Γεροβασίλη: Θα είναι πρωτοφανές για ένα νόμο που κρίθηκε αντισυνταγματικός να πέσει η κυβέρνηση

01/11/16 • 13:04 | UPD 01/11/16 • 13:04

«Θα είναι πρωτοφανές για ένα νόμο που κρίθηκε αντισυνταγματικός να πέσει η κυβέρνηση. Απορώ πως μπαίνει στον συλλογισμό κάποιων. Η χώρα έχει πιο κρίσιμα θέματα να αντιμετωπίσει».

Τα παραπάνω σχολίασε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στο Star.

Η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε παράλληλα στις πρόσφατες δηλώσεις της για την απόφαση του ΣτΕ, λέγοντας ότι «είναι εντυπωσιακό πιο πολύ σχολιάστηκε το ύφος και ο τρόπος παρά το περιεχόμενο… μια στιγμή μπορεί να συμβεί στους ανθρώπους για διάφορους λόγους, αλλά δεν είναι άξιο λόγου». Είπε μάλιστα, ότι πολλές φορές υπάρχουν στοχευμένες ερμηνείες, και συμπλήρωσε πως είναι συνταγματικό δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να κρίνει.

Μιλώντας για τη στρατηγική της κυβέρνησης στο θέμα των αδειών, σχολίασε: «Κάναμε αλλαγή πλεύσης με δεδομένη μια απόφαση του ΣτΕ. Είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε το Συμβούλιο της Επικρατείας και το κάνουμε».

Σχολιάζοντας την προσπάθεια συγκρότησης ΕΣΡ, ανέφερε πως «είχαν γίνει 3 προσπάθειες επί νόμου Παππά που προέβλεπε ότι όλες οι αρμοδιότητες πηγαίνουν στο ΕΣΡ», κάνοντας λόγο για σαμποτάζ της ΝΔ. «Η κυβέρνηση όμως ήταν υποχρεωμένη να κάνει μία έκτακτη κίνηση που μετέφερε την αρμοδιότητα. Είχαμε τις αποφάσεις του ΣτΕ που έλεγε για λόγους δημόσιου συμφέροντος».

Επιπλέον, η κυβερνητική εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι «Ένας νόμος δεν αναστέλλεται ακριβώς αλλά ένας νόμος αλλάζει με άλλο νόμο. Σε όλους τους τόνους έχει ειπωθεί πως αυτά τα σημεία που αμφισβητούσε και η αντιπολίτευση δεν υπάρχουν. Αν μην κολλάμε στα νομικίστικα και να δούμε την ουσία».

«Σημαντικό βήμα προς συναίνεση»

Με φόντο τη χθεσινή διάσκεψη των Προέδρων, η κ. Γεροβασίλη μίλησε για σημαντικό βήμα προς την συναίνεση. Το 4/5 ρίχνει πολύ μεγάλες ευθύνες και στην αντιπολίτευση, είπε.

Και πρόσθεσε: «Κάναμε και άλλο βήμα χθες. Όταν είδαμε ότι αρχίζει να διαμορφώνεται ένα βήμα συναίνεσης και εμφανίζεται ότι έχουμε μετά από 10 μήνες. Είχαμε στο μυαλό μας ότι η κυβέρνηση αν δεν συγκροτηθεί το ΕΣΡ θα περάσει σε μια νομοθετική ρύθμιση που θα δώσει νομιμότητα στην προσωρινότητα. Όμως επειδή είδαμε την διάθεση να διαμορφωθεί άλλο κλίμα προφανώς αυτό μας αφορά περισσότερο. Για αυτό θα εξαντλήσουμε όλες τις πιθανότητες και ξανακαλούμε τη ΝΔ σε αυτό που λέγεται συνταγματική επιταγή σύστασης του ΕΣΡ».

Aανασχηματισμός

Τέλος, για το θέμα του ανασχηματισμού μετά και τα σχέδια των διαταγμάτων που είδαν το φως της δημοσιότητας σημείωσε: «Όταν ρωτήθηκα μίλησα για δομικό ανασχηματισμό. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση σκέφτεται δομικές αλλαγές στη σημερινή συγκυρία».

Στο σημείο αυτό, ανέφερε ότι «Αυτή η προετοιμασία με κάποιο μυστήριο τρόπο διέρρευσε χθες. Δεν είναι προεδρικά διατάγματα είναι σχέδια», είπε σημειώνοντας ότι «μπορεί αύριο να γίνει σκέψη και να πει ότι βλέπουμε δυσκινησία και στο υπουργείο τάδε».

«Οσον αφορά για το πότε έχει ο πρωθυπουργός και προσφάτως και το διατυπώνω και εγώ ότι δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες».