Όλες οι αρμοδιότητες παραμένουν στο ΕΣΡ

Με ελιγμούς και Πολύδωρα η κυβέρνηση ξαναφέρνει το νόμο για τα κανάλια

30/10/16 • 08:52 | UPD 30/10/16 • 08:52

Ο Βύρων Πολύδωρας είναι επίσημη πρόταση – έκπληξη της κυβέρνησης για την προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).

Ως αντιπρόεδρο του Συμβουλίου, η κυβέρνηση προτείνει τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Ροδόλφο Μορώνη.

Τα βλέμματα όλα πλέον είναι στραμμένα στην αυριανή ημέρα, όταν θα συνεδριάσει συνεδριάσει η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τη συγκρότηση νέου ΕΣΡ.

Την υποψηφιότητά του ανακοίνωσε και ο ίδιος ο κ. Πολύδωρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά την συνάντηση που είχε εχθές με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στην οποία «παρών» ήταν και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Ο κ. Πολύδωρας είπε ότι η πρόταση που του έγινε είναι τιμητική, αλλά και ευθύνης και χαρακτήρισε την κατάσταση στο θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ ως «βραχυκύκλωμα».

Την ελπίδα η επικείμενη νέα Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής να οδηγήσει σε νέο ΕΣΡ εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης με δήλωσή του. Ο Νίκος Βούτσης ανακοίνωσε ότι θα προτείνει ως πρόεδρο του ΕΣΡ τον κ. Βύρωνα Πολύδωρα και για αντιπρόεδρο τον κ. Ροδόλφο Μορώνη και πως την πρότασή του αυτή γνωστοποίησε σήμερα στα κόμματα προκειμένου να μην υπάρξουν αιφνιδιασμοί ενόψει της Διάσκεψης που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Δευτέρας.

«Αμέσως μετά την απόφαση του ΣτΕ- άλλωστε αυτό είχε ζητηθεί και από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην προηγούμενη διάσκεψη των Προέδρων- εργάζομαι για να εξευρεθεί ευρείας αποδοχής συναινετική λύση που να εγκριθεί στην 5η έστω, διάσκεψη των Προέδρων τη Δευτέρα το απόγευμα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Παππάς: Επιστρέφονται οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ

Όπως φαίνεται η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει τους τόνους μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες και ενόψει της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής της Δευτέρας για την συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Στο πλαίσιο αυτό και αφού «κλείδωσε» η υποψηφιότητα Πολύδωρα, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δήλωσε πως «είναι αυτονόητο ότι υπό το φως της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας η αρμοδιότητα για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού και των λεπτομερειών της διεξαγωγής περνάει στο ΕΣΡ άμεσα, όπως άλλωστε προέβλεπε από την αρχή ο ν.4339/15».

Διακοματικό «όχι» στην υποψηφιότητα Πολύδωρα

Δεν στηρίζει Πολύδωρα για το ΕΣΡ η ΝΔ

Θέση για τις τελευταίες εξελίξεις πήρε άμεσα η Νέα Δημοκρατία η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «το πρόσωπο του κ. Βύρωνα Πολύδωρα, που προτείνεται από τον κ. Τσίπρα για την προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, δεν πληροί τις προϋποθέσεις που ο θεσμός απαιτεί».

Πηγές τις ΝΔ, μάλιστα, τόνιζαν ότι ο Βύρων Πολύδωρας με δηλώσεις του στο παρελθόν έχει στηρίξει το νόμο Παππά άρα δεν είναι το κατάλληλο πρόσωπο γι’ αυτή τη θέση. Επίσης, σημείωναν, ότι είναι ο άνθρωπος που είχε προτείνει συνεργασίας της ΝΔ με την Χρυσή Αυγή, πράγμα αδιανόητο για τη ΝΔ.

Την αντίθεσή του για την υποψηφιότητα του Βύρωνα Πολύδωρα στην θέση του προέδρου του ΕΣΡ εξέφρασε και Το Ποτάμι.

«To Ποτάμι δεν παίζει με τους θεσμούς και δεν πρόκειται να συναινέσει στον ευτελισμό των ανεξάρτητων αρχών. Δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο του ΕΣΡ ένα πρόσωπο από το βαθύ παρελθόν της Ελλάδας της χρεοκοπίας… Δεν πρόκειται να γίνει συνεργός στον κατήφορο που ακολουθεί η κυβέρνηση», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Η Δημοκρατική Συμπαράταξη παραμένει σταθερή στην θέση της ότι θα συμβάλλει θετικά στην συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ώστε να υπάρξει σωστή ρύθμιση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Για αποπροσανατολισμό κάνει λόγο το ΚΚΕ στην ανακοίνωση του, σημειώνοντας πως «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν αναγορεύσει σε «μητέρα των μαχών» της μεταξύ τους αντιπαράθεσης το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και της συγκρότησης του ΕΣΡ, για να κρύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση σε όλα τα άλλα σοβαρά και κρίσιμα ζητήματα που επιδεινώνουν τη ζωή του λαού».

Στηρίζουν την υποψηφιότητα Πολύδωρα οι ΑΝΕΛ

Την υποψηφιότητα του Βύρωνα Πολύδωρα για την προεδρία του ΕΣΡ στηρίζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος, ο οποίος τόνισε ότι «αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τη Δημοκρατία η αποδοχή εκ μέρους του της θέσης αυτής».

Ένωση Κεντρώων: Και οι προσωρινές άδειες των καναλιών από το ΕΣΡ

«Για να υπάρχει αποτέλεσμα στη διάσκεψη των προέδρων πρέπει να αποφύγει η κυβέρνηση κάθε παράπλευρη νομοθετική πρωτοβουλία και να μετατεθούν όλες οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ. Ακόμη και τις προσωρινές άδειες λειτουργίας των σταθμών να τις δώσει το ΕΣΡ και όχι η κυβέρνηση» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων και συμπληρώνει:

«Η δε ΝΔ, οφείλει να συμβάλλει στο σχηματισμό ΕΣΡ γιατί διαφορετικά θα παρουσιαστεί σαν κόμμα που το μόνο που το ενδιαφέρει είναι να ρίξει την κυβέρνηση».

Αντιδράσεις και από τον ΣΥΡΙΖΑ

Η πρόταση του Βύρωνα Πολύδωρα για τη θέση του Προέδρου του ΕΣΡ, δεν συνάντησε μόνο την καθολική άρνηση της αντιπολίτευσης, αλλά και αντιδράσεις από το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ανάρτηση στο Facebook του βουλευτή, Χρήστου Καραγιαννίδη, «φαντάζομαι το καταλαβαίνετε ότι μας ξεφτιλίζετε. Γιατί αν δεν το καταλαβαίνετε θα πέσετε από τα σύννεφα λίαν συντόμως».

Ακόμα πιο αιχμηρή ήταν η ανάρτηση της πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλικής Κατριβάνου που έγραψε με τη σειρά της στο Facebook, «Πολύδωρας, τόσο γελοίος και τόσο δεξιός, ο ορισμός του υποψηφίου που δεν θέλουμε! Η επιλογή με φοβίζει πραγματικά, γιατί δείχνει ότι δεν υπάρχει συναίσθηση. Ενώ υποτίθεται ότι είναι άνοιγμα στην δεξιά, είναι το πιο εύκολο πρόσωπο να αρνηθεί η Νέα Δημοκρατία και να απελπιστεί ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ που αισθάνεται καταρρακωμένος. Με ποιές διαδικασίες παίρνονται τέτοιες αποφάσεις;»