αντιδράσεισ από την αντιπολιτευση

Κόντρες στη Βουλή για τα κανάλια – Δεν παίρνει πίσω το νόμο ο Παππάς

03/11/16 • 16:29 | UPD 03/11/16 • 19:56

Πολλές και έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες που συζητείται στη Βουλή με το πολιτικό θερμόμετρο να ανεβαίνει επικίνδυνα.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς επιμένει στη θέση του για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας με την διαφοροποίηση ότι θα πρέπει γι’ αυτό να συναινέσει και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Εμείς θέλουμε 4 κανάλια, αλλά αν υπάρξουν άλλες απόψεις θα είμαστε υποχρεωμένοι να το συζητήσουμε», είπε ο κ. Παππάς και μίλησε για «οριακή πλειοψηφία» στο ΣτΕ, ενώ πρόσθεσε ότι η απόφαση του Συμβουλίου δημιουργεί νομικό και συνταγματικό κενό!

Ο υπουργός Επικρατείας μίλησε στη βουλή για την τροπολογία που κατέθεσε, μετά την απόφαση του ΣτΕ ότι ο νόμος του για τα κανάλια είναι αντισυνταγματικός. «Είναι πρόδηλο ότι όποιος διαγωνισμός γίνει, θα γίνει από το ΕΣΡ», τόνισε ο κ. Παππάς, ώστε να κάμψει τις αντιστάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πέταξε το μπαλάκι προς την ΝΔ σχετικά με τα ποσά που θα πρέπει να εισπραχθούν. Όπως υποστήριξε, «θα πρέπει να συζητήσουμε πώς το τίμημα των 250 εκατ. ευρώ θα εισπραχθεί, διότι αλλιώς θα είμαστε υπόλογοι», ενώ δήλωσε αποφασισμένος και «άδειες να δοθούν και ΕΣΡ να συγκροτηθεί και χρήματα να εισπραχθούν».

Τέλος, εξέφρασε την πίστη για σύγκλιση των κομμάτων στην επόμενη Διάσκεψη των Προέδρων, λέγοντας ότι «διαφαίνεται από πολλά κόμματα να ανταποκριθούν στη θεσμική τους υποχρέωση για συγκρότηση στο ΕΣΡ».

Τι αναφέρει η τροπολογία Παππά

Στο παρά πέντε της έναρξης της κρίσιμης συζήτησης επί της αρχικής ρύθμισης που κατέθεσε για την αναστολή του άρθρου 2Α, που ορίζει ότι ο διαγωνισμός για τη δημοπράτηση των αδειών γίνεται από τη Γ.Γ. Ενημέρωσης, ο κ. Παππάς κατέθεσε νέα τροπολογία για τον ορισμό του αριθμού των τηλεοπτικών σταθμών.

Η νέα διάταξη προβλέπει ότι ο καθορισμός του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών παρόχου περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης, ανά κατηγορία εμβέλειας, προγράμματος, είδος περιεχομένου σε περίπτωση ενημερωτικού προγράμματος κ.λπ., πραγματοποιείται με απόφαση του υπουργού στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες της Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας μετά από σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ αντί αιτιολογημένης γνώμης αυτού που ισχύει σήμερα.

Η συζήτηση είχε ξεκινήσει με διαφωνία επι της διαδικασίας καθώς η αντιπολίτευση αντέδρασε για την περιορισμένης έκτασης συζήτηση που προέκρινε το προεδρείο της Βουλής ζητώντας ανοικτό κατάλογο ομιλητών ώστε να τοποθετηθούν όσοι βουλευτές το επιθυμούν.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα τοποθετηθούν 10 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, 6 από την ΝΔ και 4 από τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Διαμάχη Βενιζέλου-Βούτση

Κατά τις τοποθετήσεις επι των διαδικαστικών ζητημάτων υπήρξε και η πρώτη σύγκρουση μεταξύ του κ. Νίκου Βούτση και του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ότι «η ήττα της κυβέρνησης δεν είναι πολιτική είναι βαθιά θεσμική. Όταν θα δημοσιευτεί η απόφαση θα δείτε με κάθε λεπτομέρεια τι ατοπήματα έχετε κάνει» ενώ σε άλλο σημείο τόνισε ότι «δεν αποτέλεσε έκπληξη η απόφαση του ΣτΕ, προκάλεσε έκπληξη όμως ότι ορισμένοι δικαστές έκριναν το νόμο συνταγματικό».

«Δεν θα πω ούτε για εκπλήξεις ούτε για κατάπληξη για το ότι υπήρξαν 14 δικαστές που έκριναν αντισυνταγματικό το νόμο» απάντησε ο κ. Βούτσης από τα βουλευτικά έδρανα και όχι από την έδρα του προέδρου της Βουλής.

«Είναι σαφές και εκφράστηκε περισσή ευαισθησία ότι η διαδικασία που γίνεται σήμερα είναι εξαιρετικά δημοκρατική και έγκαιρη. Μέσα σε ελάχιστες ημέρες – όχι από απόφαση ΣτΕ αλλά από διαρροή για το περιεχόμενό της – η κυβέρνηση φέρνει τις αναγκαίες τροποποιήσεις για να υπάρξει συμμόρφωση στον πυρήνα του νόμου. Αυτή η ευαισθησία δεν έχει εμφανιστεί τα προηγούμενα χρόνια σε αντίστοιχες αποφάσεις του ΣτΕ για τα συγκεκριμένα ζητήματα» συνέχισε ο ίδιος για να προσθέσει «λυπάμαι που συνάδελφοι σηκώνουν τους τόνους όταν στο παρελθόν ως αρμόδιοι υπουργοί δεν έφερναν την θεραπεία. Σήμερα σηκώνονται τόνοι για υπουργούς που διχάζουν την κοινωνία. Να μην παρακολουθήσουμε αυτή την συζήτηση. Το τυπικό είναι σαφές. Θα γίνει άψογη και πλήρης συζήτηση. Οι τόνοι πρέπει να είναι συγκρατημένοι ειδικά από όσους έχουν μακρύ και άκρως βεβαρημένο παρελθόν απόψεων και εφαρμογών απόψεων σε βάση συμφερόντων».

Η τελευταία αναφορά του προέδρου προκάλεσε την αντίδραση αρχικά του Ανδρέα Λοβέρδου που είπε ότι «ο Πρόεδρος της Βουλής πήρε το λόγο για να ενώσει. Όμως ο λόγος του ήταν βαθιά διχαστικός και προσβλητικός». Ακολούθως ο κ. Βενιζέλος είπε πως «ο κ. Βούτσης ήταν όχι διχαστικός αλλά προσβλητικός. Μα τα συμφέροντα ανέβηκαν στα δέντρα και φάνηκαν το οπίσθιά τους, φάνηκε τι κάνει η κυβέρνηση με τα συμφέροντα. Ας μην προκαλεί ο κ. Βούτσης»

Κεδίκογλου σε Παππά: Είστε ένα πρόβλημα της Δημοκρατίας

«Είναι άτοπο να προτείνετε αναστολή του άρθρου αφού κρίθηκε αντισυνταγματικό από το ΣτΕ. Η κυβέρνηση προσπαθεί για μια ακόμη φορά να καταστρατηγήσει την απόφαση του ΣτΕ», είπε ο εισηγητής της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου και προσέθεσε ότι μόνη λύση είναι η κατάργηση του νόμου, «και να ξεκινήσουμε από μηδενική βάση».
«Το ΕΣΡ το καταργήσατε εσείς. Από αυτό το βήμα επί κυβέρνησης Σαμαρά, σας είχα κάνει επανειλημμένες εκκλήσεις να συμπράξετε στη συγκρότηση του ΕΣΡ και δεν το πράξατε», είπε και προσέθεσε ότι το τίμημα που κατέβαλε η DIGEA ήταν το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και το Δημόσιο κέρδισε 350 εκατομμύρια ευρώ από την αποδέσμευση του φάσματος. Είπε επίσης ότι οι απώλειες από την εφαρμογή του Ν. 4339/2015 θα είναι πολύ μεγάλες. Προειδοποίησε επίσης την κυβέρνηση να μη διανοηθεί την αλλαγή της Διάσκεψης των Προέδρων για να δώσει τη λύση που επιθυμεί. «Είναι στη φύση σας να εξαπατάτε και έχετε την κάλυψη του πρωθυπουργού σε αυτή τη στάση», είπε απευθυνόμενος στον υπουργό και προσέθεσε: «Εμείς θα είμαστε ανένδοτοι στην υπεράσπιση της δημοκρατίας».

Ν. Παππάς: να ζητήσετε συγγνώμη, δεν εισπράξατε τίποτα
Σ. Κεδικογλου: πετάτε λάσπη. Τα λεφτά εισπράττονταν κανονικά.

Νωρίτερα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός είπε ότι «οι άδειες θα δοθούν και δεν κάνουμε πίσω. Με όποια τερτίπια δεν θα μπορέσετε να μας εμποδίσετε. Σήμερα σας αφαιρείτε κάθε δικαιολογία. Αν συνεχίσετε θα απομονωθείτε».

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Γιώργος Αρβανιτίδης είπε ότι η επιμονή της κυβέρνησης να μην αναζητεί ευρύτατες συναινέσεις έχει οδηγήσει την χώρα στα βράχια.

Ο κ. Σταύρος Τάσσος επισήμανε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει «παρών» επί των επίμαχων τροπολογιών.

Λοβέρδος σε Παππά: «Κατεργαριές δεν περνάνε, υπάρχουν αποφάσεις της Δικαιοσύνης»

«Κατεργαριές δεν περνάνε, υπάρχουν αποφάσεις της Δικαιοσύνης» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος για να απευθυνθεί προσωπικά στον υπουργό Επικρατείας αναφέροντας «Θα πρέπει να μην λέτε άλλα ψέματα… Η συναίνεση που είναι εφικτή στην Διάσκεψη δεν αφορά έναν υπουργό με τέτοια πεπραγμένα».

Αναφορικά με τις δύο τροπολογίες που κατατέθηκαν είπε ότι «η πρότασή μας είναι να αλλάξει ο όρος «αναστέλλεται» και να γίνει «καταργείται». Αυτή η αλλαγή θα βοηθήσει στην συναίνεση. Έρχεστε να θεραπεύετε την αδυναμία που δημιουργήσατε αλλά δεν το κάνετε πλήρως. Σας καλώ, αρκετά προβλήματα δημιουργήσατε, κάντε τις απαραίτητες αλλαγές».

«Η Δικαιοσύνη μίλησε, η Δημοκρατία μίλησε και το «μαύρο δεν πέρασε» ανέφερε ο ίδιος σε άλλο σημείο για να υπενθυμίζει όσα έγιναν το προηγούμενο διάστημα «Η κυβέρνηση αποδείχθηκε με τον πιο επίσημο θεσμικό τρόπο ότι είχε άδικο και το μαύρο που επιχείρησε να επιβάλλει δεν πέρασε. Πρώτος ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ προεξόφλησε την απόφαση του ΣτΕ.

Ωραίος πρωθυπουργός! Στην συνέχεια έχουμε αυτό που είπαν κάποιοι ότι ορισμένοι πιάστηκαν με την γίδα στην πλάτη. Έχουμε όσα έγιναν γνωστά με τις δανειοδοτήσεις τράπεζας Αττικής και έναν υποψήφιο με τα βοσκοτίπια. Μετα κατατέθηκε τροπολογία Παππά που θα έριχνε μαύρο στα κανάλια μέσα σε 5 ημέρες αλλά αποσύρθηκε. Μετά αποπειράθηκαν να συγκροτήσουν ΕΣΡ χωρίς να βγει απόφαση ΣτΕ. Μετά αποφασίστηκε η αντισυνταγματικότητα του νόμου και το ίδιο βράδυ όλη η κυβέρνηση επιτέθηκε με το χειρότερο τρόπο στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Μετά τον πανικό ο υπουργός ανακοίνωσε τροπολογία γέφυρα που την πήρε πίσω. Ακολούθησε ανακοίνωση Πολύδωρα που το πήραν και αυτό το πήραν πίσω. Με την διαβεβαίωση του ΠτΒ που για εμάς έπαιξε ρόλο έγιναν όσα έγιναν στην Διάσκεψη. Όμως, την επόμενη και σήμερα ο υπουργός φρόντισε να τινάξει την επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα συναίνεση για το ΕΣΡ. Το πρωί στον ΣκΑΙ – όχι εδώ που έκανε ευπρεπή κυβίστηση – τα τίναξε όλα στον αέρα».

«Είστε σε πανικό. Δεν έχω τίποτα προσωπικό μαζί σας. Νομίζατε επειδή αυξήθηκε η δύναμη σας όλα μπορείτε να τα κάνετε» συνέχισε ο κ. Λοβέρδος για να προσθέσει « Αν υποβάλλατε την παραίτησή σας δεν θα είχατε την ανάγκη να δικαιολογήστε κάθε μέρα. Σας αδειάζουν όλοι. Θα έπρεπε να το έχετε κάνει. Η παραίτηση εκτονώνει τις εντάσεις ακόμα και αν δεν το δεχθεί ο πρωθυπουργός. Επι 14 μήνες έχετε αναστατώσει την χώρα. Εσείς μιλούσατε περι ανομίας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο με αντιφάσεις. Αντι να προσαρμοστείτε με την απόφαση του ΣτΕ αντιφάσκετε με τις τροπολογίες… Το τοπίο παραμένει πλήρως αρρύθμιστο και κανείς δεν ξέρει το συμβαίνει σήμερα»

Από την πλευρά της Δημ Συμπαράταξης ο κ. Γιώργος Αρβανιτίδης είπε ότι η επιμονή της κυβέρνησης να μην αναζητεί ευρύτατες συναινέσεις έχει οδηγήσει την χώρα στα βράχια.

Βούτσης: Οι τηλεοπτικές άδειες πρέπει να είναι τρεις

Σε μια τοποθέτηση που μάλλον θόλωσε τον ούτως ή άλλως μακρύ δρόμο της συναίνεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο προχώρησε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση των δύο επίμαχων τροπολογιών θέλησε να δείξει ότι ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δεν είναι αποδυναμωμένος μετά την απόφαση του ΣτΕ και πως η εμμονή του για 4 τηλεοπτικές άδειες εκφράζουν το σύνολο της πλειοψηφίας.

«Παρεξηγήθηκε ο κ. Παππάς επειδή σε συνέντευξή του είπε ότι οι άδεις πρέπει να είναι 4» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης για να προσθέσει «Εγώ από εδώ λέω ότι πρέπει να είναι 3 γιατί τόσες ανέφεραν τα ντοκουμέντα που έδειχνα στο παρελθόν όσοι σήμερα προΐστανται στις ενώσεις καναλιών».
Στην συνέχεια δε πρόσθεσε «Προφανές ότι το εύρος συχνοτήτων χωρά περισσότερα κανάλια. Τελικά μπορεί να είναι παραπάνω. Αυτό μπορεί να προκύψει από την συζήτηση ή την γνωμοδότηση ή την τελική απόφαση του ΕΣΡ. Όμως εμείς θα ξεκινήσουμε αυτό το διάλογο με τις συγκεκριμένες απόψεις που έχουμε».

Προκειμένου δε να υποστηρίξει την κυβερνητική θέση για μικρό αριθμό εκπεμπόμενων καναλιών είπε «Δεν μπορούν να επιβιώσουν 16 κανάλια στην Ελλάδα αν θέλουμε να έχουν 400 εργαζόμενους και να μην επικρατούν συνθήκες εργασιακής γαλέρας» ωστόσο δεν εξήγησε τι θα γίνει με εκείνους τους εργαζόμενους που θα αντιμετωπίσουν το φάσμα της ανεργίας λόγω του «μαύρου» που αναπόφευκτα θα προκαλέσει μια απόφαση για 4 ή 3 τηλεοπτικές άδειες.
Ο ίδιος σε άλλο σημείο είπε ότι «πρέπει να πάμε άμεσα σε ΕΣΡ» για να υποστηρίξει ότι οι δύο τροπολογίες που κατατέθηκαν συνδράμουν στην καλλιέργεια κλίματος συναίνεσης. «Η μια τροπολογία που ορίζει ο αριθμός των καναλιών θα απαιτεί την σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ δεν συναντά αντιρρήσεις. Για την άλλη και σε σχέση με το κατάργηση και αναστολή! Μας λένε η αναστολή να γίνει κατάργηση. Ποιου πράγματος; Του καταργημένου; Μέσα λεει ότι ισχύει μόνο για την πρώτη εφαρμογή αρα δεν υπάρχει ζήτημα για ισχύ σε 2ο ή 3ο διαγωνισμό. Για λόγους νομικούς και προβλέψεων μπαίνει η έννοια της αναστολής».

Ο Πρόεδρος υποστήριξε ότι η αντιπολίτευση δεν διαθέτει πλέον ούτε «φύλλο συκής» για να εμποδίσει την συγκρότηση του ΕΣΡ και πρόσθεσε ότι «Το σήμα που δόθηκε ότι θα προχωρήσει το πολιτικό σύστημα έξω από λογικές υποταγής σε οικονομικά συμφέροντα και λογικές ότι θα αποφασίζει το δικαστικό σώμα για τους πολιτικούς πρέπει να διατηρηθεί. Τις ευθύνες και αποφάσεις θα τις πάρουμε εμείς ακούγοντας πλήρως τι λενε οι δικαστικοί και τι σκοπούς έχουν τα συμφέροντα. Θα υπάρξει αρμονική συνεργασία με το ΕΣΡ».

Νωρίτερα δε είπε ότι «θα μπορούσε αυτή η κυβέρνηση να έχει συμβιβαστεί όπως το έκαναν θέλοντας και μη υπουργοί πρωθυπουργοί επι τόσα χρόνια. Θα μπορούσε εύκολα να συμβιβαστεί μπροστά σε μια δύσκολη πορεία της χώρας. Ποιος θα μας έλεγε τι από το πολιτικό προσωπικό αν είχαμε συμβιβαστεί. Αν δηλαδή με ορισμένους καναλάρχες κάναμε τις άτυπες συμφωνίες για την στήριξη της πολιτικής μας και της κυβέρνησης αυτά τα δύσκολα χρόνια με ανταποδοτικότητα. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό για όλο το πολιτικό σύστημα ότι δηλώθηκε προς όλους, ευθαρσώς, ότι χρειάζεται διαγωνιστική διαδικασία που δεν έγινε επι χρόνια. Αυτό είναι ένα όπλο για όλους και πρέπει να είμαστε υπερήφανοι που ακολουθήθηκε μια διαδικασία που έφερε αυτό το αποτέλεσμα ώστε όλοι όσοι εκπέμπουν να είναι ελεγχόμενοι για όλους τους όρους».