Το παρασκήνιο της ξενάγησης Ομπάμα στην Ακρόπολη

16/11/16 • 13:47 | UPD 16/11/16 • 13:47

Περίπου μισή ώρα διήρκεσε η ξενάγηση του Μπαράκ Ομπάμα στον Ιερό Βράχο. Στα μνημεία της Ακρόπολης ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεναγήθηκε από την Εφορο Αρχαιοτήτων Αθηνών κ. Ελένη Μπάνου.

Η ξενάγηση του κ. Ομπάμα ήταν αυστηρά προσωπική, σύμφωνα με το πρωτόκολλο. Εκτός από τον ίδιο, την κ. Μπάνου και φυσικά τους άνδρες ασφαλείας οι οποίοι βρίσκονταν σε απόσταση δεν υπήρχε κανείς άλλος στην Ακρόπολη. Η ξενάγηση ξεκίνησε γύρω στις 11.25 το πρωί.

Η Εφορος Αθηνών περίμενε τον Αμερικανό Πρόεδρο στα εκδοτήρια των εισιτηρίων. Μαζί ανέβηκαν την κλίμακα προς τα μνημεία. Ο κ. Ομπάμα ξεναγήθηκε σε κάθε ένα από αυτά ξεχωριστά. Στα Προπύλαια, στο Ναό τα Αθηνάς Νίκης, στο Ερεχθειο και τέλος στον Παρθενώνα. Η κ. Μπάνου έδειξε, από ψηλά, στον αμερικανό πρόεδρο και το θέατρο Ηρώδου Αττικού, στη Νότια Κλιτύ της Ακρόπολης. Με την επίσκεψη αυτή ο αμερικανός Πρόεδρος εκπλήρωσε, όπως είπε, ένα παλιό του όνειρο να θαυμάσει από κοντά τα μνημεία της Ακρόπολης.

Ο κ. Ομπάμα ενδιαφέρθηκε να μάθει για τη διοικητική διάρθρωση των Εφορειών Αρχαιοτήτων, για τον τρόπο που τα έργα χρηματοδοτήθηκαν στην αρχαιότητα. Ρώτησε, επίσης, για τη διάρκεια που είχε η λατρεία της θεάς Αθηνάς στην αρχαία Αθήνα. Η Εφορος Αθηνών ενημέρωσε τον Αμερικανό Πρόεδρο για την Ιστορία του Βράχου, τα αναστηλωτικά έργα και φυσικά για την αρπαγή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Ελγιν. Ο κ. Ομπάμα αναφέρθηκε και ο ίδιος στο θέμα αυτό ωστόσο η στιχομυθία δεν έγινε γνωστή.

Σύμφωνα με την κ. Μπάνου «ο αμερικανός Πρόεδρος ήταν ιδιαίτερα χαλαρός και ανθρώπινος αλλά και ιδιαίτερα κατηρτισμένος στην ιστορία των μνημείων της Ακρόπολης.» Aκολούθησε η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Αντώνης Καρατζαφέρης

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την επίσκεψη Ομπάμα κάνοντας κλικ στην εικόνα

obama-athena-0