Δημοσκόπηση ΠΑ.ΜΑΚ.: Με 15 μονάδες μπροστά η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

08/11/16 • 08:08 | UPD 08/11/16 • 08:08

Ανοίγει η ψαλίδα υπέρ της Ν.Δ., η οποία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες. Στη δημοσκόπηση που Πανεπιστημίου Μακεδονίας που παρουσίασε χθες το βράδυ ο ΣΚΑΪ, στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 30% έναντι 15% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ακολουθεί η Χ.Α. με 7%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 4,5%, η Ενωση Κεντρώων και η Πλεύση Ελευθερίας είναι στο όριο εισόδου στη Βουλή με 3%, από 2% καταγράφουν το Ποτάμι και οι ΑΝ.ΕΛ., 1,5% σημειώνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, 1% συγκεντρώνει η ΛΑΕ, 6,5% των ερωτώμενων δηλώνει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα, ενώ 19% απαντά «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» στην ερώτηση ποιο κόμμα θα ψηφίσει.

Στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ΠΑΜΑΚ η Ν.Δ. είχε καταγράψει 28,5% στην πρόθεση ψήφου (+1,5%), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συγκεντρώσει 16% (-%1). Συντριπτική είναι η υπεροχή της Ν.Δ. και στην παράσταση νίκης, όπου προηγείται με 64% έναντι 12,5% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 37% έναντι 20,5% του Αλέξη Τσίπρα.

Ενδεικτικό του κλίματος απαισιοδοξίας που επικρατεί είναι το γεγονός ότι 87% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, έναντι μόλις 7,5% που πιστεύει ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και 5,5% που δηλώνει Δ.Ξ./Δ.Α. Μάλιστα, το ποσοστό που δηλώνει αισιόδοξο για την κατάσταση στο μέλλον είναι το χαμηλότερο από τη δημοσκόπηση της ΠΑΜΑΚ Ιανουαρίου, ενώ αντίθετα το ποσοστό όσων δηλώνουν απαισιόδοξοι για την εξέλιξη της κατάστασης είναι στο υψηλότερο επίπεδο.

Τα αρνητικά μηνύματα συνεχίζονται για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εννέα στους δέκα πολίτες δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τις κυβερνητικές επιδόσεις (89%), με τους δυσαρεστημένους εκλογείς του ΣΥΡΙΖΑ να φτάνουν πλέον τους οχτώ στους δέκα (79%). Στο σύνολο του δείγματος ικανοποιημένο από τις κυβερνητικές επιδόσεις δηλώνει το 6,5% των ερωτώμενων έναντι 4,5% που απαντά «ούτε ικανοποιημένος ούτε δυσαρεστημένος». Σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος, ικανοποιημένο απαντά το 13,5% των ερωτηθέντων έναντι 7,5% που απαντά «ούτε ικανοποιημένος ούτε δυσαρεστημένος».

Α. ΚΑΤΣΑΒΟΥ

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου