Βίος και πολιτεία του Έλληνα Αλέξη Γιαννούλια που είναι στο πλευρό του Ομπάμα [εικόνες]

15/11/16 • 13:06 | UPD 15/11/16 • 13:12

Από τους πρώτους έφθασε ο Ελληνοαμερικάνος οικονομολόγος Αλέξης Γιαννούλιας, ο οποίος βρίσκεται χρόνια στο οικονομικό επιτελείο του Προέδρου.

Γεννημένος στις 16 Μαρτίου του 1976, ο Αλέξης Γιαννούλιας μεγάλωσε στο Σικάγο. Με καταγωγή από την περιοχή των Καλαβρύτων, ο πατέρας του μετανάστευσε στην Αμερική τη δεκαετία του ’70 και εκαταστάθηκε στο Σικάγο, όπου και άνοιξε ένα κτηματομεσιτικό γραφείο.
ap_101102174063_0

Επίσης ίδρυσε μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες του Ιλινόις, την «Βroadway Βank», με επτά υποκαταστήματα, όπου και εργάστηκε ο γιος του Αλέξης. Ο πατέρας του, Αλέκος Γιαννούλιας ερχόταν κάθε χρόνο για διακοπές στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Αίγιο. Ωστόσο, ένα τραγικό περιστατικό συνέβη στην οικογένεια, καθώς το 2005, πνίγηκε ενώ κολυμπούσε στο Λαμπίρι Αιγιαλείας.

Ο 40χρονος ελληνοαμερικανός, που έχει ζήσει στην Ελλάδα καθώς υπήρξε καλαθοσφαιριστής του Πανιωνίου, έχει διατελέσει Υπουργός Οικονομικών της πολιτείας του Ιλινόις – πάντα με το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ- ενώ είναι ένας εκ των συνεργατών του προέδρου των Η.Π.Α σε θέματα οικονομίας.

Με σπουδές στα οικονομικά, και παράλληλη ενασχόληση το επαγγελματικό μπάσκετ, το 2006 θέτει υποψηφιότητα για την θέση του υπουργού οικονομικών της πολιτείας του Ιλινόις για τους Δημοκρατικούς. Η νίκη του τον Νοέμβριο του 2006 ήταν η πρώτη για Δημοκρατικό μετά από 12 χρόνια, με μια δεύτερη «πρωτιά» του νεότερου πολιτειακού υπουργού οικονομικών σε όλη τη χώρα.

ap_100617139827

Τον Ιούλιο του 2009, ο Αλέξης Γιαννούλιας θέτει υποψηφιότητα για μια θέση στη γερουσία, την θέση που είχε ο Μπαράκ Ομπάμα, κερδίζει τις προκριματικές τον Φεβρουάριο του 2010, αλλά δεν καταφέρνει να νικήσει τον ρεπουμπλικανό αντίπαλό του Κερκ στις εκλογές του Νοεμβρίου το 2010, παρά τη στήριξη που είχε και από τον πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και από τον νυν Μπαράκ Ομπάμα.

ap_101013052523

Ο Αλεξ Γιαννούλιας διατηρεί στενές φιλικές σχέσεις με τον βουλευτή της Ν.Δ Βασίλη Κικίλια, καθώς υπήρξαν συμπαίκτες στον Πανιώνιο, με τον οποίο έχει πάντα συνάντηση όταν βρίσκεται στην Ελλάδα και αυτή η επίσκεψη δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Οι δύο συνομήλικοι πολιτικοί συζήτησαν για αρκετή ώρα στο κέντρο της Αθήνας, για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στις Η.Π.Α μετά την εκλογή Τραμπ αλλά και για την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα.

kik2