Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΙΖΕΙ ΤΑ ΡΕΣΤΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

«Μεγάλο καλάθι» κρατά το Μαξίμου για την επίσκεψη Ομπάμα

15/11/16 • 07:58 | UPD 15/11/16 • 10:09

Επιχείρηση «υψηλές προσδοκίες» βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου και της ηγετικής ομάδας της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, εν αναμονή της πρωινής άφιξης στην Αθήνα του απερχόμενου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα.

Λίγο πριν αφιχθεί στην Ελλάδα ο πρόεδρος Ομπάμα, πραγματοποιώντας την τελευταία ανά την Ευρώπη περιοδεία του πριν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, έσπευσε να χαρακτηρίσει «κορυφαίο ζήτημα την έλευση του Αμερικανού προέδρου», προσθέτοντας πως στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν το θέμα του ελληνικού χρέους, το προσφυγικό-μεταναστευτικό, καθώς και διμερή ζητήματα που απασχολούν τις σχέσεις Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

«Μετά από 17 χρόνια Αμερικανός πρόεδρος επισκέπτεται την Ελλάδα. Η ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνει το μέγιστο θέμα του ελληνικού χρέους, περιλαμβάνει ζητήματα που έχουν να κάνουν με το προσφυγικό, με το Κυπριακό, αλλά και άλλα διμερή ζητήματα που απασχολούν τις σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους φάνηκε και από την τελευταία συνέντευξη του Αμερικανού προέδρου στην “Καθημερινή” ότι αποτελεί για εκείνον κορυφαίο ζήτημα και νομίζω ότι θέλει να κλείσει την οκταετία της διακυβέρνησής του, της προεδρίας του, με λύσεις σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την αμερικανική εξωτερική πολιτική και την αμερικανική οικονομική πολιτική και είναι ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο που πιθανόν η νίκη Τραμπ να ενισχύει ακόμη περισσότερο τη βούληση της σημερινής αμερικανικής κυβέρνησης να δοθεί μια λύση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους», ανέφερε (Real FM) ο κ. Τζανακόπουλος.

Οσον αφορά σε αυτό καθαυτό το πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων και των μακροπρόθεσμων μέτρων, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης σημείωσε πως αυτά χρειάζεται να συγκεκριμενοποιηθούν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

«Από τη στιγμή που θα συγκεκριμενοποιηθούν, δεν έχει σημασία η στιγμή της εφαρμογής τους, αλλά η δέσμευση των Ευρωπαίων, αλλά και των θεσμών, στο ότι είναι συγκεκριμένα πια τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα και έχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Μας δημιουργεί έναν καθαρό διάδρομο 10ετίας, ίσως και παραπάνω, και επαναφέρει πλήρως την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Αυτό σημαίνει ότι άμεσα στη συνέχεια θα υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αυτό δημιουργεί τις συνθήκες για να έχουμε μια μακρόπνοη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», είπε, επαναλαμβάνοντας τα των κυβερνητικών προσδοκιών.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ – ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την επίσκεψη Ομπάμα κάνοντας κλικ στην εικόνα

obama-athena-0