Λαβρόφ σε Τσίπρα: Δεν δεχόμαστε καμία παρέμβαση στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό

02/11/16 • 11:59 | UPD 02/11/16 • 12:00

«Η Ρωσία δεν θα δεχθεί επεμβάσεις στην διαδικασία διαπραγμάτευσης του Κυπριακού» τόνισε στον Αλέξη Τσίπρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ενώ από την δική του πλευρά ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η λύση δεν μπορεί να έρθει με την συνέχιση παραμονής τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στο νησί».

Συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Οπως γνωρίζετε πέραν του μεγάλου προβλήματος να έρθει ειρήνη στη Συρία, μας απασχολεί η εξεύρεση βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό και αυτή η λύση δεν θα είναι με την συνέχιση παραμονής τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στο νησί. Βρισκόμαστε στη μέση μιας περιόδου που αντιμετωπίζουμε παράλληλες κρίσεις, όσο την προσφυγική, όσο και την τρομοκρατία, αλλά και κρίση ασφάλειας και πρέπει να βρούμε λύσεις εποικοδημητικές μέσα από το διάλογο».

Από την πλευρά του ο κ. Λαβρόφ υπογράμμισε ότι «στην περίπτωση των ζητημάτων της Συρίας και του Κυπριακού, το κυριοτερο είναι να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα κατά την υιοθέτηση των σχετικών ψηφισμάτων του συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είμαστε δυνατά προσηλωμένοι στις αρχές που είναι απαραίτητες για την επίλυση των ζητημάτων, είμαστε ενάντια στις ιδέες καινούριας ερμηνείας αυτών των αρχών, με τεχνητές προθεσμίες επίλυσεων και είμαστε κατά των παρεμβάσεων στη διαδικασίες διαπραγματεύσεων».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι θα πρέπει οι δύο χώρες να εξακολουθήσουν την συνεργασία στις επενδύσεις και τον τουρισμό, ενώ είναι απαραίτητες οι καλές σχέσεις Ρωσίας – Ελλάδας για την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του, εξήρε την αύξηση των Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν προοπτικές στο θέμα της ενέργειας’, κάτι που ήδη, είναι στο τραπέζι των συζητήσεων.