Επίσκεψη του Αριστείδη Μπαλτά στο υπό κατασκευή ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης

04/11/16 • 16:42 | UPD 04/11/16 • 16:42

Τα έργα κατασκευής του σταθμό του Μετρό στην πλατεία Αγίας Σοφίας επισκέφθηκε ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, καθώς εκεί, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ, Γιάννης Μυλόπουλος, χτυπά η καρδιά της αρχαιολογικής ανασκαφής.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μπαλτάς επισήμανε ότι μέχρι τώρα προέκυπταν εντάσεις ανάμεσα στην ανάγκη να διατηρηθεί η κληρονομιά και την ανάγκη να αναπτυχθεί η πόλη και η χώρα. «Τώρα περνάμε σε μια άλλη φάση, δηλαδή και ως υπουργείο πολιτισμού αναγνωρίζουμε πλήρως τις ανάγκες ανάπτυξης, προφανώς με έργα που να συνάδουν την όλη φυσιογνωμία της χώρας αλλά και οι οικονομικοί και τεχνικοί παράγοντες που, εκ των πραγμάτων, έχουν σχέση με την ανάπτυξη, αναγνωρίζουν αντιστοίχως τις ανάγκες της χώρας σε επίπεδο κληρονομιάς. Προχωρούμε και σε νομοθετικές ρυθμίσεις και σε προγραμματικές συμβάσεις ως υπουργείο με τους αντίστοιχους φορείς και νομίζω ότι με ευκαιρία το Μετρό Θεσσαλονίκης θα έχουμε συνολικά μια ιστορικά καινούρια αντίληψη στη χώρα μας για το πώς μπορούν να πηγαίνουν μαζί η προστασία της κληρονομιάς και οι μορφές ανάπτυξης της χώρας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τα αρχαιολογικά έργα ανέφερε ότι υπάρχουν σκληρές προθεσμίες σε σχέση με τη χρηματοδότηση, στις οποίες είμαστε δεσμευμένοι και τόνισε ότι όλες οι δυνάμεις, αρχαιολογικές και τεχνικές, έχουν πλήρη συνείδηση αυτών των προθεσμιών. Επ΄ αυτού ο κ. Μυλόπουλος είπε ότι υπάρχει προθεσμία από πλευράς ΕΣΠΑ, που χρηματοδοτεί το έργο, οι αρχαιολογικές εργασίες να ολοκληρωθούν στα τέλη του Μαρτίου του 2017. Ακριβώς για να προλάβουμε, συνέχισε, λαμβάνεται όλη εκείνη η απαραίτητη μέριμνα, μέρος της οποίας είναι και η επίσκεψη του υπουργού πολιτισμού.