Ολα όσα έγιναν στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο

Κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς υποχωρήσεις – καθυστερήσεις ζήτησε ο Τσίπρας

06/11/16 • 13:52 | UPD 06/11/16 • 14:02

«Τομή μέσα στη συνέχεια για να βγει η Ελλάδα στο ξέφωτο» χαρακτήρισε τον ανασχηματισμό στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενώπιον του νέου υπουργικού συμβουλίου. 

«Καλή επιτυχία σε όλους, ο ρόλος σας είναι κρίσιμος» ξεκίνησε ο πρωθυπουργός την ομιλία του και χαρακτήρισε τον ανασχηματισμό «τομή στη συνέχεια. Βρισκόμαστε στα τελευταία μέτρα ενός δύσκολου μαραθώνιου για να βγούμε στο ξέφωτο» είπε χαρακτηριστικά.

Εθεσε ως βασικό στόχο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης «χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών και άσκοπες καθυστερήσεις. Όχι στη συντριβή της εργασίας, ναι στην αύξηση της απασχόλησης και του εισοδήματος από την εργασία».

Ειδική αναφορά έκανε και στην επίσκεψη Ομπάμα μεταφράζοντας την έλευση του απερχόμενου αμερικανού προέδρου σε στήριξη προς τη χώρα μας.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Εφη Αχτσιόγλου. «Το μεγάλο βάρος της διαπραγμάτευσης στα εργασιακά θα το επωμιστεί μία νέα συνάδελφος αλλά εξαιρετικά ικανή, που αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο Εργασίας και είμαι βέβαιος ότι θα έχει τη στήριξη όλων μας για να πετύχει», είπε ο πρωθυπουργός για τη νέα υπουργό Εργασίας.

Μιλώντας για τις τηλεοπτικές άδειες τόνισε: «Ο νόμος συνεχίζει να ισχύει στο σύνολό του εκτός από τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ η συγκρότηση του οποίου υπονομεύθηκε από τη ΝΔ. Κανείς δε θα συνεχίσει να εκπέμπει ως καταληψίας δημόσιας περιουσίας.Οι δεσμεύσεις για νοσηλευτές και παιδικούς σταθμούς ισχύουν».

Σχετικά με το μέχρι τώρα κυβερνητικό έργο, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας δώσαμε μάχη για να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια. Και πετύχαμε πολλά. Όχι όλα όσα θα θέλαμε, αλλά πολλά. Παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και την σκληρή επιτροπεία καταφέραμε να δημιουργήσουμε όρους προστασίας των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων».

«Στην περίοδο που η ανάκαμψη της οικονομίας θα μας δώσει τη δυνατότητα όχι πια να αναδιανέμουμε με δικαιοσύνη τα βάρη, αλλά να διανέμουμε με δικαιοσύνη τα οφέλη, ώστε να επουλώσουμε τις πληγές και να δημιουργήσουμε τις βάσεις για μια ανάπτυξη διαρκή και δίκαιη», συνέχισε.

Οι δηλώσεις των υπουργών

Μία ρήση του Θουκυδίδη χρησιμοποίησε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής προσερχόμενος στη Βουλή: «Μέγα το της θαλάσσης κράτος», είπε ο νέος υπουργός Ναυτιλίας. «Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ναυτοσύνης, γιατί η θάλασσα δεν είναι μόνο η σχέση με τη σπουδαία γεωστρατηγική θέση της χώρας, αλλά και ένα μέσο για να προάγουμε τον ελληνικό πολιτισμό», πρόσθεσε.

Ο Κώστας Γαβρόγλου επανέλαβε τη θέση που διατύπωσε και πριν από την ορκωμοσία, σχετικά με τις σχέσεις με την εκκλησία: «Μακριά και αγαπημένοι. Σε όλες τις οικογένειες συμβαίνει αυτό», είπε ο νέος υπουργός Παιδείας.

Το βλέμμα στη διαπραγμάτευση έχει ήδη η Εφη Αχτσιόγλου: «Περιμένουμε τους δανειστές στις 14 Νοεμβρίου για τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά. Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένη, το έργο στο υπουργείο θα συνεχιστεί συλλογικά», δήλωσε, ενώ δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με σχόλια για το νεαρό της ηλικίας της.

Η Θεανώ Φωτίου θέλησε να βάλει τέλος στις συζητήσεις περί εκνευρισμού της για την τοποθέτηση της Εφης Αχτσιόγλου στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας: «Εχουμε μία εξαιρετικά άξια νέα υπουργό που ξέρει εξαιρετικά το θέμα», ενώ σε ερώτηση για το νεαρό της ηλικίας της κ. Αχτσιόγλου που σχολιάστηκε από κάποιους, πρόσθεσε «Στο διεθνές στερέωμα έχουμε και νεότερους υπουργούς και σε πολύ μεγάλα πόστα. Το πρόβλημα δεν είναι αν είσαι νέος ή μεγαλος, αλλά αν είσαι αποτελεσματικός, μεθοδικός και ξέρεις το αντικείμενο. Πιστεύω στη νεότητα».