νομοθέτηση του εξωδικαστικού μηχανισμού για τα επιχειρηματικά δάνεια, όπως ο Γιώργος Σταθάκη.

Ο Υπουργός Ενέργειας, μετά το τέλος της συνάντησης του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των Θεσμών, τόνισε πως έγινε μια εκτενής συζήτηση για τη διευθέτηση των χρεών και κεντρική υπήρξε η ιδέα να βρεθεί ένας μηχανισμός ο οποίος να στηρίζει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, να προωθεί τη μετατροπή των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων σε «πράσινα» και να διασφαλίζεται το δημόσιο. Σημείωσε δε, ότι έγινε ένα μεγάλο βήμα, ενώ ανέφερε ότι δε αποκλείεται να υπάρξει συμφωνία ακόμη και εντός των επόμενων ημερών.

Σχετικά με το πλαίσιο της συζήτησης, ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση προτιμά την εξαίρεση των φόρων από τη ρύθμιση. Και συμπλήρωσε: «Πρέπει να διασφαλίσουμε τι αντίκτυπο θα έχει η ρύθμιση στο Δημόσιο, ώστε να είναι ο μικρότερος δυνατός, και να υπάρχει ίση αντιμετώπιση των πιστωτών». Για το λόγο αυτό, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει μελέτη για τις επιπτώσεις που θα έχει στα έσοδα ένα ενδεχόμενο κούρεμα σε ΦΠΑ και ΦΜΥ και αν απαιτείται νομοθετική ρύθμιση.

Νωρίτερα, στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος είχε πει πως «υπάρχουν συγκλίσεις και αποκλίσεις μεταξύ θεσμών και ελληνικής πλευράς, στο θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, δηλαδή στην επίλυση του προβλήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, κ.α., και δεν είναι μόνο τεχνικού χαρακτήρα τα ζητήματα που τίθενται».

Η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά

Στο μεταξύ, συνεχίστηκε η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η ελληνική πλευρά τόνισε την ανάγκη η χώρα να ευθυγραμμιστεί με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, τις οποίες εξέθεσε. Από την πλευρά τους, οι δανειστές άκουσαν τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, ζητώντας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, διευκρινιστικά στοιχεία.

Απολύσεις εκπαιδευτικών σε ιδιωτικά σχολεία

Νωρίς το απόγευμα οι εκπρόσωποι των θεσμών είχαν συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, κατά τη διάρκεια της οποίας έθεσαν το θέμα της άρσης των διοικητικών εμποδίων για τις απολύσεις εκπαιδευτικών από τα ιδιωτικά σχολεία, που είχαν τεθεί με νόμο του προηγούμενου υπουργού παιδείας Νίκου Φίλη.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας αντιπρότεινε να μην γίνεται η εξέταση της αιτιολογίας μιας απόλυσης από επιτροπή του υπουργείου, όπως ορίζει ο νόμος, αλλά από νομικούς συμβούλους του κράτους. Ωστόσο και πάλι οι δανειστές φέρεται να θεωρούν την πρόβλεψη αυτή ως παρέμβαση στην αγορά.

Copy link
Powered by Social Snap