Τζανακόπουλος: Δεν θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο

11/11/16 • 13:21 | UPD 11/11/16 • 13:21

Σίγουρος ότι δεν θα υπάρξει 4ο Μνημόνιο εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος επιτέθηκε και στη Νέα Δημοκρατία κατηγορώντας τη ότι μόνο αυτή επιδιώκει κάτι τέτοιο για να επιβάλει σκληρή ατζέντα λιτότητας ως αντάλλαγμα για το χρέος.

Για τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ επέλεξε να εστιάσει στην αποστροφή του Τζέρι Ράις ότι το ΔΝΤ δεν στηρίζει νέα μέτρα. «Το χρονοδιάγραμμα αλλά και το πώς θα υλοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος είναι σαφές. Στοχεύουμε στις 5 Δεκέμβρη να υπάρξει απόφαση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και στη συνέχεια να υπάρξει συμφωνία για τα μεσο-μακροπρόθεσμα μέτρα» είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Για το θέμα των αδειών ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «ανοίγει ο δρόμος για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού. Είναι βαρύ το καθήκον του ΕΣΡ και εξαιρετικά υψηλό τον πήχη για το χρονοδιάγραμμα και το ύψος του τιμήματος». Διευκρίνισε, δε, ότι η διαγωνιστική διαδικασία θα συνεχιστεί στη βάση του 4339.

Σε ερώτηση, δε, για το θέμα των χρημάτων που έχουν μπει στα δημόσια ταμεία είπε ότι: «Αυτή τη στιγμή ισχύει ο νόμος Παππά για τα κριτήρια έκδοσης αδειών» συμπλήρωσε και διευκρίνισε σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση σχεδιάζει νόμο-γέφυρα είπε ότι «θα συζητήσουμε με το ΕΣΡ και μετά αφού μας παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα θα καταλήξουμε στην απόφασή μας».

Αναφερόμενος στην επίσκεψη Ομπάμα τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι θα συνοδεύεται από τον ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ Τζακ Λιού που έχει αναφερθεί στο θέμα του χρέους. «Είναι κρίμα που υποβαθμίζει η αντιπολίτευση τη σημασία αυτής της επίσκεψης».

Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση είχε προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώνοντας ότι στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Χαρακτήρισε, επίσης, προβληματική τη ρητορική που αναπτύχθηκε προεκλογικά στις ΗΠΑ όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά εκτίμησε ότι «οι ΗΠΑ έχουν το δημοκρατικό βάθος για να εγγυηθούν τα δικαιώματα των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Δεν ανησυχούμε για παρόμοιες εξελίξεις στην Ελλάδα αν και έχουν αυξηθεί τα φαινόμενα ξενοφοβίας λόγω της κρίσης».

Σε ερώτηση για το θέμα της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας είπε ότι «η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις για το θέμα, δεν παρεμβαίνει στην επιλογή της ηγεσίας των τραπεζών. Το ρήγμα ωστόσο ανάμεσα στην ΕΤΕ και το ΤΧΣ πρέπει άμεσα να επιλυθεί καθώς μπορεί να δημιουργήσει μια κατάσταση ανησυχίας στη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Η διοίκηση μιας τράπεζας οφείλει να μην προτροπεί τις αποφάσεις και τις προτροπές ενός εκ των βασικών μετόχων».

Για το Κυπριακό είπε ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις κυπριακές αρχές. Παρακολουθούμε στενά τις διαπραγματεύσεις και περιμένουμε το αποτέλεσμα όπως και όλος ο πλανήτης».

Για το προσφυγικό είπε ότι η συμφωνία πρέπει να εφαρμόζεται και από τις δύο πλευρές την ΕΕ και την Τουρκία. «Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι η ενταξιακή της πορεία εξαρτάται και από την πορεία της στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» κατέληξε ο κ. Τζανακόπουλος.