Παπαδημητρίου: Σημαντικότερος στόχος οι επενδύσεις [βίντεο]

07/11/16 • 10:14 | UPD 07/11/16 • 13:55

Να δώσει το στίγμα της πίστης του στο ευρώ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς επιχείρησε στην πρώτη του ομιλία ως υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης ο Δημήτρης Παπαδημητρίου παραλαμβάνοντας από τον Γιώργο Σταθάκη τη θέση του υπουργού.

«Στις ΗΠΑ από όπου προέρχομαι μετά από μακρόχρονη παραμονή, τα investments είναι μια από τις σημαντικότερες λέξεις γιατί οι επενδύσεις είναι η ατμομηχανή της οικονομίας. Θα ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις πάντοτε στα πλαίσια του ευρώ και με σεβασμό στους ευρωπαϊκούς θσμούς» είπε ο κ. Παπαδημητρίου.

Παράλληλα έστειλε μήνυμα στους απανταχού υποψηφίους επενδυτές για τη «βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση διάκειται φιλικά προς τους επενδυτές και είναι ανοιχτή στο επενδυτικό κοινό».

Μιλώντας για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας είπε πως είναι ότι «προσφέρει τη σταθερότητα της νομισματικής πολιτικής λόγω ΕΚΤ, την πολλαπλάσια διαπραγματευτική ισχύ σε τρίτες χώρες, την ασφάλεια των δημοκρατικών ευρωπαϊκών θεσμών».

Αναφερόμενος στο έργο του προκατόχου του είπε ότι «ο Σταθάκης έχει βάλει τα στέρεα θεμέλια πάνω στα οποία θα ενισχύσουμε τις προσπάθειες των δύο δύσκολων τελευταιών ετών».

«Σηκώνουμε τα μανίκια από σήμερα και αρχίζουμε σκληρή δουλειά. Η δίκαιη ανάπτυξη της χώρας δεν μπορεί παρά να αποτελέσει έναν κοινό σκοπό. Φιλοδοξώ να υπηρετήσω την πατρίδα και την κυβέρνηση και με τη συμπαράταση σας θα αντιμετωπσίουμε με επιτυχία τις μεγάλες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας» κατέληξε ο κ. Παπαδημητρίου.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε στην αρχή της ομιλίας του η αναφορά του μετά τις ευχαριστίες προς τον απερχόμενο υπουργό Γιώργο Σταθάκη όταν και εξέφρασε τις ευχαριστίες του «στους υφυπουργούς Τζάκρη and Χαρίτση».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Σταθάκης επισήμανε ότι η αλλαγή στο υπουργείο Οικονομίας συμπίπτει με τον οδικό χάρτη της κυβέρνηση για το πώς η οικονομία θα βρεθεί σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

Αφού ευχαρίστησε τους συνεργάτες του ο απερχόμενος υπουργός υποστήριξε ότι «στον 1,5 αυτό χρόνο θεσμοθετήσαμε μια σειρά από σημαντικά εργαλεία για τη χρηματοδότηση της εθνικής οικονομίας και τη θεσμική ανάβθμιση του υπουργείου» κάνοντας ενδεικτική αναφορά στον αναπτυξιακό νόμο, το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις, την πληθώρα των βελτιώσεων στα χρηματοδοτικά εργαλεία και τη στενή συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αναπτυξιακές τράπεζες

«Υπάρχουν προβλήματα ακόμα αρκετά στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης έχουμε ακόμα βαθιές μεταρρυθμίσεις να κάνουμε σε αυτό. Εύχομαι η νέα ηγεσία να ανανεώσει την πολιτική του υπουργείου και να λύσει πιο αποτελεσματικά θέματα διοικητικής λειτουργίας του υπουργείου» κατέληξε ο κ. Σταθάκης.