Παυλόπουλος σε Ομπάμα: Γείτονες μας παραχαράσσουν την ιστορία με αλυτρωτισμό

15/11/16 • 13:55 | UPD 15/11/16 • 15:53

Τις θερμές ευχαριστίες του εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την συμπαράσταση του προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό σε αυτή την περίοδο που αντιμετωπίζουμε αυτή τη βαθιά επώδυνη κρίση για τον λαό μας, όπως είπε. Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι και ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ, κ. Τραμπ, θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση.

Ο κ. Παυλόπουλος, καλωσορίζοντας τον Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, τόνισε ότι «θεωρούμε και θα σας θεωρούμε πάντοτε και μετά το τέλος της θητείας σας ως ένα πολιτικό κεφάλαιο παγκόσμιας εμβέλειας και έναν μεγάλο και ειλικρινή φίλο του ελληνικού λαού». Τόνισε ότι παρά τις τεράστιες θυσίες που υπέστη ο ελληνικός λαός, για τις αιτίες των οποίων δεν είναι αποκλειστικός υπεύθυνος ο ίδιος, η χώρα συνεχίζει αταλάντευτα την ευρωπαϊκή πορεία της εντός ΕΕ και Ευρωζώνης και συνεργάζεται με τους εταίρους της προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, μακριά από φοβικά σύνδρομα που προδίδουν έλλειψη στοιχειώδους αλληλεγγύης που υπονομεύει την ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε ότι το ευρωπαϊκό ιδεώδες είναι εκείνο που μας εμπνέει και μίλησε στον Μπαράκ Ομπάμα για τα εθνικά θέματα της χώρας.

Πρ. Παυλόπουλος: Κύριε πρόεδρε σας καλωσορίζω και σας υποδέχομαι ως τον πρόεδρο της μεγάλης και φίλης χώρας ο οποίος διακρίθηκε για την υπεράσπιση του ανθρώπου, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης – Αυτά απεικονίζουν το μέγεθος της παγκόσμιας ακτινοβολίας σας.

Πρ. Παυλόπουλος: Ιστορικές οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας των δύο λαών – Σε αυτό έχει συμβάλει καθοριστικά η ομογένεια στις ΗΠΑ – Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συμπαράστασή της στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό – Είμαι βέβαιος πως και ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση.
Πρ. Παυλόπουλος: Η ανθρωπότητα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο έχει να ωφεληθεί από τη συνεργασία ΗΠΑ και Ευρώπης – Οι ΗΠΑ πρέπει να προσβλέπουν σε μια μια Ευρώπη ισχυρή – Παρά τις επώδυνες θυσίες του ελληνικού λαού, συνεχίζουμε την ευρωπαική μας πορεία και συνεργαζόμαστε με τους εταιρους μας εκείνους που θέλουν την ευρωπαϊκή ολοκληρωση μακριά από φοβικά συνδρομα και συμπεριφορές που υπονομεύουν το ευρωπαϊκό μέλλον.

Πρ. Παυλόπουλος: Μας εμπνεύει το ευρωπαϊκό ιδεωδες και τα εθνικα θεματα τα αντιμετωπίζουμε σε αυτό το πλαίσιο. Το Κυπριακό είναι πρωτίστως διεθνές και ευρωπαικό ζήτημα, ταχεία δίκαιη και βιώσιμη λύση σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαικό κεκτημένο: δεν αποδέχεται στρατευματα κατοχής ή αναχρονιστικές εγγυήσεις – Θέλω να καταστεί σαφές αν δεχόμασταν λύση αντίθετη με το ευρωπαϊκό κεκτημόενο θα δημιουργούσαμε αρνητικό προηγουμενο για τις ευρωπαικές χώρες. Θεωρούμε επίσης αδιανότητη και απαράδκετη οποιαδήποτε αμφισβήτηση της Συνθηκης της Λωζάνης.

 Πρ. Παυλόπουλος: Το γεγονος ότι ένα γειτονικό κράτος διεκδικεί ένα όνομα που αποπνέει αλυτρωτισμό και σημαίνει αλλαγή συνόρων υπονομεύει την ευρωπαϊκη προοπτική αυτού του κράτους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την επίσκεψη Ομπάμα κάνοντας κλικ στην εικόνα

Copy link
Powered by Social Snap