Κατρούγκαλος: Θυσιάσαμε το ΕΚΑΣ για να μην χρεοκοπήσουμε

31/10/16 • 10:46 | UPD 31/10/16 • 10:46

«Εμείς στήσαμε στα πόδια του το Ασφαλιστικό. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είχε μόνο καλές συνέπειες, δεν είχε καμιά οριζόντια μείωση των συντάξεων, στηρίχθηκε σε ένα εντελώς νέο σύστημα, με κανόνες ισονομίας για όλους, στο πλαίσιο του οποίου επανϋπολόγισε και τις παλιές συντάξεις», είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Υπουργός Εργασίας.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε ότι η αύξηση των εισφορών αποφασίστηκε για να μην υπάρξει μείωση συντάξεων, ενώ είπε ότι το μεγάλο πρόβλημα των Ταμείων είναι τα ελλείμματα.

«Όσο είμαστε εμείς Κυβέρνηση, δεν πρόκειται να καταργηθεί η προσωπική διαφορά στις συντάξεις», υπογράμμισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, λέγοντας ότι το ΔΝΤ ζητά να καταργηθούν πολλά πράγματα, ενώ σε ότι αφορά τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις είπε «”ψαλιδίστηκαν” μόνο για 220.000 συνταξιούχους, αλλά “τι να κάνουμε”». Το ΔΝΤ ζήτησε «αίμα», εμείς δεν δώσαμε «αίμα». Το Ασφαλιστικό είναι κομμάτι της α΄ αξιολόγησης κι έχει κλείσει οριστικά. Δεν ξανανοίγει το Ασφαλιστικό. Εμείς αν αλλάξουμε κάτι, είναι να παγώσουμε τις οφειλές και να επιτρέψουμε στους ελεύθερους επαγγελματίες και να επιτρέψουμε επαγγελματικά ταμεία, αυτό όμως δεν είναι κάτι που έχει αποφασιστεί», επεσήμανε ο Υπουργός Εργασίας.

Ο Υπουργός Εργασίας δήλωσε «περήφανος για την εθνική σύνταξη, την οποία καθιερώσαμε, ενώ σε όλη την Ευρώπη η πορεία ήταν αντίθετη», ενώ αναφερόμενος στις αποφάσεις του ΣτΕ με τις οποίες κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις από το 2012 και εξής, ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι στηρίχθηκε στην άποψη πως υπήρχαν οριζόντιες περικοπές.

Σε ότι αφορά την περικοπή του ΕΚΑΣ, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι η Κυβέρνηση «το θυσίασε» για να μην χρεοκοπήσει η χώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά «πριν από τον Ιανουάριο του 2015, όταν πιστεύαμε ότι η διαπραγμάτευση θα πήγαινε καλύτερα, πράγματι είχαμε υποσχεθεί επαναφορά του ΕΚΑΣ, όμως δεν ίσχυε κάτι τέτοιο πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, καθώς είχε ψηφιστεί η κατάργηση του, στο πλαίσιο του επώδυνου συμβιβασμού, για να μην πάει η χώρα στην άτακτη χρεοκοπία».

Αναφερόμενος στην σκληρή διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο για τα εργασιακά, στο πλαίσιο της β΄ αξιολόγησης, ο κ. Κατρούγκαλος είπε «εμείς έχουμε θέσει έναν όρο, να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αυτή είναι η ουσία και ήδη στον πρώτο γύρο της διαπραγμάτευσης – και σε πολλά θέματα – όπως στην επιστροφή των κλαδικών συμβάσεων είναι θετικοί», είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, λέγοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα θέσπισης υποκατώτατου μισθού, καθώς έχει θεωρηθεί παράνομος από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

«Η Επιτροπή Σοφών προτείνει να μπορεί το Κράτος να ενισχύει το εισόδημα του εργαζομένου που «πέρασε» από πλήρη απασχόληση σε μερικής απασχόλησης σύμβαση, με στόχο να μην κατρακυλήσουν οι μισθοί σημαντικά. Το νόημα της πρότασης είναι ο μισθός του εργαζόμενου να μείνει στο ύψος που είχε πριν γίνει υπάλληλος μερικής απασχόλησης, ουσιαστικά πρόκειται για επιδότηση των θέσεων εργασίας», είπε ο Υπουργός Εργασίας, σημειώνοντας ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με παρέμβαση του συνδικάτου της επιχείρησης.