Ομπάμα: Υπάρχει ακόμα δρόμος για τον ελληνικό λαό

Ο διάλογος Παυλόπουλου-Ομπάμα μπροστά στις κάμερες [βίντεο]

15/11/16 • 14:15 | UPD 15/11/16 • 16:08

Ακριβώς στη 1:30 όπως ήταν προγραμματισμένο έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Μπαράκ Ομπάμα.

Τον Αμερικανό πρόεδρο υποδέχθηκε ο Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος περπάτησε δίπλα-δίπλα με τον Μπαράκ Ομπάμα στο κόκκινο χαλί.

Αρχικά η μπάντα παιάνισε τον αμερικανικό εθνικό ύμνο προς τιμήν του επίσημου προσκεκλημένου και στη συνέχεια ακολούθησε ο ελληνικός εθνικός ύμνος.

Στο Προεδρικό Μέγαρο βρίσκονται εκ μέρους της κυβέρνησης οι Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νίκος Βούτσης, Νίκος Κοτζιάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος ενώ παρών είναι και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Βαγγέλης Αποστολάκης.

Στη συνέχεια Προκόπης Παυλόπουλος και Μπαράκ Ομπάμα αφού επιθεώρησαν το άγημα της Προεδρικής Φρουράς που είχε πάρει θέση επί της Ηρώδου Αττικού και χαιρέτισαν τους Έλληνες υπουργούς μπήκαν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στη συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος και ο κ. Ομπάμα εισήλθαν στην Αίθουσα Διαπιστευτηρίων του Προεδρικού Μεγάρου, με τον Αμερικανό πρόεδρο να ρωτά τον Έλληνα ομόλογό του «αν αυτό είναι το σπίτι σας;» και τον Προκόπη Παυλόπουλο να του απαντά ότι «όχι, μένω σε άλλη κατοικία».

Η συζήτηση μπροστά στις κάμερες 

«Κύριε πρόεδρε σας καλωσορίζω και σας υποδέχομαι ως τον πρόεδρο της μεγάλης και φίλης χώρας ο οποίος διακρίθηκε για την υπεράσπιση του ανθρώπου, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης. Αυτά απεικονίζουν το μέγεθος της παγκόσμιας ακτινοβολίας σας» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τον σύντομο διάλογο του με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα μπροστά στις κάμερες.

Ο κ. Παυλόπουλος εξήρε τις πρωτοβουλίες Ομπάμα για αντιμέτωπιση των ζητημάτων της οικονομικής κρίσης, τη διαχείριση του προσφυγικού και την πάταξη της τρομοκρατικής βαρβαρότητας, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο και ο νέος πρόεδρος της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ.

«Είναι ιστορικές οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας των δύο λαών. Σε αυτό έχει συμβάλει καθοριστικά η ομογένεια στις ΗΠΑ… Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συμπαράστασή της στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος. Είμαι βέβαιος πως και ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντοναλντ Τραμπ θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση».

«Η ανθρωπότητα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο έχει να ωφεληθεί από τη συνεργασία ΗΠΑ και Ευρώπης… Οι ΗΠΑ πρέπει να προσβλέπουν σε μια μια Ευρώπη ισχυρή. Παρά τις επώδυνες θυσίες του ελληνικού λαού, συνεχίζουμε την ευρωπαική μας πορεία και συνεργαζόμαστε με τους εταιρους μας εκείνους που θέλουν την ευρωπαϊκη ολοκληρωση μακριά από φοβικά συνδρομα και συπεριφορές που υπονομεύουν το ευρωπαϊκό μέλλον» σημείωσε.

Μας εμπνεύει το ευρωπαϊκό ιδεωδες και τα εθνικα θεματα τα αντιμετωπίζουμε σε αυτό το πλαίσιο.

Το Κυπριακό είναι πρωτίστως διεθνές και ευρωπαικό ζήτημα, ταχεία δίκαιη και βιώσιμη λύση σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαικό κεκτημένο: δεν αποδέχεται στρατευματα κατοχής ή αναχρονιστικές εγγυήσεις. Θέλω να καταστεί σαφές αν δεχόμασταν λύση αντίθετη με το ευρωπαϊκό κεκτημόενο θα δημιουργούσαμε αρνητικό προηγουμενο για τις ευρωπαικές χώρες.

Θεωρούμε επίσης αδιανότητη και απαράδκετη οποιαδήποτε αμφισβήτηση της Συνθηκης της Λωζάνης.

Εμείς οι Ελληνες σας θεωρούμε ως ένα πολιτικό κεφάλαιο παγκόσμιας εμβέλειεας και ένα μεγάλο φίλο της Ελλάδας και του ελληνικού λαού.

«Θέλω να σας ευχαριστήσω για την θερμή υποδοχή, την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Παράλληλα φέρνω τα χαιρετίσματα π την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Αυτό είναι το τελευταίο μου ταξίδι και θεώρησα ότι πρέπει να επισκεφτούμε μια σπουδαία χώρα όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία και οι ιδέες που γαλούχισαν τις ΗΠΑ» δήλωσε ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα

Μεσα στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες  ο ελληνικός λαός έχει υπομείνει αρκετά.. Ξεκινάει ομως μία περίοδος που καλυτερεύει η κατάσταση και θα συνεργασ΄τούμε για να συνεχίσει αυτή η πορεία, αλλά υπάρχει αρκετός δρόμος που πρέπει να καλυφθεί ακόμα.

Η Ε.Ε. είναι κάτι καλό για όλο τον κόσμο. Ένα από τα μηνύματά μου είναι να ενθαρρύνω την ανάπτυξη και την ανάγκη να δίνεται ευκαιρία στους νέους και να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες όπως στον υπόλοιπο κόσμο.

Σας συγχαίρω για τον τρόπο που χειρίζεστε το προσφυγικό. Είναι σημαντικό να μην διαχειρίζεται μόνο μία χώρα όλο το πρόβλημα.

Οσον αφορά την τρομοκρατία στη Μ. Ανατολή εκτιμούμε τη συνεργασία με την Ελλάδα και την ευχαριστούμε για την προσφορά της. Εκτιμούμε τη συνεργασία και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πρέπει να υπογραμμίσω ότι το θέμα του ΝΑΤΟ είναι πολύ σημαντικό και θέλουμε να διασφαλίσουμε τη συνέχεια της πολιτικής κατά τη μετάβαση στη νέα εκλεγμένη ηγεσία.

«Σας ευχαριστώ και πάλι για την θερμή υποδοχή και την φιλοξενεία» κατέληξε ο πρόεδρος Ομπαμα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο στις 13:30 το μεσημέρι της Τρίτης. Ο Προκόπης Παυλόπουλος υποδέχτηκε με χειραψία και σύντομη συνομιλία τον αμερικανό Πρόεδρο. Οι δύο Προέδροι περπάτησαν στο κόκκινο χαλί υπό τον ήχο του αμερικανικού και στη συνέχεια του ελληνικού υμνου.

Ακολούθησε χειραψία του αμερικανού Προέδρου με τους Δ. Τζανακόπουλο, Ν. Βούτση, Ν. Κοτζιά και Ευ. Τσακαλώτο.

Οι κκ Ομπάμα και Παυλόπουλος είχαν μία πρώτη σύντομη συνομιλία την ώρα που περπάτησαν για να μπουν μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο

«Είναι αυτή η κατοικία σας;» ρώτησε ο Μπαράκ Ομπάμα τον Προκόπη Παυλόπουλο λίγο πριν τον σύντομο διάλογο των δύο ανδρών μπροστά στις κάμερες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την επίσκεψη Ομπάμα κάνοντας κλικ στην εικόνα

obama-athena-0