Εθνικός διάλογος με… σιωπή Φίλη

04/11/16 • 17:27 | UPD 04/11/16 • 17:27

Τριγμοί στα θεμέλια του «σαθρού», όπως αποδεικνύεται, Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία συνεχίζονται να καταγράφονται, αυτή τη φορά από τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, κ. Νίκο Θεοτοκά, ο οποίος κάνει λόγο για παραίτηση, κατηγορώντας τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, ότι παρεμποδίζει τη λειτουργία του θεσμικού οργάνου. Με επιστολή του στον υπουργό Παιδείας και κοινοποίηση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Θεοτοκάς γνωστοποιεί την άρνηση του Νίκου Φίλη να συγκροτηθούν η Ολομέλεια του ΕΣΥΠ και οι επιτροπές της ώστε να συζητηθούν τα πορίσματα που έχουν προκύψει από το διάλογο και έχουν ήδη δοθεί στη δημοσιότητα, όπως και το ζήτημα των μεταπτυχιακών.

Ο κ. Θεοτοκάς σημειώνει στην επιστολή του: «Επιμένετε στην απόφασή σας να είμαστε και να παραμείνουμε πρόεδροι διακοσμητικοί. Το γεγονός μάς προσβάλλει και μας εκθέτει» και συνεχίζει σε άλλο σημείο: «Δεν θα επιμείνουμε άλλο. Εκλαμβάνουμε τη σιωπή σας ως δηλώσεις σας να ακυρωθούν οι όροι που συμφωνήσαμε».

Στις πανηγυρικές ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας πριν από περίπου ένα χρόνο για την έναρξη του Εθνικού Διαλόγου, η ηγεσία είχε κάνει ειδική αναφορά στη λειτουργία του ΕΣΥΠ αλλά και στο ρόλο που θα έπαιζε στην πορεία του Διαλόγου. Αλλωστε, και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στη Βουλή για την Παιδεία, τον περασμένο Σεπτέμβρη, είχε δηλώσει ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας άμεσα. Ο κ. Θεοτοκάς υπενθυμίζει στον κ. Φίλη τη συγκεκριμένη δήλωση κατακρίνοντας την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να επιστρέψει ο διάλογος στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. «Ο καθηγητής Κ. Γαβρόγλου (σ.σ.: πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων) αναλαμβάνει, δηλαδή, τις αρμοδιότητες του προέδρου του ΕΣΥΠ και των προέδρων των τριών Συμβουλίων που το συναπαρτίζουν», υπογραμμίζει ο κ. Θεοτοκάς.

Ο Νίκος Φίλης επέλεξε μέχρι χθες αργά το βράδυ να μην απαντήσει δημόσια, ενώ ο τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ., κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατηγόρησε τον υπουργό Παιδείας για «θεσμικό κατήφορο».

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου