Παππάς: Η πρόταση της ΝΔ για το ΕΣΡ είναι συναινετική

01/11/16 • 21:28 | UPD 01/11/16 • 21:32

Τη στάση της Νέας Δημοκρατίας να προτείνει πρόσωπο για την προεδρία του ΕΣΡ χαιρέτισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Υπογράμμισε επίσης πως υπάρχει χρόνος η ΝΔ να μετακινηθεί από το «παρών» στο «ναι».

«Είμαστε σε τροχιά σύγκλισης με τη ΝΔ και η πρόταση της ΝΔ για Κουτρομάνο στέλνει μήνυμα συναίνεσης και στα υπόλοιπα κόμματα» ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή Live news της τηλεόρασης του «Ε», μετά τις εξελίξεις που προέκυψαν σήμερα, μία μόλις ημέρα μετά το «ναυάγιο» της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.

Αν ακυρωθεί ο διαγωνισμός πρέπει να επιστραφούν χρήματα στους υπερθεματιστές, είπε ακόμη ο κ. Παππάς. Η απόφαση του ΣτΕ μας δεσμεύει και θα την εφαρμόσουμε, τόνισε και επισήμανε πως «κάναμε λάθη, αλλά αισθανόμαστε δικαιωμένοι».

Αντισυνταγματική κρίθηκε η μεταφορά αρμοδιοτήτων και όχι ολόκληρη η διαδικασία την νομοθέτησης, επανέλαβε ο υπουργός, ενώ για τον αριθμό «4» των αδειών, τόνισε πως ελήφθη υπόψη η μελέτη του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας και ο παράγοντας βιωσιμότητας των καναλιών.

«Δεν έχει υπάρξει απόφαση που να μας αναγκάζει να το αλλάξουμε αυτό» είπε και συμπλήρωσε: «Η πολιτική άποψη ήταν σαφής, υποστηρίχθηκε τεκμηριωμένα, εξακολουθεί να ισχύει».

Όταν ρωτήθηκε αν το ΣτΕ λέει ότι τον αριθμό πρέπει να τον κρίνει το ΕΣΡ, ο κ. Παππάς απάντησε: «Δεν το ξέρω, δεν έχω την απόφαση του ΣτΕ». Ωστόσο, προσέθεσε πως η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο να δεχθεί το ΕΣΡ, όταν συγκροτηθεί, να έχει σύμφωνη γνώμη για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών.

Ο υπουργός Επικρατείας πάντως διαβεβαίωσε ότι «η νομοθεσία θα προσαρμοστεί στις επιταγές του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Η νομοθεσία θα προσαρμοστεί στην απόφαση του ΣτΕ, οι αποφάσεις του οποίου δεσμεύουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση, είτε μας αρέσουν είτε όχι» είπε.

Για τον ανασχηματισμό, ανέφερε πως είναι στην ευχέρεια του πρωθυπουργού και τόνισε πως τώρα έχουμε την δυνατότητα συγκρότησης του ΕΣΡ, καθώς και ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.

Στο Twitter, δε, ο κ. Παππάς έκανε μια σειρά αναρτήσεων για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η ΝΔ «αντιγράφει εννέα φορές τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει να καταργήσει».

tweet-pappa

Νωρίτερα είχε ανεβάσει το εξής:

tweet-pappa-2

Σβίγκου: Η πρόταση για Κουτρομάνο δείχνει σαφή διάθεση αλλαγής στάσης της ΝΔ

Καθώς φαίνεται, στον ΣΥΡΙΖΑ διακρίνουν διάθεση αλλαγής στάσης της ΝΔ, μετά την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι πρόεδρος του ΕΣΡ ο τέως πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Αθανάσιος Κουτρομάνος.

Χαρακτηριστικά, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, σημείωσε, σχολιάζοντας την πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Με την πρόταση της ΝΔ για τον κ. Κουτρομάνο, βλέπουμε μια σαφή διάθεση αλλαγής στάσης, έστω κι αν αυτή γίνεται με καθυστέρηση μιας μέρας. Είναι μια πρόταση, η οποία δεν ακούστηκε στη χθεσινή διάσκεψη των προέδρων, με αποτέλεσμα η ΝΔ να στέκεται απομονωμένη».

Η Ράνια Σβίγκου επισήμανε ακόμη ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε από την αρχή της συζήτησης για τις τηλεοπτικές άδειες ξεκάθαρη πολιτική βούληση για μια δημοκρατική ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου» και σημείωσε ότι «απέναντι σε αυτό στάθηκε σύσσωμο το τηλεοπτικό κατεστημένο, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση».