Έντονο το παρασκήνιο

Εμπλοκή στον ανασχηματισμό λόγω Φίλη, Σκουρλέτη και Κουρουμπλή

04/11/16 • 19:16 | UPD 04/11/16 • 19:22

Ο ανασχηματισμός μπορεί να είναι προ των πυλών, αλλά υπάρχει εμπλοκή και μάλιστα σοβαρή. Αιτία είναι οι Φίλης, Σκουρλέτης και Κουρουμπλής που δεν συμφωνούν με τις αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα για την απομάκρυνσή τους από τα υπουργεία που κατέχουν.

Οι συζητήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολλές αυτή την ώρα σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση. Στο Νίκο Φίλη έχει προταθεί αλλαγή χαρτοφυλακίου, αλλά είναι έντονες οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Ας μην ξεχνάμε ότι ήτα ένας από του θριαμβευτές του πρόσφατου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γιώργος Σταθάκης αλλάζει υπουργείο και σύμφωνα με πληροφορίες μετακινείται από το Οικονομίας στο Ενέργειας. Στην κυβέρνηση μπαίνει και ο Κώστας Ζουράρις, όπως και ο Κώστας Γιαβρόγλου.

Έκπληξη πρώτου μεγέθους φέρεται να είναι η απόφαση για την απομάκρυνση του Αλέκου Φλαμπουράρη από το υπουργείο Επικρατείς,

Μεγάλο ερωτηματικό στον ανασχηματισμό είναι τι θα γίνει με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, ο οποίος χειρίστηκε το θέμα των τηλεοπτικών αδειών από την σύνταξη του νόμου στη διενέργεια του διαγωνισμού με τους υποψήφιους καναλάρχες μέχρι το χειρισμό της «ήττας» από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι ο νόμος 4339/2015 είναι αντισυνταγματικός. Με αφορμή την αρνητική εξέλιξη του εγχειρήματος με τις τηλεοπτικές άδειες, πολλοί εντός του ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελαν να δουν τον υπουργό Επικρατείας να απομακρύνεται από το Μαξίμου και να αναλαμβάνει άλλο πόστο.

Το επικρατέστερο σενάριο θέλει τον κ. Παππά να αναλαμβάνει το νέο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Στη θέση του Νίκου Παππά στο υπουργείο Επικρατείας αναμένεται να αναβαθμιστεί ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χριστόφος Βερναρδάκης.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Όλγα Γεροβασίλη φεύγει από κυβερνητικός εκπρόσωπος – στη θέση της πιθανόν πάει ο Δ. Τζανακόπουλος – με κατεύθυνση πιθανότατα το υπουργείο Εσωτερικών ή έστω το Αγροτικής Ανάπτυξης, λένε οι τελευταίες πληροφορίες.

Εκτός υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να τεθούν ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς και ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.

Για το υπουργείο Δικαιοσύνης ακούγεται το όνομα του Γιώργου Κατρούγκαλου. Εναλλακτικά, ως διάδοχος του Νίκου Παρασκευόπουλου ο οποίος απομακρύνεται από το κυβερνητικό σχήμα, εμφανίζεται ο Φώτης Κουβέλης.

Στις θέσεις τους αναμένεται να παραμείνουν ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης, φυσικά ο Πάνος Καμμένος στο υπουργείο Άμυνας, ο Νίκος Κοτζιάς, λένε οι τελευταίες πληροφορίες για το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και ο Ανδρέας Ξανθός στο υπουργείο Υγείας.

Ο Χρήστος Σπίρτζης θα διατηρήσει το υπουργείο Υποδομών – χάνει κάποιες αρμοδιότητες μόνο του τομέα Μεταφορών, που πάνε στο Ναυτιλίας.

Αναβαθμίζονται από αναπληρωτές υπουργοί σε υπουργοί οι αρμόδιοι σήμερα για τη διοικητική ανασυγκρότηση Χριστόφορος Βερναρδάκης και για τον τουρισμό Έλενα Κουντουρά.

Κερδίζει έδαφος η ιδέα να παραμείνει ως υπουργός πλέον και ο Γιάννης Μουζάλας στο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Συζητείται ακόμη και η αναβάθμιση του υφυπουργού Α. Χαρίτση.

Το μόνο κομμάτι που έχει ρόλο στη διαπραγμάτευση και φέρεται να παραμένει ως έχει είναι το υπουργείο Οικονομικών, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να διατηρεί τη θέση του.

Εκτός κυβέρνησης φέρονται οι υπουργοί Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Μόνο σε θαύμα ελπίζουν για παραμονή η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας.