Στο επίκεντρο το δάνειο του ΣΥΡΙΖΑ και οι σπατάλες του… Γιώργου Παπανδρέου

05/11/16 • 18:24 | UPD 06/11/16 • 23:42

Τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ τέθηκαν χθες επί τάπητος στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τη νομιμότητα των δανειοδοτήσεων ΜΜΕ και κομμάτων.

Ο βουλευτής της ΝΔ Νότης Μηταράκης «προθέρμανε» το κλίμα για την εξέταση την ερχόμενη Πέμπτη του γενικού διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις δανειοδοτήσεις της Κουμουνδούρου.

Ο κ. Μηταράκης, επικαλούμενος την επιστολή που ο ίδιος ο Τσίπρας ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει σε τράπεζα προκειμένου το κόμμα του να λάβει δάνειο και στο οποίο έγραφε ότι μόλις ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του κτηρίου της Κουμουνδούρου στο κόμμα, αυτό θα μπορεί να δοθεί ως εγγύηση των δανείων που έχει λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και δημοσιεύματος στα «Μικροπολιτικά» των «Νέων», ζήτησε ο μάρτυρας του ΣΥΡΙΖΑ την ερχόμενη εβδομάδα να φέρει τους συμβολαιογραφικούς τίτλους κτήσης του κτηρίου και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τους αρχικούς ιδιοκτήτες, που δείχνουν ότι έχουν πληρωθεί οι φόροι μεταβίβασης και δωρεάς και τα παραστατικά που δείχνουν ότι έχει πληρωθεί ο φόρος ακίνητης περιουσίας.

Ο βουλευτής της ΝΔ σχολίασε πολιτικά και το δημοσίευμα των «Μικροπολιτικών» των «Νέων» που αναφέρει ότι παλαιότερα κουρεύτηκε χρέος κόμματος της Αριστεράς (ΕΑΡ) που προϋπήρχε του ΣΥΡΙΖΑ, γύρω στα 300 εκατ. δραχμές τη δεκαετία του 1990. Οπως και τη δεκαετία του 1990 χαρίστηκαν χρέη στην εφημερίδα «Αυγή» λέγοντας δηκτικά ότι «τελικά φαίνεται ότι μέχρι στιγμής τα μόνα χρέη που πραγματικά έχουν κουρευτεί είναι χρέη που προέρχονται από την Αριστερά».

Ο πρώην βουλευτής Νίκος Σαλαγιάννης και από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι σήμερα γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ καταθέτοντας στην Εξεταστική για τα δάνεια 190 εκατ. που έχει το κόμμα του έριξε καρφιά σε πρώην ηγεσίες και στελέχη του Κινήματος.

Ο κ. Σαλαγιάννης καταδίκασε τις σπατάλες που έγιναν επί Γιώργου Παπανδρέου επισημαίνοντας ότι «εάν είχε ξεκινήσει εξοικονόμηση δαπανών από το 2006 – 2007 δεν θα ήταν το ΠΑΣΟΚ σε αυτή τη θέση, ήταν τραγικό λάθος αυτές οι δαπάνες που κάναμε και δεν θα είχε εκλογικό αντίκτυπο, ήταν λάθος που φύγαμε από τη Χ. Τρικούπη και πήγαμε στην Ιπποκράτους και πληρώναμε ενοίκιο 1.000.000 ευρώ όταν σήμερα πληρώνουμε 35.000», ενώ πρόσθεσε πως δεν υπήρχε ανάγκη στο κόμμα για τόσο πολύ προσωπικό.

Απέδωσε πάντως τις δαπάνες αυτές στη νοοτροπία που υπήρχε εκείνη την περίοδο σημειώνοντας πως οι λειτουργικές δαπάνες το 2010 του ΣΥΡΙΖΑ, όπως καταγράφεται στον προϋπολογισμό του, ήταν 4.200.000 ευρώ και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν τότε κόμμα του 4%, ενώ οι λειτουργικές του ΠΑΣΟΚ το 2010 ήταν 24 εκατ. και ήταν κόμμα του 45%. Υπογράμμισε δε πως όλα τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ είχαν εγγυήσεις ή εξασφαλίσεις τις κρατικές επιχορηγήσεις του κόμματος.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου